Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2015, 18:09
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Povedie spor Lil Wayne vs. Birdman k rozpadu celého YMCMB?

HUDBA BIRDMAN DRAKE NICKI MINAJ
Uložiť Uložené

Birdmanovo Cash Money impérium so stúpajúcim počtom nevyplatených šekov asi smeruje po 24 rokoch fungovania do záhuby a samotný label sa tak stal väznicou pre viacero nových albumov.

Históriu rapu síce v modernej dobe definuje množstvo interpretov a sólo albumov, no už od nepamäti majú na formovanie celého žánru veľký vplyv aj vydavateľstvá a hudobné korporácie, ktoré priamo ovládajú to, koľko sa dostane von novej hudby. Hudobný priemysel je totiž v dnešnej dobe poriadne zamotaná záležitosť a keď chceš vydať vlastný album, nestačí "mať doma napalovačku a kamoša v obchode s hudbou". Ak chceš naozaj dostať svoju hudbu medzi ľudí, musíš byť upísaný pod label, ktorý sa ti postará o všetky potrebné práva a vybavovačky, dá ti peniaze na nahrávanie nových songov alebo na natáčanie klipu, no samozrejme má voči tebe aj isté požiadavky. Vo väčšine prípadov je label pánom a interpret musí dodržiavať všetky povinnosti vyplývajúce zo zmluvy, no keďže v dnešnej dobe je na scéne už viacero multi miliónových interpretov, nie každý je nútený spoliehať sa pri tvorbe na label a väčšinou si tak dokážu už všetky veci zmenežovať aj sami.

Podobné dôvody tak viedli pred pár týždňami Lil Wayna k tomu, aby podal žalobu na svojho dlhoročného kolegu a  takmer adoptívneho otca, Birdmana, vo výške $51 miliónov, no predtým, než sa pustíme do podrobností o samotnom obvinení, je čas na menšiu lekciu z dejepisu.

Povedie spor Lil Wayne vs. Birdman k rozpadu celého YMCMB?

V roku 1991 založil Bryan Birdman Williams s bratom Ronaldom Slim Williamsom record label Cash Money Records, ktorý bol pre nich pôvodne len cestou z chudoby, no taktiež mal za úlohu pomôcť zviditeľnil interpretov z okolia New Orleans, ktorí si to zaslúžili. Medzi ich prvé objavy sa zapísali mená ako Juvenile, Young Buck a samozrejme aj Lil Wayne. Vďaka nim tak samotný label zarobil okolo roku 1998 prvé veľké peniaze a od tej doby sa stal dôležitým menom v celom hudobnom priemysle. Lil Wayne mal len 13 rokov, keď ho Birdman objavil, a tak sa stal okamžite Weezyho mentorom a svojim spôsobom aj otcom, keďže ho jeho biologický otec opustil keď mal 2 roky. V roku 2005 dokonca títo dvaja spolu vydali spoločný album Like Father, Like Son, čo sa neskôr ukázalo ako predzvesť veľkých zmien v Cash Money. V Roku 2005 totiž dostal Weezy od Birdmana vlastný label Young Money Entertainment, ktorý je síce len sublabel Cash Money, no dáva Weezymu kontrolu nad vydávaním novej hudby a upisovaním interpretov. Aby toho nebolo málo, okrem pozície CEO sa stal Wayne aj prezidentom Cash Money, čím na určitú dobu ovládal celé YMCMB, no tejto pozície sa vzdal v prospech svojej hudobnej kariéry.

Povedie spor Lil Wayne vs. Birdman k rozpadu celého YMCMB?

V priebehu niekoľkých rokov sa tak z Cash Money stal najväčší label v hre s desiatkami úspešných albumov každý rok a všeobecne tak bol považovaný za jedno z najúspešnejších telies v histórii rapu. Okrem hudby mal však Birdman odjakživa pod palcom aj nejeden bidness, vďaka ktorým nadobudol svoje milióny a pre Cash Money interpretov tak mohol zabezpečiť naozaj všetko. Verejnosť tak dokázal oklamať rozprávkovým bohatstvom, ktoré mu všetci kvôli úspešným produkciám aj verili, no ako pomaly odhaľuje čas, niečo je zhnité v Cash Money impériu.

Odporúčané
Drake je módna ikona, ktorého štýl musíš milovať. Toto je jeho 10 najlepších outfitov Drake je módna ikona, ktorého štýl musíš milovať. Toto je jeho 10 najlepších outfitov 21. januára 2024, 9:30

Keď sa v decembri minulého roku dostavil Lil Wayne do Cash Money s finálnou verziou nového albumu Carter V, od vedenia, alebo skôr od Birdmana, sa dočkal negatívneho ohlasu a z nepochopiteľných dôvodov bol tak album odložený na neurčito. Aby toho nebolo málo, podľa zmluvy z roku 1998 a jej dodatku z roku 2012 mal na začiatku nahrávania každého nového albumu Weezy dostať $8 miliónov a ďalšie dva milióny po jeho dokončení. Tu sa však začína celá situácia poriadne zamotávať, keďže nahrávať začal ešte v roku 2013, no doteraz nevidel od labelu ani cent. Výsledok? Lil Wayne sa po 20 ročnej spolupráci rozhodol odísť z Cash Money, vydáva mixtape Sorry 4 the Wait 2, v ktorom sa dostatočne vyjadril k celej situácii a ak sa mu podarí odísť od Birdmana, chystá si so sebou zobrať aj Nicki Minaj, Drakea a všetkých ostaných, ktorí sú upísaní práve pod jeho YM.

"Who kept this shit together? Nigga, me, that's who
Who was there when niggas left us? Nigga, me, that's who
Cash Money is an army, I'm a one man army"

Povedie spor Lil Wayne vs. Birdman k rozpadu celého YMCMB?




Povedie spor Lil Wayne vs. Birdman k rozpadu celého YMCMB?

Okrem pozvánky do G.O.O.D. Music pri tejto kauze poukázal Pusha T aj na svoj song Exodus 23:1, ktorý síce samotný Weezy zhejtoval, no ako ukázal čas, Pusha mal pravdu.

"Throwing that flag up running around you hot shit
Taking half of everything you get..."

"Contract all fucked up
I guess that means you all fucked up

You signed to one nigga that signed to another nigga
That's signed to three niggas, now that's bad luck
"

 

To, čo sa však na prvý pohľad zdalo len ako Weezyho prehnaná reakcia, má však oveľa hlbší význam, keďže Birdman v poslednom čase zažíva asi veľkú finančnú krízu. Ako sa totiž vyjadrila v rozhovore pre Nah Right dôležitá osoba z vedenia Cash Money, Wendy Day, praktiky vo vnútri labelu boli vždy trocha nezvyčajné a Birdman si s ľuďmi robil, čo chcel. Už okolo roku 2005 tak nevyplácal interpretov ako Juvenile, BG, Mannie Fresh a ďalších podľa zmluvy, prestal platiť výrobcov YMCMB merchu, svoju ochranku, zamestnancov a dokonca neplatil už ani za prenájom kancelárií. V roku 2012 na jeho praktiky doplatil dokonca aj Drake, ktorý nedostal za niekoľko miliónov predaných kusov albumu Thank Me Later a Take Care žiadne royalties, na Birdmana podal žalobu a taktiež plánoval odchod z jeho labelu.

Povedie spor Lil Wayne vs. Birdman k rozpadu celého YMCMB?

Po dvoch rokoch a žiadnom vydanom albume v júli 2014 odišiel z labelu aj Busta Rhymes.

Povedie spor Lil Wayne vs. Birdman k rozpadu celého YMCMB?

Svoje by o fungovaní Cash Money vedel povedať aj ďalší z ich interpretov, Tyga, ktorý je už od októbra 2014 s celým labelom na nože. Birdman mu totiž rovnako ako Weezymu pozastavil release The Gold Album: 18th Dynasty, a tak sa rozhodol Tyga od labelu oddeliť. Ako dôvod uviedol najmä zlé vzťahy s Drakeom a Nicki Minaj, ktorí sa podľa neho dočkávali všetkej pozornosti a na ostatných sa akosi zabúdalo.

Ako okomentoval Tygovu situáciu Birdman?

Tyga vie kde sa nachádza v porovnaní s Drakeom. To nie je žiadne tajomstvo. Čísla neklamú. Možno nad tým celým len veľa rozmýšľa,  ja voči nemu cítim len lásku a rešpekt. Bol ako môj malý brat. Ja som rodinne založený typ. Buď si so mnou alebo si proti mne. Keď si proti, si mi cudzí. 

The Gold Album: 18th Dynasty s DONDA coverom a Kanyem ako executive producentom si už síce môžeš predobjednať, no dátum releasu je ešte neznámou. 

Povedie spor Lil Wayne vs. Birdman k rozpadu celého YMCMB?


Hlavným problémom v rámci diania okolo YMCMB je však asi komunikácia, ktorá sa dostala medzi interpretmi naozaj do mŕtveho bodu. Celý kolektív, vystupujúci v spoločných klipoch ako jedna veľká rodina, má totiž medzi sebou množstvo nedoriešených sporov a samotní členovia si tak už riešia aj všetky pracovné aktivity svojpomocne. Aj tento problém má však na svedomí Birdman, alebo skôr jeho ziskuchtivosť, kvôli ktorej sa rozhodol plne sústrediť v rámci labelu len na dianie okolo zoskupenia Rich Gang. Nové hviezdy ako Young ThugRich Homie Quan sa mu totiž v uplynulom roku postarali so songom Lifestyle o poriadny hype a na rozdiel od vyššie spomenutých interpretov si tak môže Rich Gang vydávať nové projekty ako na bežiacom páse. Release Cartera sa musel odložiť, no Birdman pritom za posledné mesiace nemal problém riešiť kontrakt s Bieberovým dvojníkom, Austinom Mahonem, pravému Biebsovi daroval Bugatti Veyron, pre nedostatok kvalitných MC’s zavolal pod seba pre istotu Paris Hilton a z rovnako nepochopiteľných dôvodov upísal aj Limp Bizkit, čím samotnej skupine viac uškodil, ako pomohol.

Povedie spor Lil Wayne vs. Birdman k rozpadu celého YMCMB?

Song Ready To Go s Weezym na featuringu ako predzvesť prvého albumu Bizkit pod Cash Money, ktorý ponesie názov Stampede of the Disco Elephants.

Najjednoduchším riešením by bol rozpad už dávno nefungujúceho YMCMB s tým, že by sa Birdman mohol zamerať na Rich Gang a ostatní zase na svoje sólo albumy, no keďže sa okolo celého prípadu točia milióny dolárov, nebude to také jednoduché. Na Weezyho strane sú jasné fakty a nevyplatené účty, no Birdman má v rukáve väčšinový podiel v celom Young Money, presnejšie 51% voči Weezyho 49%, a tak môže o celom procese rozhodnúť asi iba súd. Weezy totiž vo svojej žalobe žiada aj práva na všetku tvorbu YM, ktoré mu bohužiaľ ešte nepatria, no keby patrili, mal by v rukách diela od dvoch najúspešnejších interpretov dnešnej doby, Nicki a Drakea.

Povedie spor Lil Wayne vs. Birdman k rozpadu celého YMCMB?

Aj napriek všetkému, čo sa za posledné obdobie stalo, má Birdman s Weezym dlhoročné priateľstvo, ktorého sa určite nechcú len tak vzdať. Podľa najnovších informácií by bol dokonca Weezy ochotný ostať v Cash Money, keby mu vyplatili $10 miliónov za tvorbu albumu Carter V, k čomu tlačí Birdmana aj samotný Universal Music, no veci nabrali dosť rýchly spád a reálnejšie tak teraz vyzerá skôr koniec ich spolupráce.

Domov
Zdieľať
Diskusia