Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2016, 15:04
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Animované filmy zo stajne Marvelu, ktorými si môžeš skrátiť čakanie na ich celovečerné projekty

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Aj Marvel má čo ponúknuť na poli animovaných filmov. Už si videl všetky?

Na našej stránke ste sa už mohli dvakrát stretnúť s animovanými filmami z dielne DC Comics, ktoré produkuje filmové štúdio Warner Bros. (prvú časť si môžete prečítať na tomto odkazuje, druhú zase na tomto). Hneď na začiatok ale musíme povedať, že zatiaľ čo DC sa so svojím DCEU márne pokúša dohnať MCU, Marvel zase jasne zaostáva s kvalitnými animákmi (že ich to absolútne trápiť nemusí, je už vec druhá). To ale na druhej strane neznamená, že by boli vyslovene zlé a nedalo sa na ne pozerať. Vlastne ich môžeme vnímať ako vcelku príjemné skrátenie si čakania na filmové verzie našich obľúbených hrdinov. Tak, ako v prípade DC, aj tentokrát sme pre vás vybrali päť snímok, ktoré sa radia medzi to najlepšie, čo kedy v divízii animovaných filmov Marvelu vzniklo. Poďme sa teda pozrieť, ktoré to sú.

Doctor Strange: The Sorcerer Supreme (2007)

Začneme snímkou, ktorú by ste si mali pozrieť, hlavne pokiaľ sa chystáte na premiéru filmového Doctora StrangeaBenedictom Cumberbatchom v hlavnej úlohe. Animák totiž opisuje prerod zo svetoznámeho neurochirurga Stephena Strangea na najmocnejšieho mága vo vesmíre. Výhodou oproti filmovej verzii je, že príbeh je vernou kópiou komiksov, takže v kine aspoň uvidíte, o koľko sa jeho origin zmenil pre potreby Marvel Cinematic Universe. O réžiu sa postaral Jay Oliva, človek, ktorý sa postaral aj o dvojdielneho The Dark Knight Returns či Flashpoint Paradox, takže o kvalitu spracovania sa rozhodne nemusíte báť. Na animáciu si samozrejme treba chvíľu zvykať, no zrod hrdinu z pier legendárneho Stana Leeho a Stevea Ditka by si si určite nemal nechať ujsť. Pokiaľ ťa animák chytí, nezabudni si na 3. novembra rezervovať lístky do kina na filmovú verziu.

Big Hero 6 (2014)

Trochu netradične, no animák Veľká šestka patrí pod Marvel. Doteraz sme si predstavovali filmy, ktoré sa do kín v drvivej väčšine nedostali, no a keď už aj áno, išlo iba o obmedzené množstvo premietaní, zväčša v Spojených štátoch. Big Hero 6 ale premiéroval celosvetovo a z kín si odniesol takmer 660 miliónov dolárov. Príbeh sa odohráva v „San Fransokyu", kde býva mladý Hiro Hamada (Ryan Potter) a jeho starší brat Tadashi (Daniel Henney). Obaja trávia všetok svoj voľný čas vymýšľaním nových technológií. Hlavný rozdiel v bratoch je ten, že kým Tadashi a jeho kamaráti (Honey Lemon, Go Go, Wasabi a Fred) pracujú na technológii, ktorá by mohla byť užitočnou v reálnom svete, Hiro mrhá svojím talentom zarábaním si s podzemnými bitkami robotov. Nakoniec sa ale Hiro dostane na technologickú školu a jeho vynález ohúri každého. Klišé ale neobišlo ani Big Hero 6. Nasleduje tragédia a krádež Hirovej technológie, ktorá sa dostane do rúk tajomného muža v Kabuki maske. Medzitým sa však „objaví“ nafukovací zdravotnícky robot Baymax (skvelý výkon Scotta Adsita), ktorý pomôže Hirovi prekonať svoju emocionálnu bolesť. Pokiaľ ste animák už videli a páčil sa vám, musíme vás informovať, že bude, bohužiaľ, pokračovať ako seriál (viac o tom v našom staršom článku).

 Hulk vs. (2009)

Tentokrát nejde o animovaný film v pravom slova zmysle, aj keď oficiálne je tak prezentovaný. V skutočnosti ide o dva príbehy spojené do jedného. V tom prvom (a značne lepšom) uvidíme primárne boj zeleného Goliáša s Wolverinom. Ten najprv ani netuší, že v horách vyčíňa práve Hulk, rozhodne sa teda nebojácne netvora chytiť. To veľmi rýchlo prehodnotí po tom, čo prvýkrát dostane cez hubu, a tak si na pomoc volá svojich priateľov. Z nich vyniká práve Deadpool, ktorý dokonale sekunduje Wolverinovym hláškam, ktorých nikdy nie je dosť. Po tomto príbehu nasleduje druhý, úplne odlišný. V ňom Loki vypudí z Hulka telo doktora Bannera a kúzlami nad ním získa kontrolu. Potom nasleduje neľútostný boj medzi Thorom a netvorom na Asgarde, sídle bohov. Tento príbeh je oproti prvému o niečo vláčnejší, no taktiež stojí za to. Na režisérskej stoličke sedela dvojica Sam Liu (Batman: The Killing Joke) a Frank Paur (stál napríklad za seriálom Mužov v čiernom). Animák je presne pre tých, ktorým priestor pre Hulka v MCU jednoducho nestačí.

 Ultimate Avengers Part I & Part II (2006)

Animák, ktorý by sme popri projektoch DC zaradili niekde ku koncu, no príbehovo je pre fanúšika Marvelu povinnosťou. Prečo? Ide o samotný zrod Avengers, ktorý sme v pozmenenej forme videli aj vo filme. V prvej časti sa tak na chvíľu prenesieme do 2. svetovej vojny, kde sa Kapitán Amerika obetuje, aby zachránil svoju vlasť, čo má za následok jeho zamrznutie v Atlantickom oceáne. Práve včas ho ale nájde generál Fury spolu so S.H.I.E.L.D.-om a preberú ho k životu. Na Zem totiž začínajú útočiť mimozemšťania a dokopy sa tak musí dať tím Ultimate Avengers v zložení Iron Man, Hulk, Thor, Black Widow, Wasp, Captain America a Giant-Man. Druhá časť už predstaví príbeh o dosť odlišný od toho prvého, ktorý je v značnej miere použitý aj ako predloha pre filmových Avengers. Hrdinovia stále bojujú s mimozemšťanmi, no na scénu prichádza aj Herr Kleiser z Hydry, o ktorom si všetci mysleli, že umrel v roku 1945. Nepriatelia napadnú ukryté africké mesto, v ktorom vládne T´Chaka, otec Black Panthera. Otca zabijú a on sa následne vydáva na cestu pomsty a pripája sa k Avengers. Tí sa pokúsia zachrániť nielen Wakandu, ale aj celý svet pred návalom mimozemských síl.

Planet Hulk (2010)

Bez nejakých zbytočných pochybností môžeme povedať, že Planet Hulk je zatiaľ najlepším animákom z dielne Marvelu. Fantastický komiks sa režisérovi Samovi Liu podarilo pretaviť do animáku, ktorý si nemáte problém pozrieť aj opakovane. V ňom už Hulka na Zemi jednoducho nedokážu zniesť a posielajú ho do šíreho vesmíru, kde dúfajú, že umrie, prípadne nájde šťastie. On ale stroskotá na planéte Sakaar, na ktorej vládne tyranským spôsobom temný vládca. Všetkých otrokov posiela do obrovskej arény, pričom iba víťaz môže prežiť. Z Hulka sa tak stáva gladiátor, ktorý sa úspešne pokúša prebojovať až na vrchol. Postupne však spolu s ostatnými bojovníkmi začína ísť o niečo omnoho väčšie, o slobodu pre všetkých zúbožených ľudí na Sakaare. A to aj za cenu úplného zničenia. Pre fanúšika komiksov, ktorý nemá prístup k printovej verzii, je toto absolútnou povinnosťou. 

Za spomenutie iste stoja napríklad aj animované filmy Avengers Confidential: Black Widow & Punisher či The Invincible Iron Man. V prvom spomínanom spoja sily dvaja „druhotriedni“ hrdinovia, aby sa spoločnými silami postavili proti Leviathan, teroristickej organizácii, ktorá disponuje informáciami na zničenie Avengers i celého sveta. Druhý je venovaný vzniku Iron Mana a slúžil ako promo pre filmovú verziu, ktorá do kín išla o rok neskôr. Spracovaná je ale trochu odlišne a z väčšej časti sa odohráva v Číne. Našli ste si v tomto výbere aj svojho favorita, prípadne vás niektorý z nich zaujal natoľko, aby ste si ho pozreli?

Domov
Zdieľať
Diskusia