Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. decembra 2015, 18:54
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov Russella Crowea

FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV NAJLEPŠIE FILMY HERCOV
Uložiť Uložené

Seriál mapujúci najlepšie filmy tých najlepších hercov pokračuje. Tentoraz sme si vybrali Gliadátora, Russella Crowea.

V našom seriáli o 10 najlepších filmoch daných hercov sme si predstavili rebríčky tých skutočne najlepších, aj keď pár mien sme si ešte nechali do zálohy. Sám som si zaumienil, že do konca roka si dáme ešte Russella a DiCapria až niekedy vo februári/marci. Počkáme si pekne na Revenanta, ktorý by mal poradím zamiešať. Poďme však späť k téme. Russell Crowe je podobne ako Tom Hanks označovaný za najlepšieho herca svojej generácie a posledných desaťročí. Natočil veľa filmov, z ktorých si väčšinu pamätáme aj dodnes a mnohé bojovali o Oscarov, pričom ich niektoré aj vyhrali. Rebríček sme vytvorili tak, že sme sa pozerali ako na Russellov výkon, tak na filmy ako také z hľadiska kvality či hodnoty. Pevne verím, že v ňom nájdete aj vy svojich favoritov. O Russellovi sme už, mimochodom, uverejnili samostatný článok zaoberajúci sa nielen jeho začiatkami, klikajte preň sem.

10. Romper Stromper

Celkom netradičný film pre herca ako je Russell. V dobe natáčania však mal len 28 rokov a za hodinu a pol stihol divákom predviesť, prečo s ním treba rátať. Príbeh hovorí o dvoch skinheadoch, neonacistických násilníkoch, ktorí sa radi spijú do nemoty a následne podnikajú rasové útoky na prisťahovalcov. Samozrejme, Handovi (Russell) padne do oka jedna z utečenkýň a onedhlo sa stávajú milencami. Aj sami si už viete domyslieť, čo sa stane ďalej. Výlet do Handovej mysle a hodnôt je dlhý len hodinu a pol, takže tomu rozhodne dajte šancu.

10 najlepších filmov Russella Crowea


9. The Insider

Prvý a nie posledný biografický film zo zoznamu som videl ako posledný. Insider má výnimočnú druhú polovicu s excelujúcim tretím aktom, úvod však akosi nezvláda a len tápe v nezaujímavej, pretiahnutej stopáži. Zaujme príbeh Jeffreyho Wiganda, ktorého vyhodil jeho zamestnávateľ, zhodou okolností jeden z hlavných mužov tabakového priemyslu. Jeffrey sa teda na oplátku rozhodne prezradiť najšpinavšie klamstvá, ktoré navždy zmenia tento priemysel. Začína tak hon na seba, svoju rodinu, ale i na človeka, ktorý s ním chce spraviť rozhovor. Na to, že tu hrali ako Crowe, tak Al Pacino, sa z oboch hercov akoby vytratila iskra, stále je tu však príliš mnoho pozitív, a preto sa Insider dostal na 9. miesto. 

10 najlepších filmov Russella Crowea


8. Master a Commander

Nádherné prostredie, skvelá réžia Petera Weira, úžasný Croweov výkon, dychberúce scény na mori a mnoho ďalšieho tvorilo miestami ukážkový celok menom Master & Commander. Či už si poviete, že chcete vidieť akčný film alebo drámu plnú premyslených dialógov a sympatických postáv, snímka vám to dodá všetko. Russell si tu zahral inteligentného a sebavedomého veliteľa lode, ktorá musela dokázať nemožné. Niekomu môže vadiť mierne pretiahnutá stopáž, ťažko by sme ale niečo z filmu vyhodili. 

10 najlepších filmov Russella Crowea


7.  Good Year

Ridley Scott to vie zahrať aj na melancholickú dvojhodinovku, síce klišé dvojhodinovku, no plnú úsmevných momentov, krásneho zadku Marion Cotillard a vždy charizmatického Russella. Dobrý ročník je pre mňa špecifickým filmom zobrazujúcim čaro „dedinského“ prostredia, dobrých, zlých večerí, pohodových slnečných dní s našimi milovanými a hlavne až utopickou zmenou človeka. Povedzme si pravdu, dnes kariéru a peniaze zahodí za hlavu len málokto. Takmer 10-ročná dráma má stále čo ponúknuť divákom všetkých vekových skupín. Neprinesie žiadne veľké posolstvo, nerozplače vás, len vás príjemne povodí Francúzskom a jeho vínom a krásnymi ženami. 

10 najlepších filmov Russella Crowea


6. 3:10 to Yuma
James Mangold, ktorý natočil pár dobrých filmov a taktiež poslednú Wolverinovu sólovku, sa môže pochlapiť aj skvelou westernovou akciou 3:10, Vlak do Yumy. Vo filme sa „proti sebe“ postavil gangster Ben (Russell) a „farmár“ Dan (Christian Bale), ktorý musí splatiť svoj dlh a tak sa podujal eskortovať Bena až k súdnemu pojednávaniu. V pätách im však je Benova tlupa zabijakov, pričom obaja vedia, že to nemôže skončiť dobre. Filmom sa nesie silná stopa vzájomného rešpektu oboch hlavných postáv, hoci sú z úplne iných svetov. Perfektná chémia medzi oboma hercami, skvelé dialógy a navyše budú uspokojení aj priaznivci akcie. Čo viac si v tomto žánri priať?

10 najlepších filmov Russella Crowea


5. American Gangster
Vôbec prvýkrát sa nám stalo, že sme v týchto článkov narazili na rovnaký film u rozdielnych hercov. V American Gangster si zahrali hlavné postavy Russell Crowe a Denzel Washington, no a ako iste viete, Denzelovu top 10 sme vyberali pred pár mesiacmi. Skvelá dobová atmosféra, úžasní herci, perfektný scenár plný zvratov a inteligentných dialógov... takto môžeme pokračovať donekonečna. American Gangster je gangsterská klasika, ktorá nikdy neumrie. Dvakrát o nej písať to isté ale nebudem. A len tak mimochodom, zase to točil Ridley. 

10 najlepších filmov Russella Crowea


4. L. A. Confidential

Jeden z tých filmov, ktoré veľmi jednoducho zaradíte ku kultovým bez mihnutia oka. Kultovým sa však môže stať aj priemerný film, čo však v žiadnom prípade nie je tento prípad. Utajené skutočnosti z L. A. ako nesmrteľná kriminálka plná ostrých dialógov, kvalitných prestreliek, úžasných hercov a ešte krajších herečiek, no a s dokonalými a prepracovanými dejovými zvratmi ako čerešničkou na torte je akýmsi výučbovým materiálom pre každého, kto sa pustí do tohto žánru. Nezabudnuteľný Kevin Spacey a ďalší sa stali milovanými postavami v ospevovaných a nezabudnuteľných scénach režiséra Curtisa Hansona. Obkecávať to nemá zmysel. Tí, čo videli, vedia o čom hovorím a tí, čo nevideli, majú čo doháňať. 

10 najlepších filmov Russella Crowea


3. Gladiátor

Elektrický úvod, skvelý rozbeh, pútavé politické hry. A to je len začiatok. Russell Crowe je čoby Maximus skvelý generál, je skvelý človek, skvelý otec a manžel a v neposlednom rade aj skvelý priateľ a gladiátor, ktorého nikto nedokázal zastaviť. Emotívny a hlavne veľkolepý príbeh muža, ktorý sa nezastavil pred ničím, nevzdal to a dosiahol vytúženú pomstu oplýval navyše skvelou kamerou, brilantnou réžiou (ahoj Ridley), skvelými kostýmami, dobovými kulisami, prostredím, skvelou akciou či hercami. Na Gladiátorovi toho nájdete len málo zlého či nepostačujúceho. My v ňom nič také nehľadáme a vždy si ho veľmi užívame. Ďalšia nesmrteľná klasika, akých má Russell plnú filmografiu. 

10 najlepších filmov Russella Crowea


2. Cinderella Man
Dlho som netušil, že Crowe natočil taký úžasný boxerský film. Čo sa týka kvality filmu ako takého, medzi boxerskými snímkami je na samom vrchole, aj keď ho asi vnímame viac ako životopisnú drámu. Druhá šanca, ako bol tento film distribuovaný v slovenčine, je veľmi emotívnym, motivačným a hlbokým filmom. Ako inak, Russell exceluje, ako v každom filme z tohto rebríčku, no prvá trojka je jednoducho jeho herecký strop, i keď, musíme uznať, že Russellova charizma a sympatie majú veľkú zásluhu na jeho hereckých kvalitách. Dej hovorí o boxerovi, manželovi a otcovi menom James J. Braddock, ktorý sa vďaka oceľovej vôli aj napriek nepriazni osudu stal idolom celého národa. A okamžite sa stane aj vašim miláčikom.

10 najlepších filmov Russella Crowea


1. A Beautiful Mind

Na prvom mieste sa umiestnil Ron Howard so svojím, ako inak, biografickým filmom Čistá duša. Dráma hovorí o geniálnom matematikovi menom John Forbes Nash, ktorý svojou matematickou teóriou prevrátil ekonomické tézy naruby. Je génius, je mimoriadne nadaný, avšak, taktiež trpí vážnou psychickou poruchou, ktorá môže ublížiť jemu aj jeho rodine. Neuveriteľný Russell Crowe tu všetkým dokázal, aký úžasný je herec, Akiva Goldsman zase potvrdil svoju scenáristickú (niekdajšiu) kvalitu a Ron Howard pokračoval v natáčaní srdcervúcich biografií. Čistú dušu spoločne s Druhou šancou radím medzi dokonalé biografie a drámy, ktoré by zďaleka neboli tak dobré, nebyť Russella a jeho úžasného vcítenia sa do roly. A tá scéna s perami... už som písal, aký je ten film dokonalý? Áno? Dobre, lebo skutočne je.

10 najlepších filmov Russella Crowea


Russel Crowe dokázal vo svojich filmoch pohladiť na duši, rozplakať obecenstvo či donútiť ho spoločne s ním zakričať si z celého hrdla do vojnovej vravy. Nerobí mu problém žiadna rola a žiadny žáner, všade sa dokáže presadiť a svojou charizmou a sympatickým hereckým prejavom urobí z každej postavy a filmu niečo viac. Pri tom všetkom má len jedného Oscara, a to práve za Gladiátora. Samozrejme, natočil množstvo iných skvelých filmov, ako napríklad Next Three Days, Sum of Us, Crossing, Mystery Alaska, Body of Lies s DiCapriom, State of Play, Noah a ďalšie. Naposledy sme si ho mohli užiť v dráme Otcovia a dcéry, no a o rok do kín dorazí krimi akcia Nice Guys s Ryanom Goslingom. Russellovi touto cestou ďakujeme za všetky tie nádherné roky a filmy a dúfame, že ešte natočí pár takých počinov, aby sme museli tento rebríček poprehadzovať. 

Anketa:
Aký je podľa vás najlepší film Russella Crowea z tohto rebríčku?
3:10 Vlak do Yumy
Good Year
Romper Stromper
Master & Commander
L. A. Confidential
A Beautiful Mind
Gladiátor
Cinderella Man
Insider
American Gangster
3:10 Vlak do Yumy
2 %
41 Hlasov
Good Year
4 %
93 Hlasov
Romper Stromper
2 %
44 Hlasov
Master & Commander
2 %
49 Hlasov
L. A. Confidential
3 %
69 Hlasov
A Beautiful Mind
18 %
426 Hlasov
Gladiátor
60 %
1415 Hlasov
Cinderella Man
3 %
80 Hlasov
Insider
1 %
13 Hlasov
American Gangster
5 %
110 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia