Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 22. októbra 2024 o 12:30
Čas čítania 5:35
Martin Adam Pavlík

Nórski blackmetalisti Mayhem: Na pódiu sa rezali, hádzali na divákov ovčie hlavy a pálili kostoly. Spevák sa zabil brokovnicou

Nórski blackmetalisti Mayhem: Na pódiu sa rezali, hádzali na divákov ovčie hlavy a pálili kostoly. Spevák sa zabil brokovnicou
Zdroj: Getty Images Per Ole Hagen/Redferns
ZAUJÍMAVOSTI HUDBA KRIMI METAL
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Z pôvodnej zostavy zotrval v kapele už len Jørn Stubberud prezývaný Necrobutcher. Nórski blackmetalisti sú momentálne na svetovom turné 40 Years of Pure Fucking Chaos, pričom v decembri sa predstavia aj vo Viedni.

Skúšali tie najväčšie a najstrašidelnejšie extrémy. Fascinovalo ich zlo a zvrátenosti všetkého druhu. Nemali zábrany, nepoznali hranice. Opovrhovali systémom a vysmievali sa z kresťanstva. Radšej oslavovali Satana. Síce si z nich často ľudia robili žarty pre ich pomaľované tváre alebo prezývky, boli časy, keď boli skutočne nebezpeční.

Žiadna kapela na svete nemá tak násilnú a temnú históriu ako práve Mayhem. Jej členovia sa paradoxne preslávili viac svojimi brutálnymi činmi, než hudbou. Verejné sebapoškodzovanie, desivá samovražda, najnechutnejší obal albumu všetkých čias, chladnokrvná surová vražda, pálenie kostolov, hádzanie prasacích či ovčích hláv do publika... Akoby ich vyslal na Zem samotný diabol z pekla.

Majú za sebou fakt šialenú kariéru. Pri príležitosti štyridsiateho výročia kapely sme pre teba pripravili profil, v ktorom sa dozvieš všetko najpodstatnejšie. Ako skončili jednotliví členovia a ktorý z nich bol napokon odsúdený na 21 rokov väzenia? Z ich príbehu ti nabehnú zimomriavky.


Ak sa ti páči podobný obsah, pridaj sa do klubu Refresher+ a čítaj všetky články na našom webe bez obmedzení. Nájdeš tam viacero reportáží zo zahraničia, profilov osobností či desivé kriminálne príbehy.

Mayhem.
Mayhem. Zdroj: Getty Images/Per Ole Hagen/Redferns

Rezanie sa na pódiu a odseknuté prasacie hlavy 

Nórsku skupinu založili v roku 1983 šestnásťroční rebelujúci tínedžeri, inšpirovaní tvrdým metalom typu Hellhammer či Venom (pri pomenovaní vlastnej kapely sa inšpirovali ich skladbou Mayhem with Mercy). Gitarista Øystein Aarseth aj basgitarista Jørn Stubberud si vytvorili zlovestné prezývky, aby pôsobili drsnejšie. Prvý bol známy ako Euronymous, druhý ako Necrobutcher.

Odporúčané
REFRESHNI SI PLAYLIST: Spoznaj životný štýl rapera Yeata, tanečnú novinku od FKA twigs či nový album s rukopisom Hard Rica   REFRESHNI SI PLAYLIST: Spoznaj životný štýl rapera Yeata, tanečnú novinku od FKA twigs či nový album s rukopisom Hard Rica 18. októbra 2024 o 11:00

Príznačnú prezývku — Maniac, mal aj ďalší člen Sven Erik Kristiansen. Ako píše Blabbermouth, bol známy tým, že sa často na koncertoch rezal. Prestal to robiť vraj až vtedy, keď si uvedomil, že ľudia chodia na ich koncerty len preto, aby boli svedkami tohto bizarného fenoménu.

Maniac.
Maniac. Zdroj: Wikimeda Commons / Eggybird

Neskôr ho v kapele vystriedal švédsky spevák Pelle Yngve Ohlin, prezývaný Dead. Aj on sa podľa Guardianu na koncertoch vyžíval v sebapoškodzovaní. Rezal sa vraj loveckými nožmi alebo rozbitým sklom.

Na koncertoch navyše vystupoval s takzvaným „corpse paintom“, teda výrazným čiernobielym makeupom, ktorý mal pripomínať výzor mŕtvoly. Hudobníci poburovali aj odseknutými prasacími alebo ovčími hlavami nabodnutými na kolíky v prednej časti pódia, ktoré na konci koncertu radi hádzali do publika.

V roku 1990 sa rozhodli napísať materiál pre ďalší album, ktorý sa mal volať De Mysteriis Dom Sathanas (napokon vyšiel až v roku 1994, keď bola kapela s novými členmi). Prenajali si preto starý dom v lese neďaleko Osla, kde žili a skúšali. Ako povedal Necrobutcher vo filme Pure Fucking Mayhem, Euronymous a Dead sa však čoraz viac neznášali.

Mayhem.
Mayhem. Zdroj: Wikimedia Commmons/froderamone

Samovražda brokovnicou a morbídne fotenie mŕtvoly

Ich bizarný vzťah odzrkadľuje aj nepochopiteľné správanie Euronymousa po tom, ako našiel svojho kolegu z kapely mŕtveho v prenajatom dome. Dead spáchal samovraždu 8. apríla 1991 tak, že si najskôr podrezal zápästie a následne si ešte prestrelil hlavu brokovnicou.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo hudobníci spravili novinárovi, ktorý o nich písal kritické články.
  • Čo spravila kapala jednému fanúšikovi, keď nedával na koncerte pozor.
  • Čo napísal pred samovraždou v liste na rozlúčku spevák kapely.
  • Ako Varg Vikernes zabil spoluhráča z kapely.
  • Čo spravil Vikernes počas čítania rozsudku v súdnej sieni.
  • Koľko rokov z pôvodného trestu si Vikernes odsedel za mrežami.
  • Prečo v roku 2004 kapela vyhodila Maniaca.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 168884 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia