Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2016, 19:52
Čas čítania 0:00
Marek R.

Ani bojovný výkon nestačil. Slovensko prehralo svoj prvý zápas proti Walesu o jeden gól

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Chalani síce bojovali, napokon však prehrali 1:2.

Včera sa zápasom medzi domácim Francúzskom a Rumunskom oficiálne začalo EURO 2016 a deň na to sme už mohli sledovať aj našich reprezentantov, na ktorých čakal Wales. Slováci sa do Francúzska dostali po úspešnej kvalifikácii. Naši chlapci v nej v C-skupine obsadili druhú postupovú pozíciu, na zisk ktorej potrebovali 22 bodov. Predbehlo ich iba 27-bodové Španielsko a za nimi skončili Ukrajina, Bielorusko, Luxembursko a Macedónsko. Slovensko oslavovalo historický postup definitívne až po svojom poslednom skupinovom zápase, v ktorom zdolalo Luxembursko 4:2. V histórii samostatnosti ide pre našu krajinu o prvú účasť na európskom šampionáte. Podarilo sa nám ju vybojovať v šiestej kvalifikácii.

Aj pre futbalistov Walesu pôjde o premiérovú účasť na európskom šampionáte. Wales si miestenku vo Francúzsku vybojoval v skupine B, v ktorej obsadili so ziskom 21 bodov druhú priečku, pričom na líderské Belgicko stratila iba dva body. Za sebou nechali Walesania Bosnu a Hercegovinu, Izrael, Cyprus a Andorru. 

Náš úvodný záps šampionátu sme odohrali v Bordeaux o 18:00 a tréner Ján Kozák poslal na trávnik týchto 11 hráčov. Do brány sa postavil Matúš Kozáčik, obrannú formáciu tvorili Peter Pekarík, Martin Škrtel, Ján Ďurica a Dušan Švento. Pred nimi operovali Patrik Hrošovský a Juraj Kucka. O ofenzívnu silu slovenského mužstva sa starali Róbert Mak, Marek Hamšík a Vladimír Weiss.


Úvodné zostavy:
Wales: D. Ward – Chester, A. Williams (C), Davies – Gunter, Allen, D. Edwards, Ramsey, Taylor – Jonathan Williams, Bale. 
Náhradníci: Hennessey, Fôn Williams – A. King, Robson-Kanu, G. Williams, J. Richards, Ledley, Cotterill, Vokes, Collins, Vaughan, Church.

Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel (C), Ďurica, Švento – Mak, Kucka, Hrošovský, Hamšík, Weiss – Ďuriš. 
Náhradníci: Mucha, Novota – Gyömbér, Greguš, Duda, Šesták, Stoch, Nemec, Škriniar, Hubočan, Saláta, Pečovský.

Ani bojovný výkon nestačil. Slovensko prehralo svoj prvý zápas proti Walesu o jeden gól

Na našich chalanoch bolo sympatické, že od úvodných minút sa snažili niečo vymyslieť a v tretej minúte zápasu sme si aj zakričali. Žiaľ, gól z toho napokon nebol. Marek Hamšík sa vtedy pustil hneď do niekoľkých brániacich hráčov Walesu, ktorých si postupne položil, aj sa mu podarilo prekonat brankára Warda, obranca Ben Davies však vytiahol jeden neskutočný obranný zákrok, ktorým zabránil jasnému gólu. Wales sa prvýkrát vážnejšie pripomenul v 8. minúte, keď z priameho kopu centroval do šestnástky Ramsey, lopta sa dostala až k Allenovi, k zakončeniu sa však tento hráč nedostal. V 10. minúte sa už však, na našu smolu, skóre zápasu menilo. Gareth Bale sa postavil k zahratiu priameho kopu, brankár Kozáčik spravil krok do ľavej strany až príliš skoro a už nestačil zareagovať na Baleovu strelu, ktorá nebola vôbec dobre umiestnená. Wales sa tak ujal vedenia a my sme museli pridať. Hráči Walesu nás neustále aktívne napádali, dokonca sa snažili prerušiť rozohrávku už na našej polovici, až sa z ničoho nič stopér Ďurica rozhodol poslať loptu za obranu súpera. Do rýchlostného súboja sa dostali Ďuriš a kapitán Walesu, Ashley Williams a lopta dopadla v šestnástke na ruku druhého menovaného. Rozhodca však pokutový kop neodpískal.

V 26. minúte fanúšikovia Slovenska stíchli, keďže sa na ihrisku zvíjal v bolestiach Marek Hamšík. Nebezpečný faul zo strany Walesu však rozhodca nielen že neocenil žltou kartou, on ani nezapískal faul. Našťastie bol však vtedy náš najlepší hráč na ihrisku v poriadku. O 5 minút neskôr sa odohral podobný zákrok, ktorý mal na svedomí Hrošovský. Tento zákrok bol navyše čistý, rozhodcovi to však bolo jedno a nášmu hráčovi udelil žltú kartu. Potom sa mohla pískať penalta aj proti nám, keď sa do súboja dostal Škrteľ a lakťom zrazil útočiaceho hráča, rozhodca však nepískal. V závere zápasu sme mali ešte niekoľko mini šancí, tie však gól nepriniesli.

Hamšíkovo skvelé sólo, Ben Davies však predviedol neskutočný obranný zákrok

Gareth Bale otvára z priameho kopu skóre zápasu

Škrteľov súboj v šestnástke

V druhom polčase sme teda museli ešte pridať a začať premieňať šance. Blízko sme boli k vyrovnaniu v 55. minúte, kedy Weiss krásne vysunul Maka, ten však lavačkou prestrelil bránku. Už o dve minúty neskôr, teda v 57. minúte, mohol Wales zvýšiť svoj náskok zásluhou Balea. Ten vyhral hlavičkový súboj s Petrom Pekaríkom, brankár Kozáčik ale stihol zakročiť. A potom prišla 61. minúta a náš dôvod na radosť! Výbornú robotu spravil Robo Mak, našiel Ondreja Dudu a ten presnou strelou vyrovnal skóre zápasu! Odvtedy sa začala najlepšia časť zápasu z našej strany, kedy sme zatlačili súpera na vlastnú polovicu, žiaľ, tento veľký tlak sa nám nepodarilo využiť ďalším gólom. Aj preto mohol prísť trest, keď Ďurica prehral hádam svoj prvý hlavičkový súboj, Ramsey ale mieril nepresne.

Trest však prišiel v 81. minúte. Ramsey si nabehol, dostal prihrávku, položil si Škrteľa a presnou prihrávkou našiel striedajúceho Robson-Kanuho, ktorý strelil víťazný gól zápasu. Ani bojovný výkon našich teda nestačil a prvý zápas sme prehrali 1:2. Chýbalo nám aj trošku šťastiu, ako pri tyčke po hlavičke Nemca, žiaľ, aj taký je šport.

 Ondrej Duda strieľa prvý gól v histórii Slovenska na európskom šampionáte

Robson-Kanu strieľa víťazný gól zápasu

Domov
Zdieľať
Diskusia