Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2016, 8:36
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vedci rozlúštili nápisy na zariadení označovanom ako staroveký počítač. Zdá sa, že Gréci chceli poznať svoju budúcnosť

ZAUJÍMAVOSTI GRÉCKO STAROVEK
Uložiť Uložené

Mechanizmus z Antikythéry ukrýval oveľa viac, než sme si pôvodne mysleli.

V roku 1902 sa vo vraku rímskej lode neďaleko gréckeho ostrova Antikythéra našiel mechanizmus, aký dovtedy moderný svet ešte nikdy nevidel. Desaťročia výskumu prišli na to, že jeho pôvod je nejasný, ale podarilo sa im určiť aspoň približné obdobie, kedy mohol byť vyrobený, a teda okolo roku 150 až 100 pred naším letopočtom. Mechanizmus z Antikythéry obsahoval viac než tri desiatky ozubených koliesok vložených do bronzového obalu a odborníci dlho verili, že tento staroveký artefakt slúžil Grékom len ako nástroj na zaznamenávanie pohybu Slnka a Mesiaca a vypočítavanie ich dráh, avšak najnovší výskum preukázal, že Gréci boli očividne zvedaví aj na to, čo si pre nich pripravuje budúcnosť.

Vedci rozlúštili nápisy na zariadení označovanom ako staroveký počítač. Zdá sa, že Gréci chceli poznať svoju budúcnosť
Zdroj: Garrett Ziegler/Flickr.

Vďaka rontgenu a špeciálnej technológii schopnej rozlúštiť najneprístupnejšie a najnejasnejšie nápisy sa vedcom podarilo vylúštiť to, čo Gréci napísali na samotný mechanizmus a rôzne ďalšie úlomky, ktoré boli nájdené spolu s ním. Pôvodne sa verilo, že zariadenie slúžilo iba ako pomôcka pri výuke astronómie, a tak nové zistenia o tom, že Gréci sa zaoberali aj astrológiou a nadpozemskými silami ovplyvňujúcimi ich životy a najmä budúcnosť pomocou mechanického zariadenia niektorých ľudí prekvapili. Model v tej dobe poznaných planét mal teda slúžiť napríklad aj na predpovedanie zafarbenia prichádzajúceho zatmenia Mesiaca a jednotlivé farby mali indikovať príchod lepších či horších období, aj keď zatiaľ vedci nevedia správne interpretovať možné farby v spojení s obdobiami. Napriek tomu sa výskumníci zhodli, že viac než 2000 rokov staré zariadenie neslúžilo primárne ani ako nástroj astronómie a ani astrológie. Malo rôzne spomínané vedľajšie využitia, ale slúžilo najmä na to, aby ľuďom ukázalo našu polohu vo vesmíre, pretože model planét v zariadení ukazoval zhruba to, čo mohli starovekí Gréci vidieť zo svojho územia na oblohe. Objavili sa už aj domnienky, že mechanizmus mohli používať napríklad osobnosti filozofie, ale tieto dohady sa budú potvrdzovať alebo vyvracať ešte dlho.

Odporúčané
Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom 11. januára 2023, 14:30

Zaujímavosťou v prípade celého mechanizmu by mohol byť fakt, že staroveké texty takéto alebo podobné zariadenia spojené s vesmírom spomínajú veľmi často, avšak nám sa podarilo objaviť iba jediný exemplár a aj to čírou náhodou. Keďže boli vyrobené z bronzu, ľudia ich mohli postupom času roztaviť a použiť na iný účel, alebo sa všetky zariadenia na pevnine záhadne stratili a tento artefakt prežil tisíce rokov len vďaka tomu, že uviazol na morskom dne. Nech už je to tak či onak, sme čoraz bližšie a bližšie k úplnému rozlúšteniu toho, čo pred 2000 rokmi vytvorili Gréci a potom na ďalšie storočia akoby zmizlo z povrchu zemského. Bol to teda akýsi prvý počítač v histórii ľudstva?

Vedci rozlúštili nápisy na zariadení označovanom ako staroveký počítač. Zdá sa, že Gréci chceli poznať svoju budúcnosť
Zdroj: Jaysmark/Flickr
Domov
Zdieľať
Diskusia