Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 26. októbra 2024 o 14:30
Čas čítania 7:40
Radka Klučárová

Zažili sme selekciu pri vstupe do berlínskeho technoklubu Berghain: Potkany aj ľudia v latexe a obojkoch sú súčasťou (Reportáž)

Zažili sme selekciu pri vstupe do berlínskeho technoklubu Berghain: Potkany aj ľudia v latexe a obojkoch sú súčasťou (Reportáž)
Zdroj: Refresher
HUDBA BERLÍN ELEKTRONICKÁ HUDBA NEMECKO
Uložiť Uložené

S výzorom ustráchaných korporátnych zamestnancov, ktorí sa na miesto dostali čírou náhodou sme sa pred dverami Berghainu nezmohli na nič. Bez slova sme zízali na ľudí, ktorí dnes majú rozhodnúť o osude našej noci.

Nočný klub Berghain patrí podľa každoročného umiestnenia v rebríčku DJ Magazine medzi najlepšie kluby na svete. Nadšenci elektronickej hudby ho považujú za legendárny symbol techno kultúry a nočného života. Zvedavosť širokej verejnosti si však získal svojou povestnou nedostupnosťou a exkluzivitou.

Pre prísnu politiku vstupu sa tam podľa portálu Foodmagazine údajne v minulosti nedostal ani Elon Musk. Mnohí ľudia to v radoch pred berlínskym „grálom techna“ skutočne skúšajú noc, čo noc, a to aj napriek tomu, že ich šanca dostať sa dnu je už vopred veľmi otázna.

O Berghaine sa šíria rôzne historky: v podzemí sa údajne nachádza najbrutálnejší a najextrémnejší sexklub v Berlíne, nie sú tam žiadne zrkadlá, užiješ si najlepší rave vo svojom živote, vypiješ nealkoholické drinky s matchou a dáš si zmrzlinu zo zmrzlinového baru. Ako sa to dá skĺbiť? No zrejme to je záhadou, ktorá priťahuje množstvo ľudí mimo techno komunity.

Berghain
Zdroj: Wikimedia Commons

Prísľub mlčanlivosti je pre subkultúru posvätný

Instagramový účet Berghainu sleduje viac ako 235-tisíc followerov. Na jeho profile však nájdeš iba jeden jediný príspevok. Príspevok, ktorý uverejnili ešte vo februári 2014. Je na ňom oznam v štyroch jazykoch, ktorý visí na stene s odkazom, že v priestoroch klubu je zakázané fotografovať. „Prosím, rešpektujte našu politiku zákazu fotografovania. Žiadne fotografie, žiadne videá, žiadne médiá. Vypnite si telefóny. Ďakujeme,“ píšu v popise. 

Odporúčané
REFRESHNI SI PLAYLIST: Spoznaj životný štýl rapera Yeata, tanečnú novinku od FKA twigs či nový album s rukopisom Hard Rica   REFRESHNI SI PLAYLIST: Spoznaj životný štýl rapera Yeata, tanečnú novinku od FKA twigs či nový album s rukopisom Hard Rica 18. októbra 2024 o 11:00

Členovia subkultúry si informácie o tom, čo sa v útrobách budovy niekdajšej tepelnej elektrárne počas párty maratónov naozaj deje, nechávajú pre seba. „Božstvo techna“, ako ho opisujú návštevníci, sa podľa ich výpovedí pýši fantastickou obsluhou a „tým najlepším zvukom“. Rešpektujú však akýsi „prísľub mlčanlivosti“, ku ktorému sa vstupom do klubu zaviazali a detailné informácie nevynášajú von. 

Návštevníkom, ktorým do klubu umožnia vojsť, jednoducho pri vchode prelepia kamery telefónu, čím im znemožnia zhotovovať vizuálne záznamy. To však veľmi neplatí o audiu. Na Instagrame sa ľahko dopracuješ k stories a videám z párty. Na nich však nájdeš iba zvukový záznam s občasným svetelným zábleskom, ktorý prenikol cez nálepku kamery.

Baví ťa naša tvorba? Pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tvojej podpore dokážeme prinášať zaujímavé články. Okrem množstva benefitov, ktoré na teba čakajú, získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vyzerala selekcia návštevníkov pred Berghainom.
  • Akí ľudia nemali šancu dostať sa do klubu.
  • Koľko stálo vstupné.
  • Ako ľahko sa na mieste dalo dostať k drogám.
  • V čom oblečení prišli ľudia na párty.
  • Ako vyzerala spolupráca medzi návštevníkmi a ľuďmi zo sociálne slabšieho prostredia.
  • Ako miesto vyzeralo počas dňa.

Ako vyzerá realita Berghainu sme chceli vidieť na vlastné oči a zistiť, či je vstup do klubu taký náročný, ako ho všetci opisujú a čo sa skrýva za bránou jedného z najtajomnejších technoklubov na svete. 

Odporúčané
Nočný klub KitKat: Dovnútra pustili aj ženu s koňom, základ je fetiš a latex. Hudbu či orgie si ľudia užívajú bez telefónu Nočný klub KitKat: Dovnútra pustili aj ženu s koňom, základ je fetiš a latex. Hudbu či orgie si ľudia užívajú bez telefónu 13. októbra 2024 o 9:30

Pred legendárny klub sme prišli zhruba hodinu pred začiatkom 30-hodinovej párty. V sobotu ho oficiálne otvárali symbolicky, minútu pred polnocou, a najväčšia párty v Berlíne mala trvať až do pondelňajších skorých ranných hodín. 

Berghain
Berghain Zdroj: Refresher

Nehostinné miesto, ktorému by sme radšej oblúkom vyhli

Ulicu Am Wriezener Bahnhof, kde sa klub nachádza, obkolesuje niekoľko stavenísk. Pre ľudí, ktorí sa v priestoroch technoklubu necítia ako ryby vo vode, to v noci nemusí byť príjemná prechádzka. Areál Berghainu pôsobí z vonku veľmi surovo a chladne. Podľa ľudí, ktorí rave v Berghaine zažili, sa ale interiér absolútne nezhoduje s exteriérom. Atmosféru nehostinného miesta zvonku dotvárajú grafity na stenách, múry v dezolátnom stave a zopár pobehujúcich potkanov. Ak by sme nevedeli, o čo ide, s istotou by sme povedali, že ide o opustený priestor, ktorému by sme sa radšej oblúkom vyhli. 

Že sa na mieste bude niečo diať, však naznačovali skupiny ľudí, ktoré sa pred klubom postupne zhromažďovali a formovali do organizovaného radu. Život v budove naznačovali aj rozsvietené svetlá z okien. Dlhé čakanie v rade v nás však postupne umocňovalo pocit, že medzi ostatných nepatríme. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerala selekcia návštevníkov pred Berghainom.
  • Akí ľudia nemali šancu dostať sa do klubu.
  • Koľko stálo vstupné.
  • Ako ľahko sa na mieste dalo dostať k drogám.
  • V čom oblečení prišli ľudia na párty.
  • Ako vyzerala spolupráca medzi návštevníkmi a ľuďmi zo sociálne slabšieho prostredia.
  • Ako miesto vyzeralo počas dňa.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 169384 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Späť
Zdieľať
Diskusia