Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2016, 15:42
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Ženy treba ľúbiť: TOP 10 slovenských rapových skladieb venovaných nežnému pohlaviu

HUDBA RAP TOP 10
Uložiť Uložené

Dnes máme sviatok svätého Valentína, a tak je na mieste pozrieť sa na rebríček desiatich rapových skladieb, ktoré sú tentokrát venované ženám.

Dnes sme si pre vás pripravili tematicky ladený rebríček korešpondujúci s dňom svätého Valentína. Nedá sa prehliadnuť, že veľká väčšina raperov do svojich textov zahŕňa aj ženy, a to najčastejšie na základe vlastných emócií, čo vyúsťuje buď to v skladby rozchodové, ktoré sme už zhrnuli, prípadne v skladby venované priamo svojim polovičkám. Rozhodli sme sa preto vybrať najlepšiu desiatku trackov, ktoré majú okrem silnej výpovednej hodnoty častokrát aj schopnosť opísať naše pocity lepšie, ako by sme to spravili sami. V tomto prípade spravíme aj malú výnimku a vynecháme poradie, čo znamená, že aktuálne zoradenie nemá žiadny vplyv na kvalitu či prevedenie.   

Moja Reč - Z pocitov flow 

Je veľká škoda, že Moja Reč upustila od klasických vecí v spolupráci s Komplotom, nakoľko boli tieto projekty vždy o niečo viac, ako len samotní Dobrí chlapci, aj keď, porovnávať ich určite nebudeme. Z pocitov flow je skutočne trefný názov pre túto vec. Z počutia je naozaj cítiť, že ani jeden riadok nie je vymyslený nasilu, práve naopak.  Nuž, ostáva nám len dúfať, že najnovší počin, ktorý je mimochodom už skoro ready, bude obsahovať aj veci znejúce v podobnom duchu. 

... chcem držať svoj život pevne za opraty, 
a s tebou, moja seňorita, vyletieť nad oblaky.

A.M.O. a Polemic - Spolu

Z aktuálneho rebríčka je mojím najväčším favoritom práve táto vec. Áno, aj chalani z A.M.O. majú veľkú zásluhu na tom, že dnes tvoj obľúbený raper rapuje, no s pribúdajúcimi rokmi sa kapela formovala iným smerom, ako zvyšok kolegov, a tak ich dnes máme možnosť počuť na melodických skladbách a spoluprácach akou je napríklad Spolu. Korešpondujú aj texty, ktoré sú ladené v pozitívnom duchu a nájdu sa v nich aj takí, ktorí rapu inak neholdujú. Moe aj Opak majú polovičky po svojom boku už pomerne dlho, a tak je isté, že texty venovali práve im. 

Verím inštinktom, že si žena môjho života, som povedal len tebe ... 

Moja Reč - Jediná

Chalani z Handlovej patria už od prvého dema medzi najlepších lyrikov na scéne. Dokázali nám to desiatkami skladieb, medzi ktorými nechýbajú ani tie o ženách. Vlastne by sa dalo povedať, že práve Moja reč má na konte najviac trackov, ktoré dokážu vyjadriť city niekoľkonásobne lepšie, ako keby sme sa o to pokúsili sami. Jediná pravdepodobne bola a je "hymnou" mnohých párov, ktoré sa s textom stotožňujú a ja už vlastne chápem, prečo nežné pohlavie tak letí na reperov. Veď keby sa mi niekto dvoril tak, ako Supa a Delik ženám v tomto texte, tak sa roztopím tiež. 

Patríme k sebe ako soľnička a korenička, večer chcem byť pri tebe a vyzliekať ťa dole z trička.

H16 ft. Tina - Poď so mnou von 

Bez tohto legendárneho tracku by rebríček určite nebol kompletný. Tina ešte z čias, kedy ovládla každý ženský refrén na rapovej skladbe a jazdci H16 so štýlom, ktorí si zachovali do dnes. Pre fanúšikov, ktorí pred desiatimi rokmi prežívali prvé lásky hádam najznámejšia vec a po jej vypočutí sa vám zaručene nostalgicky vynorí množstvo spomienok a zážitkov. Je zaujímavé, že sa z času na čas zadarí spraviť skladbu, ktorá aj po takom dlhom čase neznie vôbec zle a nevhodne, práve naopak.

Chcem tvoje šťastie aj smolu, chcem ťa usmiatú aj chorú, čas nehrá žiadnu rolu, keď sme spolu...

Supa - Labuť

Na Supove prvé sólo sme čakali veľmi dlho, no hneď po prvom vypočutí sme mohli s čistým svedomím prehlásiť, že sa skutočne oplatilo. V pamäti mi utkvelo viacero skladieb, medzi ktorými nemohla určite chýbať Labuť a obzvlášť jej akustická verzia. Vladan opäť potvrdil, že má špeciálnu schopnosť písať texty o niečo lepšie ako väčšina kolegov, čo pretavil vo vec venovanú všetkým dievčatám a ženám, ktorá to mala vyhraté už len výberom témy. Klenot. Po albume Čierne dni by sme sa mali dočkať aj Bielych nocí, ktoré však pochopiteľne v dohľadnej dobe očakávať nemôžeme.

Ukáž im ako letí labuť, to spanilé zviera...

Pra3x a Modré Hory - Ja zostanem

Verím, že sa nájde viac zástancov týchto na prvý pohľad možno nevýrazných zoskupení, ktoré však produkujú veľmi kvalitnú hudbu založenú na lyrickej stránke a nenapodobiteľnom zvuku. Už čoskoro dáme určite dokopy článok zameraný na albumy, ktoré si zaslúžia oveľa väčšiu pozornosť a chýbať nebudú ani reprezentanti z Fiľakova. Kúzlo skladby je hlavne v jej netradičnom podaní a prirovnaniach či metaforách, ktoré by si iný interpret možno ani nedovolil použiť, nakoľko sú to riadky, ktoré sa nepíšu samé a ľudia ich neočakávajú. 

Aj keby schytáš hormonálne fúzy, bejbe, zostávam...

Otis ft. Elpe - My

Oteckov posledný sólový počin sme už niekoľkokrát vychválili do nebies a sme radi, že s nami vo väčšine prípadov súhlasíte. Branči zaznamenal viditeľný posun vpred k súčasnému rapu, čo sa doteraz nepodarilo ešte mnohým kolegom. Koncepčne je album O.T.I.S. rozmanitá záležitosť, no verím, že ste neprehliadli skladbu My, kde sa objavil aj kráľ refrénov, Elpe. Spoločne s DJom Wichom vytvorili nádhernú vec pochopiteľne venovanú Otisovej polovičke, s ktorou už má dokonca aj dcérku. 

Vďaka za to, že máš také pevné nervy, znášaš moje nálady, viem, niekedy to ľahké neni...


Rytmus - 8. október

Patrik a Darinka nepochybne patria medzi najviac sympatické známe páry už len preto, ako dokážu dokonale fungovať aj pri tej hromade povinností. Aj keď možno Rytmus na prvý pohľad nevyzerá ako jeden z tých, ktorý bez problémov vyzná svojej polovičke lásku pred celým svetom, nie je tomu tak. A ak ste videli aj film Sídliskový sen, tak vám určite neušla časť, v ktorej Patres číta úryvky z SMS konverzácií. Ako ste sa asi dovtípili, názov skladby korešponduje s dňom, kedy sa párik stretol prvý krát pred tým, ako sa dal dokopy.

Celé to prišlo nečakane, nepovedal som ani mame, že v mojom živote je žena, na ktorú som čakal a je pre mňa vyrobená.

Jofre - Nepotrebujem novú

Ján Lednický zvláda inštrumentálne umenie viac než vynikajúco, a tak berieme všetkými desiatimi, že sa rozhodol pretaviť svoj hudobný talent aj do spevu a pod pseudonymom Jofre nás čoraz častejšie zásobuje atmosférickými skladbami, medzi ktoré môžeme zaradiť aj túto. Je zaujímavé sledovať, že každá z týchto desiatich vecí, ktoré sme do rebríčka zaradili je svojím spôsobom úplne iná, no pritom vyjadruje rovnakú myšlienku. No a keďže táto téma sluší interpretom, ktorí výborne zvládajú lyriku, nestratil sa ani Jofre. 

Objímam jej telo, cítim zas jej vôňu,
ja cítim jak jej bije srdce, keď ležíme spolu.

 

Ego - Kníšeme sa 

Už ani nemá význam počítať, koľkokrát nám Miky dokázal, že patrí k najkreatívnejším umelcom v našich končinách. Aj napriek (alebo možno vďaka) tomu, že ako Kontrafakt sa chalani venovali skôr skladbám venovaným ženám z iného uhla pohľadu, vznikla emotívna óda venovaná manželke Peťke. Keďže je Ego ako interpret viac než vyťažený už 47 rokov bez prestávky, nie vždy mohol byť tam, kde ho bolo treba najviac, čo sa asi najviac podpísalo aj na tejto skladbe. Teraz je už však všetko v úplnom poriadku a spoločne so svojou polovičkou zvládajú povinnosti spojené s hudbou naprieč Slovenskom a Českom spoločne. Myslím, že môžeme s určitosťou prehlásiť, že najväčším problémom tejto skladby je jej minutáž, čo však nemáme v žiadnom prípade autorovi za zlé. 

 Po tom všetkom ďakujem, že som sa mohol vrátiť a teba doma stále nájsť.

Ďakujeme za pozornosť. Dovidenia! 

Anketa:
Ktorá zo skladieb venovaných našim polovičkám ťa oslovila najviac?
Moja Reč - Z pocitov flow
A.M.O. a Polemic - Spolu
Moja Reč - Jediná
H16 ft. Tina - Poď so mnou von
Supa - Labuť
Pra3x a Modré Hory - Ja zostanem
Otis ft. Elpe - My
Rytmus - 8. október
Jofre - Nepotrebujem novú
Ego - Kníšeme sa
Iný (podeľ sa s nami v komentároch)
Moja Reč - Z pocitov flow
8 %
326 Hlasov
A.M.O. a Polemic - Spolu
5 %
194 Hlasov
Moja Reč - Jediná
9 %
360 Hlasov
H16 ft. Tina - Poď so mnou von
11 %
470 Hlasov
Supa - Labuť
7 %
282 Hlasov
Pra3x a Modré Hory - Ja zostanem
1 %
62 Hlasov
Otis ft. Elpe - My
8 %
317 Hlasov
Rytmus - 8. október
9 %
383 Hlasov
Jofre - Nepotrebujem novú
3 %
113 Hlasov
Ego - Kníšeme sa
35 %
1493 Hlasov
Iný (podeľ sa s nami v komentároch)
5 %
206 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia