Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2016, 11:46
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Štvrtina detí žije v kríze, bez vzdelania nemajú budúcnosť. Pozri si príbeh detí z Nepálu (Video)

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bez vzdelávania prichádzajú deti o budúcnosť

Asi štvrtina detí v školskom veku žije celosvetovo v oblastiach zasiahnutých krízou. Bez školy a vzdelávania nemajú deti v krízových oblastiach šancu na budúcnosť. „V Nepále prišlo na následky zemetrasenia 25. apríla 2015 o život viac ako 8 800 ľudí, vrátane mnohých detí, a ďalšie prišli o školy, ktoré nevydržali otrasy. Vďaka UNICEFEurópskej komisii však trvalo len 27 dní, kým znova otvorili provizórne učebne,“ vysvetľuje projektová manažérka UNICEF Slovensko Erika Szabóová. Aj preto môžu deti v Nepále plniť svoje sny a študovať svoje obľúbené predmety. Napríklad aj Milan, ktorý chce byť sociálnym pracovníkom a pomáhať ostatným, ktorí sa ocitli v kríze, alebo budúca zdravotná sestra Susma. Ich príbeh si možeš pozrieť v nasledovnom videu.

Kampaň #EmergencyLessons je spoločným projektom UNICEFu a Európskej únie, ktorý má za cieľ poukázať na význam vzdelávania pre deti žijúce v krízových oblastiach. „Keď som bol malý, bol som „extrémista“, chcel som byť buď smetiar, alebo kozmonaut,“ priznáva ambasádor projektu Jaro Bekr. Ako však dodáva, uvedomuje si, že bez školy by nebol tam, kde je. Jeho rozprávanie o tom, čím chcel byť, nájdeš tu.

Jaro Bekr v rámci kampane spolu s Refresherom navštívil aj školy priamo v Doneckej oblasti na Ukrajine. Tieto neposkytujú deťom len základné vzdelanie, ale aj psychologickú pomoc po prežitých traumách, vzdelávanie o zaobchádzaní s mínami alebo dokonca priamo úkryt pred ostreľovaním. Poskytujú deťom zdanie normálneho života. O tom, čo na Ukrajine videl a zažil, hovorí Jaro Bekr v krátkom filme, ktorý sme ti predstavili tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia