Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2015, 14:13
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Kiná čakajú nálety letných hitov a blockbusterov, na čo ísť a na čo nie?

FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Najbližšie mesiace budú v znamení veľkých komediálnych hitov, sci-fi či akčných blockbusterov. Na čo zájsť do kina a na čo nie?

Za letnú blockbusterovú sezónu by sme mohli považovať už aj koniec apríla, keďže sa k nám dostali druhí Avengers, no hype bol príliš vysoký a myslím, že až po premiére najväčšieho marveláckeho filmu doteraz sa konečne upriami pozornosť aj na tie ostatné blockbustery, hlavne čo sa týka slovenského a českého publika, ktoré má v tomto bode v porovnaní so zahraničím výrazné rezervy a nedostatky. Je čas na chvíľu zabudnúť na Marvel a pozrieť sa na budúce mesiace, z ktorých to epickosťou až sála. Otázkou teda je, či ste ochotní vysoliť nemalé peniažky za skvelé filmy, ktoré nás čakajú. Samozrejme, tento článok nie je veľmi pre nadšencov artového filmového umenia, no myslím si, že aj takí ľudia by si tu pár vhodných filmov našli. V zozname nájdete katastrofické počiny, animáky, akčné snímky, dobrodružné projekty, ale aj komédie. Azda jediný silnejší žáner, ktorý nebudete mať žiadneho predstaviteľa, je western. Chuť po ňom nám ale zasýti Tarantino už v zime. Leto plné hitov je tak pred nami, a tak sme si zobrali za povinnosť zoznámiť vás s ním. 

Mad Max: Fury Road - 14. máj
Keď som o pár riadkov vyššie písal, že sa vám pokúsim rozšíriť obzory blockbusterových projektov a letných hitov tohto roka, zjavne som si neuvedomil, že si budem protirečiť hneď prvým filmom tohto zoznamu. O novom Mad Maxovi už nielen vďaka nám viete všetko potrebné a možné, videli ste nespočetné množstvo obrázkov a trailerov (aj keď sme sa posledné dva týždne rozhodli nové zábery a obrázky ignorovať, nech z toho filmu v kine niečo máte) a vaše očakávania sme vystupňovali na maximum. Čaká nás nabitý soundtrack, dráždivé herecké obsadenie, veľkolepá a brutálna akcia, minimum dialógov a našľapaná, nikdy nekončiaca adrenalínová jazda. Je sa na čo tešiť. A to s Tomom Hardym a Charlize Theron v hlavných úlohách. 

Ísť či neísť? - Niekto nad tým vážne uvažuje? Rozhodne ÍSŤ!


Tomorrowland - 21 . máj
Brad Bird, dvorný režisér Pixaru (natočil Rodinku úžasných, Ratatouille či Mission Impossible IV), sa rozhodol pre ďalší live action (hraný) film a ani tentoraz to nebude nič komorné. Od akčného žánru presedlal k sci-fi. Natočil totiž príbeh o svete zajtrajška, v ktorom sa stretávajú najväčšie mozgy sveta, aby zabránili jeho koncu a ničivej budúcnosti. V hlavných úlohách Britt Robertson a George Clooney. Čakajte poriadnu dávku sci-fi, nejaké to klišé, príjemnú „podívanú“ a úchvatné scenérie. 

Ísť či neísť? - Ak máte peniaze, asi by ste do toho mali ísť, rozhodne si ale nemyslím, že by vám ušiel adept na film roka.


San Andreas - 28. máj
The Rock! Booom, výbuchy, efekty, klišé priemerný scenár, žiadna hĺbka a dôraz väčší na CGI než na výpravnú kvalitu tohto katastrofického filmu. Snímky, medzi ktoré San Andreas s najväčšou pravdepodobnosťou patrí, jednoducho dokážete odhadnúť aj pol roka pred premiérou. Tupý príbeh, ľahko nadpriemerné herecké výkony, preafektovaná sexi dcéra hlavného hrdinu, epické CGI zábery a tak ďalej, a tak ďalej. Ej, ja vám ten film už vlastne recenzujem. 

Ísť či neísť? - Ak máte radi katastrofické filmy alebo Dwayna Johnsona, tak áno. Ak si nemôžete odfajknúť ani jedno z toho, na premietaní by ste asi boli sklamaní. 


Jurassic World - 11. jún
Spielberg údajne film schválil s nadšením. Jasné, z pozície producenta filmu a otca série mu ani nič iné neostávalo, ale prečo niečo takéto obrovské a dôležité dať do rúk neskúseného a remeselne nie príliš obrúseného „mladíka“, Colina Trevorrowa? Nuž, to už je otázka na niekoho iného. 

Čo ale vieme s určitosťou? Bude to lepšie ako dvojka a trojka. Jednotku neprekoná nič, a tak bude logicky každý sklamaný, pretože každý neskúsený divák/diváčka, ktorá ešte nepochopila Hollywood, verí v to, že sa nostalgicky rozplačeme pri obrovskom reve tyranosaura. Mechanického tyranosaura. Ale nie, srandujem, PR reči a sľuby boli opäť len klamstvom, dinosaury budú CGI, všetko bude CGI a výsledný efekt bude v porovnaní s prvým Jurským parkom výrazne cítiť. Vizuál je ale na vysokej úrovni, dinosaury sú lákaví, tisíce pohybujúcich sa terčov v podobe tučných amerických ľudí čakajúcich na zjedenie nás taktiež vábi do kina, no a my sme vlastne nikdy nevideli ani skutočnú prehliadku kompletného parku plného dinosaurov. Niekto mi do komentárov opäť bude nadávať, že som kritický a hodnotím film ešte pred premiérou. Tí, čo sa vo filmovom priemysle už nejaký ten rok pohybujú, ale úplne vedia, že, aj keď bohužiaľ, mám pravdu. Jurský svet bude zábavný a v kine to bude sranda, dôležité je, aby ste od toho neočakávali niečo viac. 

Ísť či neísť? - Ak čakáte prekonanie jednotky, budete sklamaní. Ak ale približne viete, čo od toho skutočne máte čakať, pravdepodobne sa skvele zabavíte a na chvíľu sa vrátite do detských čias. Ja by som to teda riskol! 


Mimoni - 25. jún 
Všetci si ich počas dvoch filmov zo série Ja, zloduch zamilovali. Samostatný film tak bol len otázkou času, no a už o necelé dva mesiace sa ho aj dočkáme. Nebudem vás klamať, nebudem ani nasilu prísny a priznám sa, že mi malí žltí pokémoni nevadia. Vedia byť vtipní, ale žeby mali utiahnuť celovečerák, to si myslí len málokto. Nenáročné publikum ale bude jasať, peniažky sa pohrnú, a to je dôležité. Zoberte priateľku, rodinu alebo deti a ja vám garantujem, že sa príjemne zabavíte. Nakoniec, od animákov podobného typu ani nič iné neočakávame. 

Ísť či neísť? - Páčil sa vám Ja, zloduch? V tom prípade nemáte prečo váhať. Najlepšia zložka oboch filmov dostane konečne viac priestoru. 


Ted 2/Macík 2 - 2. júl
Primitívny humor založený na sexe, hlúpych poznámkach, krčmových vtipoch a alkohole? Ale no ták, dajte si tri pivká, zájdite na premiéru a zaručene sa zabavíte. Či už s partiou, alebo bez nej. Jednotku som videl raz, užil som si ju, no druhýkrát by to už len tak natriezvo a samé od seba nešlo. Dvojka nebude iná. Ted bude opäť nadržaný, opäť bude úchylný a opäť bude plniť potenciál svojej humornej postavy nadabovanej skvelým Sethom MacFarlanom. 

Ísť či neísť? - Ak sa vám páčila jednotka, nemáte nad čím rozmýšľať. 


Terminátor Genisys - 9. júl
Fajn, na Jurský svet sa teším a verím, že to bude fajn, no čo mi preboha má dávať nádej, že nový Terminátor nebude zlý? Arnie? Je mi ľúto, ale režisér filmu, Alan Taylor (nevýrazný Thor 2), sa na neho spolieha viac, než na zvyšné prvky, ktoré mohli urobiť z Terminátora skvelý sci-fi film. Vskutku nešťastný výber hercov, neoriginálna akcia a samozrejme aj celkový feeling majú za následok, že mnohí v Genisys vidia prúser roka. Ja ale v kútiku duše dúfam, že Arnie to uhrá aspoň na malé potešenie pre skalných. Ja skalný som a pravdepodobne teda aspoň nebudem veľmi sklamaný. Nuž, uvidíme v júli.
 

Ísť či neísť? - Ak si ceníte hodnoty pôvodnej trilógie, radšej si peniažky odložte na niečo iné. Ak ale hľadáte príjemnú akčnú oddychovku s hláškujúcim Arniem a nostalgickým pocitom počas celej stopáže, Genisys je stvorené pre vás. Nakoniec, film môže prekvapiť celý svet a vtedy sa do mňa môžete pustiť. 


Magic Mike XXL - 16. júl
Jednotku som nevidel, no zdá sa, že dvojka bude pokračovať v jej koľajách. Polonahí, vysekaní chlapi na čele s Channingom budú predvádzať svoje neuveriteľne vášnivé tanečky a vaše partnerky v kinách rozpália zaručene viac, než fádny Grey a zarastená Anastazia.

Ísť či neísť? - Myslím, že toto je skôr otázka pohlavia. Odpoviete si už podľa toho, či ste chlap, alebo žena.


Ant-Man - 16. júl
Ak ste teda chlap a máte radi komiksovky, zájdete si v ten istý deň na Ant-Mana, zatiaľ čo vaša polovička bude slintať vo vedľajšej sále. Na vás bude čakať pravdepodobne najslabší film tretej Fázy MCU. Od Ant-Mana nikto veľa nečaká. Po odchode Edgara Wrighta sa skôr očakáva sklamanie. Hoci verím a dúfam, že tomu tak nebude, som realista a som si vedomý, že pôjde skôr o zábavnú jednohubku a nástroj, ako pridať ďalšieho člena do Avengers. 

Ísť či neísť - Ak ste fanúšikom Marvelu, určite choďte, inak sa vám skôr oplatí počkať pár mesiacov a film si požičať. 


Mission Impossible V: Rogue Nation - 30. júl
Z pochopiteľných dôvodov dúfam, že slovenský a český preklad (MI 5: Národ grázlov) nie je finálny a na plagátoch bude radšej ten pôvodný. Nový diel Mission Impossible by mohol mať v názve aj Fionu a Shreka, stále by však budil obrovskú pozornosť a záujem divákov akčného filmu. Prvý trailer sľuboval explozívnu akciu, skvelú gradáciu, obľúbené postavy, milovaný svet Mission Impossible a azda jedinú rolu, v ktorej sa cíti byť Tom Cruise skutočne prirodzene. O ikonickej znelke ani nehovoriac. Všetko nasvedčuje tomu, že piata časť bude úžasná. 

Ísť či neísť? - Pre mňa je to jednoznačné, názor si utvorte sami po prezretí traileru.


Fantastická štvorka - 6. august
Josh Trank natočil údajne komornejšiu, hlbšiu a psychologickejšiu drámu s prvkami akcie, než typickú komiksovku. My mu to aj po traileroch a obrázkoch veríme. Len aby to Trank neprehnal. Niekto si povie, že podobný formát je u deja, v ktorom sú superhrdinovia, ktorí horia, menia sa na skaly, sú neviditeľní a naťahajú svoje telo do kolosálnych dĺžok, nemožný. Pozrite si však Trankovu Kroniku a zistíte, že sa mýlite. 

Ísť či neísť? - Ťažko povedať. O Fantastickej štvorke toho viac nevieme, ako vieme. Pre niekoho je to dobré znamenie, iní sa zas obávajú, že film pohorí. Ja Trankovi ale napokon asi šancu dám. 


Pixels - 13. august
Keď som vyberal filmy do zoznamu (asi 10 sa ich sem ešte nezmestilo, ale nezúfajte, všetky očakávané aj neočakávané projekty si rozoberieme detailnejšie v článkoch o mesačných premiérach), zabudol som, že vám chcem predstaviť aj filmy, ktoré za vaše peniaze nestoja. Uvidel som ale Pixels a doplo mi, že vás musím aj vyvarovať. Komediálne sci-fi s Adamom Sandlerom sme ignorovali už pri jeho prvom traileri. Vyzeralo to jednoducho až tak zle. Pritom ten potenciál tam bol sakramentsky obrovský. Pusťte si radšej krátky film, na námet ktorého vznikol aj ten celovečerný. 

Ísť či neísť? - Nuž, ja mám jasno, ale aby som teda bol objektívny - pozrite si trailer a rozhodnite sa sami. A nezabudnite nám dať vedieť v komentároch. 


Inside Out - 13. august
Pixarovka! Konečne Pixarovka! A viete čo? Dokonca vyzerá aj úžasne! S tým malo štúdio v posledných rokoch značné problémy. Zbytočný prequel k Príšerkám, otrasné CARS 2, no a v neposlednom rade Brave, ktorú ako by robil niekto iný, len nie Pixar. Inside Out je ale konečne originálnym projektom, aký tu ešte nebol. Oplýva zaujímavým spracovaním, skvelou myšlienkou, sympatickými postavami, atraktívnou animáciou, no proste všetkým, čo by ste si od podobného animáku želali. Nám už neostáva nič iné, len dúfať, že to vo finále vyjde. 

Ísť či neísť? - Myslím, že to je na každom z vás. Podobné rozprávky tu ale často nie sú, a tak vám skôr radím, aby ste do toho kina išli, najlepšie s partnerkou. I keď, slovenský dabing v traileri je skutočne otrasný a zmazal 90% humoru v porovnaní s tým originálnym. Silno preto rozmýšľam, že si počkám. 

The Man From U.N.C.L.E. - 13. august
Špionážne filmy zažívajú podobný boom ako komiksovky. Veď len tento rok vyšli, respektíve vyjdú až štyri obrovské projekty. Všetko to začalo so skvelým Kingsmanom, pokračovať to bude s Mission Impossible, predstaví sa aj Henry Cavill (Man of Steel) ako agent tajnej spoločnosti U.N.C.L.E. (uvidíme aj skvelú Aliciu Vikander z Ex Machiny), no a všetko to na konci roka vyvrcholí novým Bondom. Hitmana akosi nepočítam. Tam pôjde skôr o čistokrvné akčné béčko. Prvý trailer tohto filmu je ale rozhodne atraktívny. Ponúka ako zábavné momenty, tak aj šikovné špiónske gadgety a hlavne sympatické herecké obsadenie. Ako bonus tu máme fakt, že režíruje Guy Ritchie, ktorý by mohol konečne zahviezdiť v žánri a s filmom, ktorého obsah mu veru nie je cudzí. 

Ísť či neísť? - Nuž, promo kampaň veru nie je vôbec veľká. O filme pravdepodobne veľa počuť nebudete, no my sa vám budeme snažiť pripomenúť ho. Všetko ale nasvedčuje tomu, že pôjde o zábavný akčný film s prvkami sviežeho humoru. Pokojne sa môžeme baviť o mixe Kingsmana s Mission Impossible. 


Vybral som teda pre vás najzaujímavejšie a najočakávanejšie blockbustery a letné hity, ktoré na vás budú v kinách čakať. Iste, vynechal som pár počinov, tie si ale naplno vychutnám v už spomínaných predstaveniach mesačných programov. Stále si ale môžete vybrať zo 14 vysoko-očakávaných snímok. Som si istý, že si aspoň k jednému z nich nájde cestu aj fanúšik nezávislých počinov. Nakoniec, občas treba vypustiť, zviesť sa na vlne infantilného humoru a nechať sa viesť v rytme CGI akcie. Tak schválne, napíšete mi do komentárov nejaké filmy, ktoré sa rozhodne dajú považovať za veľké filmové udalosti tohto leta, no spomenuté neboli? Skúste to ale bez použitia Google. V komentároch nám môžete aj zanechať vaše dojmy z filmov a určite sa s nami podeľte aj o kúsky, ktoré rozhodne nevynecháte. 

Domov
Zdieľať
Diskusia