Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2016, 13:41
Čas čítania 0:00
Marek R.

Už dnes štartuje EURO 2016 aj so slovenskou účasťou! Kto sa bude radovať z titulu?

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Otvárací zápas medzi domácim Francúzskom a Rumunskom všetko odštartuje.

Klubová sezóna je za nami, no leto plné reprezentačného futbalu pred nami. Copa América Centenario je už v plnom prúde, na Olympiádu si ešte budeme musieť počkať, no nám to nemusí vadiť, keďže práve dnes štartuje EURO 2016 vo Francúzsku! Počas minulých edícií tejto súťaže sme si hádam každý vyberali favorita,  ktorému sme priali celkový triumf, tento rok je to však úplné iné, keďže sa vôbec po prvýkrát v histórii predstaví na európskom šampionáte aj Slovensko, ktoré môže byť kľudne aj čiernym koňom turnaja, takže sa máme na čo tešiť. Na naše šance sa pozrieme zajtra ešte pred úvodným zápasom s Walesom, teraz si však prejdime základné informácie o EURO 2016, miestach zápasov, skupinách a samozrejme aj našich súperoch či zostave.

Majstrovstvá Európy vo futbale 2016 budú v poradí pätnáste Majstrovstvá Európy vo futbale. Uskutočnia sa v dňoch 10. júna až 10. júla 2016 v desiatich francúzskych mestách. Na týchto majstrovstvách sa prvýkrát v histórií zúčastní 24 reprezentačných mužstiev. Francúzsko ako usporiadateľ postúpilo bez odohrania kvalifikácie, zvyšné mužstvá súťažili o zvyšných 23 miest v kvalifikácii, ktorá sa začala 7. septembra 2014. Titul z roku 2012 obhajuje Španielsko, ktoré si bude chcieť určite napraviť chuť po spackaných majstrovstvách sveta, kedy ani nedokázali postúpiť zo skupiny a hlavne prehra s Holanďanmi bola potupná. Francúzsko usporiada Majstrovstvá Európy po rokoch 1960 a 1984 tretíkrát, čo je najviac zo všetkých doposiaľ usporiadajúcich krajín. 

V týchto mestách sa budú hrať zápasy (Slováci v Bordeaux, Lille a Saint-Étienne)

Už dnes štartuje EURO 2016 aj so slovenskou účasťou! Kto sa bude radovať z titulu?

Všetkých 23 tímov, ktoré sa kvalifikovali na záverečný turnaj, boli spolu s usporiadateľskou krajinou rozlosované 12. októbra do šiestich skupín po štyroch tímoch. V skupinách sa tradične stretne každý s každým. Do osemfinále postúpia prvá dva tímy, navyše, smútiť nemusia ani niektoré tímy na mieste treťom. Do osemfinále totiž putujú aj najlepšie štyri tímy z tretích miest. Tento nový formát tak nielen zvyšuje naše šance na postup, navyše potešil aj každého fanúšika futbalu, keďže prinesie až 51 zápasov.

Už dnes štartuje EURO 2016 aj so slovenskou účasťou! Kto sa bude radovať z titulu?

V otváracom zápase 15. európskeho šampionátu sa stretne organizátor Francúzsko s Rumunskom v piatok 10. júna v Saint-Denis o deviatej večer. 

Na európskom šampionáte sa predstaví aj niekoľko nováčikov, ako napríklad Albánsko či Island, no na našu radosť aj Slovensko. Chalani sa na turnaj prebojovali z 2. miesta kvalifikačnej C-skupiny, ktorú vyhrali obhajcovia Španieli, ktorí majú spolu s Nemeckom na konte rekordné tri tituly majstrov Európy. Slováci si na EURE zahrajú v skupine B, kde si zmerajú sily s Anglickom, Walesom a Ruskom. Prvý duel odohrajú zverenci trénera Jána Kozáka s Walesom v Bordeaux (sobota 11. júna), následne ich čaká Rusko v Lille (streda 15. júna) a Anglicko v Saint-Étienne (pondelok 20. júna). Rozhodol o tom žreb finálového turnaja EURO 2016 v Kongresovom paláci v Paríži. Favorita skupiny (aj keď všetci dobre vieme, ako hrá Anglicko na veľkých turnajoch) teda máme až v poslednom zápase a už úvodný zápas proti Walesu toho veľa napovie.

A čo hovorí na našich súperov tréner Kozák? "Anglicko je atraktívny súper, v kvalifikácii vyhral všetkých 10 zápasov. Je to kolíska futbalu, pre divákov to určite bude atraktívny duel a pre nás veľká výzva. S Ruskom sme hrali prípravný zápas pred MS 2014, v ktorom sme prehrali 0:1. Rusi majú skúsené mužstvo, najmä v defenzíve hrajú dlho spolu, ale pre nás je to z druhého koša prijateľný súper. Na minulých šampionátoch malo kolísavú formu, takže si myslím, že sa s Rusmi dá hrať. Wales som si osobne neželal. Je to mužstvo, ktoré hrá s obrovským nasadením a má hráčov, ktorí vedia rozhodnúť zápas. Verím, že sa na jednotlivé súboje dobre pripravíme, s ich poradím som spokojný. Ja osobne sa teším, verím, že aj fanúšikovia, ktorí nás prídu v hojnom počte podporiť."

Pamätný moment zo zápasu proti Španielsku

Už dnes štartuje EURO 2016 aj so slovenskou účasťou! Kto sa bude radovať z titulu?

Pred samotným šampionátom stihli chalani ešte odohrať aj tri prípravné zápasy. Prišla povinná výhra nad Weissovým Gruzínskom (naposledy porazili Španielsko), senzačné zdolanie úradujúcich majstrov sveta z Nemecka a na záver bezgólová remíza s ďalším účastníkom turnaja, Severným Írskom, takže forma Slovákov je celkom slušná. 30. mája sme sa dozvedeli aj konečnú nomináciu hráčov, s ktorými tréner Kozák bude rátať.

Tréner Ján Kozák zverejnil konečnú nomináciu deň po víťaznom prípravnom zápase s Nemeckom. Sú v nej traja brankári, osem obrancov, deväť stredopoliarov a traja útočníci. V porovnaní s 27-člennou nomináciou na tréningový kemp v rakúskom Windischgarstene sa na európsky šampionát nedostane kvarteto Lukáš Tesák, Adam Zreľák, Matúš Bero a Erik Sabo. 

Konečná 23-členná nominácia Slovenska na futbalové EURO 2016:

Brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Ján Novota (Rapid Viedeň/Rak.)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Milan Škriniar (Sampdoria Janov/Tal.), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.), Norbert Gyömbér (AS Rím/Tal.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Dušan Švento (1. FC Kolín nad Rýnom/Nem.)

Stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Juraj Kucka (AC Miláno/Tal.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Greguš (FK Jablonec/ČR), Róbert Mak (PAOK Solún/Gréc.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Ondrej Duda (Legia Varšava/Poľ.), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Kat.), Miroslav Stoch (Bursaspor/Tur.)

Útočníci: Adam Nemec (Willem II Tilburg/Hol.), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň/ČR), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť/Maď.)

Už dnes štartuje EURO 2016 aj so slovenskou účasťou! Kto sa bude radovať z titulu?

Zaujímavosťou zo slovenského tábora je aj nový symbol našej repre, ktorý môžete vidieť vyššie. S ním prichádza aj nová prezývka pre chalanov, ktorí budú sokoli, zatiaľ čo chalani v reprezentácii do 21 rokov budú sokolíci. Možno si poviete, že tento krok bol zbytočný, marketingový riaditeľ SFZ, Jaroslav Šišolák, to však vysvetlil presne: "Fanúšikovia vo všobecnosti nemajú radi svoju asociáciu či zväz, ale milujú národný tím. Potrebujú však aj jednoduchý a zrozumiteľný symbol, brand, ktorý bude prezentovať túto najvyššiu futbalovú métu. Tak sme sa aj my rozhodli nájsť nový symbol pre národné tímy."

Treba teda našim sokolom fandiť, keďže už účasť je európskom šampionáte je obrovským úspechom. Veď počas cesty do Francúzska, vrátane priateľských zápasov, sme porazili Ukrajinu, Španielsko, Česko, Island, Švajčiarsko a dokonca aj majstrov sveta z Nemecka. Chalani nám posledné mesiace robia obrovskú radosť a veľká časť krajiny stojí kvôli tomu za nimi. Ja osobne ich považujem za čierneho koňa turnaja, o tom však bližšie v zajtrajšom článku pred naším úvodným zápasom. Teraz sa už nalaď na večer, kedy nás čaká otvárací zápas a EURO 2016 môže začať!

Anketa:
Kto sa bude radovať z celkového prvenstva?
Anglicko
Španielsko
Nemecko
Francúzsko
Portugalsko
Belgicko
Slovensko
Iný
Anglicko
9 %
45 Hlasov
Španielsko
8 %
42 Hlasov
Nemecko
14 %
74 Hlasov
Francúzsko
14 %
75 Hlasov
Portugalsko
9 %
45 Hlasov
Belgicko
6 %
31 Hlasov
Slovensko
34 %
176 Hlasov
Iný
6 %
32 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia