Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. januára 2017, 18:03
Čas čítania 0:00
Martin B.

Najväčšie hudobné príbehy 20. storočia: Vyhodili ich z legendárnych kapiel, každý sa s osudom vysporiadal inak

HUDBA METALLICA
Uložiť Uložené

Hudobný priemysel prináša veľkolepé príbehy, no Pete Best a Dave Mustaine čímsi vynikajú.

Pete Best a Dave Mustaine sú dvaja chlapíci, ktorí toho zdanlivo nemajú až toľko spoločné - Dave sa stal metalovou legendou a Pete nikdy výraznejšiu dieru do sveta neurobil. Obaja síce zažili vyhadzov z kapiel, ktoré sa neskôr stali legendami, no ich odlišný postoj a prístup spôsobil, že ich cesty sa nemôžu líšiť viac.

Dave Mustaine - metalová legenda, ktorá sa porovnávala s nesprávnymi

V roku 1983 dostal Dave Mustaine od svojej kapely jednosmerný lístok na autobus z New Yorku do Los Angeles. A to len krátko po tom, čo spolu oslavovali podpísanie prvej lukratívnej nahrávacej zmluvy. Talentovaný gitarista bol zo dňa na deň vykopnutý bez predchádzajúceho varovania a akéhokoľvek náznaku problémov - jednoducho, v časoch úspechu nebol žiadaný.

Dave, vedomý si faktu, že práve prepásol možno svoju jedinú príležitosť zahviezdiť, na svojej ceste naprieč Amerikou naplánoval pomstu. Založí novú kapelu a tá bude tak úspešná, že jeho bývalí kolegovia závisťou zošalejú a navždy oľutujú svoje rozhodnutie. Jeho snom bolo, aby ho videli a počuli všade - v televízii, v rádiách, na plagátoch a v magazínoch. Predstavoval si vypredané sály, kým ich túžil vidieť obracať mäso v McDonald’s.

Najväčšie hudobné príbehy 20. storočia: Vyhodili ich z legendárnych kapiel, každý sa s osudom vysporiadal inak
Zdroj: wikimedia.org

Dave Mustaine sa stal doslova posadnutým - celé mesiace hľadal tých najlepších muzikantov, akí boli v tom čase k dispozícií. Podmienka? Byť lepší ako tí predtým. Dave napísal desiatky songov a cvičil bez prestávky. Hnev sa stal jeho motiváciou, pomsta jeho múzou. O niekoľko rokov podpísal Dave prvý lukratívny kontrakt a rok na to oslavoval zisk zlatej platne. Kapela, ktorú založil, bolo úspešné heavy-metalové zoskupenie Megadeth a dodnes predalo 25 miliónov albumov. Dave Mustaine je dnes považovaný za jedného z najlepších a najvplyvnejších muzikantov v histórii metalovej hudby. Nanešťastie, skupina, z ktorej bol vyhodený, sa volala Metallica - mnohými považovaná za najlepšiu rockovú kapelu všetkých čias. Metallica predala 180 miliónov albumov a hoci bol Megadeth extrémne úspešný, jej úspech bol oproti svojmu konkurentovi len zlomkový.

Najväčšie hudobné príbehy 20. storočia: Vyhodili ich z legendárnych kapiel, každý sa s osudom vysporiadal inak
Zdroj: wikimedia.org

A tak napriek celosvetovému úspechu poskytol v roku 2003 Dave Mustaine otvorený rozhovor, kde so slzami v očiach priznal, že zlyhal. Napriek všetkému, čo vo svojej brandži dosiahol, sám pre seba bude navždy chlapík, ktorého vykopli z Metallicy. Dave sa jednoducho rozhodol merať úspech tým, či bude lepší ako Metallica. A tak napriek miliónom fanúšikom, nekonečnému obnosu peňazí a vypredaným halám je Dave Mustaine dodnes nešťastným mužom. A pre bežného človeka je pripomienkou, že úspech je často len otázkou perspektívy. 

Pete Best - vzorňák z Beatles

Z tohto pohľadu vyznieva zaujímavo porovnanie s mužom menom Pete Best. Anglický bubeník, ktorého John Lennon so svojou narcistickou povahou vo svojej kapele nezniesol. Bol to totiž Pete, kto bol na obálkach magazínov zobrazený vždy ako prvý a bolo to jeho meno, ktoré kričali na koncertoch všetky ženy. Navyše, Pete bral úspech kapely naozaj vážne a bol spomedzi štvorice najväčším profesionálom - žiadne drogy, stabilný vzťah. Aj preto mnoho agentov a manažérov žiadalo, aby bol hlavou kapely práve on - a to bolo niečo, z čoho by John a Paul zošaleli. V roku 1962 sa ostatní traja členovia kapely potichu spojili a požiadali svojho manažéra Briana Epsteina, aby Besta vyhodil. Epstein mal Besta rád, preto to zamietol pod koberec a dúfal, že časom jeho kolegovia zmenia názor. Nestalo sa.

Najväčšie hudobné príbehy 20. storočia: Vyhodili ich z legendárnych kapiel, každý sa s osudom vysporiadal inak
Zdroj: wikimedia.org

Tri dni pred nahrávaním albumu si Epstein zavolala Besta do kancelárie a oznámil mu, že si môže hľadať novú kapelu - podobne ako v prechádzajúcom príbehu to skončilo bez akéhokoľvek vysvetlenia. “Chlapci ťa tu nechcú, veľa šťastia.” Náhradou sa stal Ringo Starr - starší chlapík s veľkým nosom a škaredým účesom, ktorý písal pesničky o chobotniciach a ponorkách. Ale jasné, prečo nie, nie je to Best, chceme ho.

Odporúčané
Pozreli sa do očí smrti, bojovali so závislosťou, boli kúsok od rozpadu, dnes sú milionári. Toto je šialený príbeh Metallicy Pozreli sa do očí smrti, bojovali so závislosťou, boli kúsok od rozpadu, dnes sú milionári. Toto je šialený príbeh Metallicy 27. júla 2021, 14:30

Šesť mesiacov po tejto udalosti vypukla Beatlemánia a štyria chalani z Liverpoolu boli zrazu najpopulárnejšími ľuďmi na planéte. Kým Pete, ako klasický Angličan, podľahol alkoholu a upadol do depresie. Všetky ďalšie hudobné projekty Besta zlyhali a v roku 1968 sa pokúsil o samovraždu - na poslednú chvíľu ho zachránila jeho matka. Jeho život bol v troskách. Best to na rozdiel od Mustaina nedokázal, jeho pomsta nevyšla. A napriek tomu, istým spôsobom, skončil jeho príbeh pozitívnejšie. V roku 1994 poskytol Pete Best rozhovor, kde povedal: “Som oveľa šťastnejší, ako by som kedy dokázal byť s Beatles.”

Najväčšie hudobné príbehy 20. storočia: Vyhodili ich z legendárnych kapiel, každý sa s osudom vysporiadal inak
Zdroj: wikimedia.org

Pete totiž, aj vďaka Beatles, prežil naozaj šťastné manželstvo. Veľká a milujúca rodina, pokojný život a stabilné manželstvo bolo niečo, čo si vážil oveľa viac ako búrlivý život hudobníka. Pete na staré kolená nahral niekoľko albumov, vydal sa na menšiu tour po Európe a dnes žije pokojný a bezproblémový život. 

Otázka je, ktorý z týchto dvoch veľkých muzikantov 20.storočia naozaj uspel?

Domov
Zdieľať
Diskusia