Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2015, 17:21
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov od Marvelu

FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

MCU má za sebou dve fázy, počas ktorých nám pripravilo 12 filmov. Dnes si ich púť zhrnieme a vyberieme tie najlepšie.

Dnešný článok nebude ani tak o tom, aby sme z desiatok filmov vybrali 10 najlepších, ako skôr o to, vybrať tie najlepšie z vyše desiatky snímok. Pozrieme sa totiž na Marvel a ich previazaný filmový svet nazvaný Marvel Cinematic Universe (MCU), ktorý vyprodukoval už 12 celovečerákov. Tie sú rozdelené do dvoch fáz, a tak predtým, než sa nám začne Fáza 3, zložená z 10 filmov (predstavíme si ju niekedy v auguste), vyberieme doposiaľ tie najlepšie. Vopred vás upozorňujem, že v rebríčku budete hľadať The Incredible Hulk či druhého Thora len márne. Zhotovil som ho na základe hlasov celej redakcie. 

10. Ant-Man
Po odchode Edgara Wrighta si zasadol do režisérskeho kresla Peyton Reed a rozhodne svoju úlohu zvládol uspokojivo. Ant-Man svoj potenciál nenaplnil, nepriniesol nič nové, a tak môžeme hovoriť o koncepčne klasickej marvelovke s podareným obsadením, humorom, zaujímavou akciou a hlavne originom, a teda zrodom nového superhrdinu. Ant-Man sa už čoskoro pripojí k Avengerom, ešte predtým si ale bude musieť vybrať stranu v Civil War a všetko nasvedčuje tomu, že bude bojovať práve po boku Falcona a Capa. 

10 najlepších filmov od Marvelu


9. Iron Man 2
Pokračovanie úspešného a fanúšikmi zbožňovaného Iron Mana, ktorý vlastne započal cestu Kevina Feiga a odštartoval MCU, rovnako ako Downeyho kariéru, nedopadlo najlepšie. Až na záverečnú akčnú scénu a Formulu si toho veľa nepamätám, za čo môže aj nevýrazná réžia, slabý scenár a ešte slabší záporák, ktorých má Marvel na rozdávanie. Skutočne by sa v tom mali zlepšiť, v priebehu 12 filmov sme jednoducho nedostali žiadneho vyložene zlého a zároveň skvelého či charizmatického záporáka. To aj Loki s plyšákom Mimoňa u mňa ako záporák získa viac kreditu než Ivan Vanko. 

10 najlepších filmov od Marvelu

8. Avengers 2
3 roky po vtedy priam nepredstaviteľnej tímovke a komiksovej udalosti, aká tu predtým nikdy nebola, sa Avengeri znova spojili, aby čelili veľkej i malej hrozbe. Za tú veľkú, ako inak, bol zodpovedný Tony Stark aka Iron Man, ktorý nepriamo zrodil Ultrona, ľudstvo nenávidiaci stroj túžiaci po vyhubení našej rasy. Prvá návšteva kina ešte stála za to, ak sa vám totiž páčilo Avengers 1, dostali ste viac humoru, viac akcie a viac postáv. A práve v tom tkvel problém. Nik nedostal dostatok priestoru, záporák bol vyslovene úbohý, akcia bola založená, na rozdiel od takého Winter Soldiera, čisto na CGI a okrem súboja Hulk vs Hulkbuster (aj ten by ale mohol byť o štipku lepší) vlastne ani nijak extrémne nezaujala. Tak sa zdá, že Avengers už ako film nikdy nebudú o kvalitnej filmárskej práci a skvelom scenári. Prioritné bude natrieskať čo najviac hrdinov do 150 minút dlhého CGI tornáda vtipov a žiadnej krvi. 

10 najlepších filmov od Marvelu

7. Captain America: The First Avenger
Hulk a Iron Man boli pred premiérami relatívne známi, a rovnako ako Thor, ani v prípade Captaina Americu nezainteresovaní nevedeli, o koho ide a čo majú čakať. Prvý film o Captainovi America
10 najlepších filmov od Marvelu
vsadil na jeho zrod a radil sa do žánru akčných dobrodružných vojenských filmov, čo mu rozhodne prospelo. Až príliš často sa The First Avenger podceňuje, nakoniec, vidíte to aj v našom rebríčku. Okrem iného sme aspoň spoznali božskú Hayle Atwell ako Agent Carter a podložili sa základy pre samostatný Avengers film, ako aj svetlú budúcnosť Steva Rogersa.

10 najlepších filmov od Marvelu

6. Iron Man 3
Ťažko sa opisuje, aký je Iron Man 3 vlastne film. Komiksoví fanúšikovia doteraz nedokážu prekusnúť, čo urobil s Mandarinom režisér a scenárista Shane Black (Last Boy Scout, Kiss Kiss Bang Bang). My ale už vieme, že tam niekde je skutočný Mandarin a bolo by pekné, keby Marvel urobil Iron Mana 4 práve so skutočným Mandarinom a až potom by sa Downey pobral do dôchodku. Marvel často vsádza na zabudnutých, menej známych, neskúsených či menej vyhajpovaných tvorcov, no Shane Black už predsa len čo-to skvelého natočil. Snaha o dospelý marvelácky film ale prišla vnivoč akonáhle sa opäť začalo infantilne vtipkovať a taktiež keď skúšal Robert Downey Jr. zahrať akýsi psychický prerod. V každom prípade ale rozhodne nešlo o vyložene zlý film a ja sa k nemu v budúcnosti rád vrátim. Možno. 

10 najlepších filmov od Marvelu

5. Thor
Keneth Branagh a Marvelovka? Nuž, retrospektívne sa na to pozerám ako na prirodzenú vec, ale v dobe ohlásenia to bolo asi malé prekvapenie. Fantasy časť Marvelu sa dostala po prvýkrát k divákom práve vďaka Thorovi v roku 2011, no a charizmatický Chris Hemsworth ako mýtický syn veľkého Odina na každého zapôsobil. Ukázal sa aj Coulson a Hawkeye, naplno zažiaril Tom Hiddlestone ako Loki či Idris Elba ako Heimdall, čo vyústilo v sympatickú podívanú plnú známych a sympatických hercov, relatívne originálneho príbehu (čo sa filmov týka) a miestami pekných fantasy prvkov. 

10 najlepších filmov od Marvelu

4. Iron Man
Rok 2008, Marvel sa púšťa do riskantného kroku a natáča Iron Mana, rozhodne nie najobľúbenejšiu komiksovú postavu. Dnes ňou pravdepodobne je, a to najmä vďaka Downeyho zobrazeniu tejto postavy. Film to bol rozhodne zábavný, a hoci sme sa nedočkali originálnej zápletky, CGI technika, samotný oblek a akčné scény boli na tú dobu úchvatné a skutočne priniesli niečo nové, niečo potrebné. Bohužiaľ, malo to aj za následok, že komiksovky sa postupne stávali novou klasikou Hollywoodu a každé štúdio chcelo aspoň jednu. 

10 najlepších filmov od Marvelu

3. Avengers

Najväčší hrdinovia planéty prvýkrát pokope. Máloktorý film bol do tej doby vyhajpovaný tak, ako tomu bolo práve pri prvej tímovke Marvelu. Hollywood prišiel s niečím nezvyčajným a novým, v jednom filme sa okrem iného spojilo mnoho obľúbených postáv hraných obľúbenými hercami. Trailery sľubovali akčnú, nahláškovanú zábavu, množstvo komiksových odkazov a veľkofilm hodný americkej mašiny. Promovalo sa po celom svete vrátane Ázie a snímka zarobila vyše miliardu a pol a až donedávna bola v rebríčku najzárobkovejších filmov na treťom mieste (predbehol ju Jurrasic World). Tento okamih bol jednoducho výnimočný a viac sa už opakovať nebude. 

10 najlepších filmov od Marvelu

2. Captain America: The Winter Soldier

U mňa osobne jasne vedie Winter Soldier. Bratia Russovci sa azda najviac vzopreli šablóne Marvelu a viac než komiksový film priniesli politický triler so zápletkou a dejom inšpirovaným klasikami žánru z minulého storočia. Nápad skvelý, prevedenie ešte lepšie. Dočkali sme sa okulahodiacej choreografie pästných súbojov, cítili sme, že sú hrdinovia v ohrození, herci podali obstojné výkony a postavy sme si vďaka ich chovaniu ešte viac zamilovali. Winter Soldier je spoločne s Guardians of the Galaxy koňom Marvelu, pritom sa oba filmy akosi odpútavajú od klasického konceptu MCU. Snáď si to v Marvel uvedomia čo najskôr a dajú tvorcom do budúcna oveľa viac kreatívneho priestoru.

10 najlepších filmov od Marvelu

1. Guardians of the Galaxy
Redakcia rozhodla a rozhodla v prospech Strážcov Galaxie, bez diskusie najväčšieho prekvapenia Marvelu a azda i najpríjemnejšieho prekvapenia blockbusterového leta minulého roka. Rozprávajúci medvedík čistotný a živý strom na čele s charizmatickým Chrisom Prattom v komiksovej space opere súčasnosti plnej humoru, skvelých akčných scén, zábavných a sympatických postáv doslova zažiaril ako u kritikov, tak aj v pokladniciach kín. Nezabránil tomu ani opäť jeden z tých slabších záporákov (v prípade MCU ale rozhodne jeden z najlepších) či svetu neznáma predloha a relatívne neznámi herci (v traileroch sa neobjavil ani Vin Diesel ani Bradley Cooper, keďže len dabovali, Chris Pratt bol v Hollywoode úplne čerstvý, Dave Bautista bude mať meno až po Spectre a Zoe Saldana bola úplne zamaskovaná). Aj tak sa ale podarilo takmer nemožné a Guardians of the Galaxy uspeli na plnej čiare aj napriek nepriaznivým predpokladom.

10 najlepších filmov od Marvelu


Súhlasíte s naším rebríčkom? Podľa vašich pravidelných komentárov tipujem, že ho budete mať úplne opačný. V tom prípade nám ho napíšte do komentárov, následne môžeme diskutovať. 

Anketa:
Najlepší film z MCU je:
Ant-Man
Captain America 1
Captain America 2
Iron Man
Iron Man 2
Iron Man 3
Guardians of the Galaxy
Avengers
Avengers 2
The Incredible Hulk
Thor
Thor 2
Ant-Man
4 %
169 Hlasov
Captain America 1
3 %
151 Hlasov
Captain America 2
13 %
548 Hlasov
Iron Man
11 %
478 Hlasov
Iron Man 2
2 %
90 Hlasov
Iron Man 3
5 %
221 Hlasov
Guardians of the Galaxy
32 %
1370 Hlasov
Avengers
14 %
591 Hlasov
Avengers 2
8 %
333 Hlasov
The Incredible Hulk
1 %
57 Hlasov
Thor
5 %
206 Hlasov
Thor 2
3 %
127 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia