Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2016, 20:42
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák Jakub Hvozdovič

Vníma redakcia Filmkultu Warcraft lepšie ako ostatní, alebo skutočne ide o prepadák?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Sto ľudí, sto chutí. Ako sú na tom naši ostatní redaktori?

Warcraft s podtitulom Prvý stret je v českých a slovenských kinách zopár dní a verní fanúšikovia si film už určite stihli pozrieť viac ako raz. Svoju prehľadnú a podloženú recenziu vám už priniesol kolega, ale zdá sa, že táto filmová záležitosť razantne rozdelila fanúšikov, divákov a kritikov na mnoho táborov po celom svete. Zatiaľ čo na ňu niektorí nedajú dopustiť a sú ochotní prehliadnuť aj tie najväčšie chyby, iní ju naopak radi skritizujú aj za tie najmenšie maličkosti. To sa však nedeje iba u nás, podobný problém zažívajú filmové portály aj v zahraničí. Koniec koncov, hodnotenie filmu je veľmi subjektívna vec, no nám nedalo sa s vami nepodeliť aj o iné názory a dojmy našich kolegov z redakcie. Zhodujete sa s niektorým z nich?

Vníma redakcia Filmkultu Warcraft lepšie ako ostatní, alebo skutočne ide o prepadák?
Zdroj: Universal Pictures

pepo 

Aby som bol férový, o Warcrafte som prvýkrát počul až keď sa začal pripravovať tento film a v živote som hral asi 4 videohry. Takže rozhodne nie som fanúšik predlohy a ponúkam pohľad očami diváka nedotknutého týmto herným fenoménom. Takisto upozorňujem, že som VEĽMI tolerantný divák, ktorý nemá problém filmu odpustiť kadejaké prešľapy a spraviť k nemu krok vpred, takže sa mi tým pádom páčilo aj veľa „oficiálnych nepodarkov" ako napr. Súboj titanov, pokračovania Transformerov, Tomorrowland alebo BvS. Ale čo je veľa, to je veľa. Pri tejto adaptácii som sa absolútne nevedel chytiť ničoho, čo by ma keď už nie bavilo, tak aspoň zaujalo. To, že je tento film od začiatku totálne zmätený s nudnými postavami a scenárom, ktorý by neodklepol ani Bay pri pokračovaní Tranformerov, by som mohol tolerovať, keby mal niečo ako atmosféru, zaujímavý vizuál, režijné nápady alebo aspoň dobrú hudbu (Djawadi je zase za absolútne nudného remeselníka, ktorý ničí aj potenciálne fajn scény). Nič z toho tu nie je.

Vyzerá to ako pilot nejakého drahšieho seriálu, príbeh je totálne generický a aj keď sa to snaží prekvapovať nejakými udalosťami, ktoré sú nečakané a mali byť dojímavé, tak to vďaka nezvládnutej réžii stojí max. za pokrčenie ramenami. Ten svet je strašne nezaujímavý a design niektorých postáv a hlavne zhmotnenie kúziel necháva spomenúť na Káčera Howarda alebo nejakú B-čkovú fantasy určenú pre videotrh. Posledných 20 minút zhruba od oživenia Golema už nestačili ani facepalmy a začal som si búchať hlavu o sedačku predo mňou. Fakt som uvažoval, že prvýkrát v živote odídem z kina počas filmu. Určite je tu aj zopár bezvýznamných plusov, ale to všetko sa stráca v nánose toho vizuálne trápneho bordelu, hlúposti a nudy. Asi starnem 2/10

P.S. Počas sledovania som si na Pána prsteňov nespomenul, ale spomenul som si napr. na filmy ako Last Airbender, Bojisko zem, The Postman, Ničiteľ Conan, Red Sonja, Soldier, Jupiter Ascending,Hnev Titanov, Super mario Bros, AvP alebo Streetfighter. A mal som pocit, že by som radšej pozeral ľubovoľný z nich.

Vníma redakcia Filmkultu Warcraft lepšie ako ostatní, alebo skutočne ide o prepadák?

benne

Ja mám narozdiel od kolegu Pepa omnoho jemnejší pohľad na vec. Mnohokrát sa tu objavuje výčitka, že človek, ktorý nie je oboznámený s herným univerzom, by film nemal hodnotiť, čo je povedzme si na rovinu, úplná hlúposť. Všetko sa to začalo. Konečne vidíme obrovských orkov v ich plnej kráse, začíname sa zoznamovať s postavami a film buduje všetko tak, ako chce. Aby som bol dokonalo úprimný, hneď zo začiatku sa mi znepáčila animácia, ktorá bola v istých scénach spolu s efektami slabučká a zato sa u mňa stiahol hneď zo začiatku nejaký ten bodík. Je cítiť, že aj keď sa tvorcovia dušovali, že pôjde o úžasný zážitok aj pre nehráča, usilovne brnkali na nostalgickú strunku a začínal som mať pocit, že nasledujúcich 10 minút budem počúvať iba mne nič nehovoriace názvy miest, prerušované slastným mľaskotom za mnou sediacich mladíkov. Pomaly sme sa preniesli do druhej tretiny. S postavami som sa ako tak zoznámil a film sa niesol na svižnejšej vlne, ktorú však občas vedel rozbúriť naozaj chudobný scenár.

Keď už som mal pocit, že sa niečo skutočne podstatné začne diať, narácia začala škrípať a na plátne predo mnou sa začali striedať udalosti, ktoré boli exekuované až príliš rýchlo bez akejkoľvek výstavby (napr. Durotanove spolčenie s ľuďmi). Minútky plynuli a pred nami sa mihali vcelku pekné súboje, smutné momenty, ktoré však boli na môj vkus až príliš chladné, či občasné jednoduché vtipy, ktoré nie zakaždým trafili klinec po hlavičke. Tak sa dostávame až k záveru, ktorý síce vrcholil ako keby bez duše, sčasti nelogicky (tri ľudské légie proti ohromnej presile orkov + ich posilám skrz portál a z ničoho nič, vidíme ľudí priamo pred ním), no istým spôsobom príjemne a v mojich očiach opäť svižne. Po skončení som ostal prekvapený potleskom, ktorý zaznel sálou a pobral som sa z kina, aby som si ujasnil dojmy. V podstate to ani nebolo potrebné. Warcraft aj napriek sľubom nie je filmom pre nehráčov. To, čo som mu vytkol, môže skúsený harcovník z Azerothu brať ako samozrejmosť, keďže to už predtým videl a nepotrebuje k tomu nič viac. Ja som potreboval, keďže mi v tom, ako som už povedal, chýbala akási duša či skôr podstata. Bez toho to jednoducho vyzerá ako jemne nadpriemerné fantasy s vysokým rozpočtom, na ktoré zabudnem (a na ktoré som zabudol) už pred raňajšou časťou GoT. Napriek všetkým výtkam mi spomínané veci nespôsobili infarkt a pozeralo sa na to väčšinu času pekne. Síce si to už opäť asi nikdy nepozriem, ale s prižmúreným očkom mu dávam 6/10.

Vníma redakcia Filmkultu Warcraft lepšie ako ostatní, alebo skutočne ide o prepadák?
Zdroj: Universal Pictures

Peter

Duncan Jones si na seba uplietol poriadny bič. Dobrý film s námetom založeným na veľmi známej a populárnej videohre sme tu mali naposledy… vlastne nemali. Warcraft mal naštartovať nový trend, no či sa mu to podarilo, je otázne. Snímka má veľa prísľubov a v mojich očiach sa jej podarilo veľa z nich aj dodržať. Dole ju však ťahá prílišná snaha o pomrkávanie na fanúšikov a nesústredenie sa na súvislé rozprávanie a prehlbovanie charakterov. Bolo nám ich predstavených dosť, no jediný, ktorý si vydobyl moje sympatie bol Durotan a jeho príbeh. Ak vezmeme do úvahy, že sa jedná o CGI postavu (síce výborne stvárnenú mo-cap hercom Tobym Kebbellom) vo filme plnom ľudských postáv, niekde nastal problém. V takom prípade vyznievali do prázdna scény, keď bolo režisérovým zámerom zaútočiť na divácke emócie. Lothar bol cool chlapík, výborný bojovník, no nebol daný žiadny dôvod, prečo by sme s ním mali sympatizovať.

Ben Foster, ktorý je v každom inom filme excelentný, podal v postave Strážcu tragický výkon. Jediný, kto vyčnieval, bol Dominic Cooper v role kráľa Azerothu. Je to škoda, pretože bojové scény boli výborne natočené a skutočne intenzívne. S CGI sa v štúdiu vizuálnych efektov naozaj vyhrali a výsledok je (až na pár výnimiek) pôsobivý. V príbehu je veľa prísľubu, avšak spôsob jeho vyrozprávania viazne. Ako hráča prvých RTS stratégií ma snímka naozaj vtiahla do Azerothu, čo sa mi pri imaginárnom filmovom svete stalo naposledy pri Stredozemi. Nebudem ten, ktorý na Warcraft bude kydať. Úvod do ságy sa až tak nevydaril, ale ak si tvorcovia naozaj vezmú kritiku k srdcu, v budúcnosti sa môžeme dočkať oveľa lepších projektov z tohto farebného sveta. 6/10

Vníma redakcia Filmkultu Warcraft lepšie ako ostatní, alebo skutočne ide o prepadák?

fanboy

Bál som sa, bál som sa toho ako čert kríža, ale nakoniec to bolo fajn. Síce sa nevyužil potenciál ani pri bitkách, od ktorých som očakával viac, respektíve nejakú tú kolosálnu scénu, no agresivita Orcov ma bavila. Naštvala ma však dementná a nelogická romantická linka, ktorá skutočne nebola ničím podložená, rovnako ako zvrat s Orgrimom či Durotanove spolčenie s ľuďmi. Kolega nado mnou to už raz napísal, takže to len pripomeniem. Drvivá väčšina udalostí vo filme nemá potrebnú dejovú výstavbu. Scenár je až príliš rozvetvený a snaží sa do popredia posunúť príliš veľké množstvo postáv, pričom divák nemá veľa času s nejakou z nich sa zblížiť. Mne najviac pasoval asi Durotan, bohužiaľ, ani on nebol hlavnou postavou. Ak sa nad tým zamyslíte, v tomto filme skutočne neexistuje hlavná postava, ktorá by niesla dej. Warcraft skôr pripomína epizodické spracovanie udalosti, ktoré by sa v seriáli odohrávalo približne v druhej sérii. To, čo sa stalo predtým, nám ale známe nie je. Hapruje réžia, deravý scenár a niektoré scény, no inokedy je to zase celkom zábavné, dobre sa na to pozerá a má to veľmi vysoké tempo, ktoré len miestami spomalí. Aj kvôli tomu však trpí dej a všetky vedľajšie dejové linky, ako i samotná výstavba celého sveta. 

Čo sa týka vizuálu, nebol som unesený, no ide o skutočne veľký krok vpred, najmä v prípade Orcov a ich mimiky. Na druhej strane, miestami sa mi to javilo až príliš farebné, no a tá zbroj ľudí mi už vyslovene prekážala. V skratke ale stále platí, že zelená je zlá a modrá je dobrá. To keby ste zobrali na film najmenších a nechápali by, čo sa na plátne deje. Keby sa o Warcrafte hovorilo ako o sprievodnom filme, bral by som, že niektoré veci nepochopím a je to moja chyba, keďže nehrám tie hry, avšak, ide o standalone titul, ktorý mal naštartovať novú franchise a ako taký sa veľmi nepodaril. Dvojke sa však brániť nebudem, prijal by som však, keby sa jej chopili iní tvorcovia. Musím teda podotknúť, že som trpel len miestami, celkovo šlo o príjemné fantasy a udeľujem mu 6/10

A aby som nezabudol, nabudúce nech Garone vyberú tie tesáky z úsť, to šušlanie sa nedalo počúvať.

Vníma redakcia Filmkultu Warcraft lepšie ako ostatní, alebo skutočne ide o prepadák?
Zdroj: Universal Pictures
Domov
Zdieľať
Diskusia