Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou MBFL.
dnes 25. septembra 2024 o 17:00
Čas čítania 2:33

„Slovenská Vivienne Westwood" či upcyklovaný streetwear. Títo mladí Slováci redefinujú módu, ich prácu sa oplatí sledovať (FOTO)

 „Slovenská Vivienne Westwood" či upcyklovaný streetwear. Títo mladí Slováci redefinujú módu, ich prácu sa oplatí sledovať (FOTO)
Zdroj: MBFL
MÓDA DIZAJN FASHION LIVE! MÓDA
Uložiť Uložené

Mladí dizajnéri prinášajú jedinečný prístup k móde, ktorý spája kreativitu s udržateľnosťou.

Prestížne ocenenie Best Fashion Talent každým rokom rastie a rozvíja sa, čím potvrdzuje výnimočnosť slovenských talentov a schopnosť organizátorov prinášať nové príležitosti pre dizajnérov zapojených do súťaže. Finalisti sa úspešne prezentujú na zahraničných módnych týždňoch, napríklad v Londýne a Budapešti, a predávajú svoje kolekcie v SOM store.

„Tento ročník BFT ma prekvapil nielen v rozmanitosti umeleckého a estetického názoru jednotlivých dizajnérov, ale aj v ich prístupe k móde z biznisového hľadiska. Od autorských textílií, cez zberateľské kúsky, upcyklované a recyklované odevy až po premyslený biznisový model, súťažiaci ukázali, že móda je naozaj široká oblasť, v ktorej si každý dokáže nájsť svoje miesto,“ okomentoval tohtoročný výber finalistov textilný dizajnér a čestný člen poroty Juraj Straka.

Finalistov Best Fashion Talent vybrala odborná porota. Členmi poroty boli: Juraj Straka, Dana Lapšanská, Harriet Hala, Barbora Peuch, Marika Majorová, Mária Štraneková, Milada Halová, Zdenko Gáfrik a Jakub Ptačin.
Finalistov Best Fashion Talent vybrala odborná porota. Členmi poroty boli: Juraj Straka, Dana Lapšanská, Harriet Hala, Barbora Peuch, Marika Majorová, Mária Štraneková, Milada Halová, Zdenko Gáfrik a Jakub Ptačin. Zdroj: MBFL

„Medzi najväčšie doterajšie úspechy patrí víťazstvo Maty Durikovic, ktorá okrem titulu Best Fashion Talent získala aj Národnú cenu za dizajn. Tento zmysluplný formát dlhodobo podporuje Nadácia Tatra banka a význam udržateľnosti tento rok ešte viac zdôrazňuje naše partnerstvo so zeleným developerom Corwin,” uviedla riaditeľka Slovak Fashion Council, Zuzana Bobiková.

Finalisti budú tento rok profitovať aj z mentoringového programu, kde svoje bohaté skúsenosti odovzdávajú renomovaní dizajnéri a odborníci, vrátane Juraja Straku, Maty Durikovic, Kristíny Šipulovej, značiek Alain Delon, Nehera a ďalších.

Mladí dizajnéri budú mať možnosť prezentovať svoje kolekcie na podujatí Mercedes-Benz Fashion Live! už 13. októbra 2024 v ikonických priestoroch Slovenskej národnej galérie, kde bude zároveň vyhlásený víťaz tohto prestížneho ocenenia.

Slovenská Vivienne Westwood

Odborná porota hodnotila nielen umeleckú výpoveď a remeselné spracovanie dizajnov, ale aj schopnosť dizajnérov komunikovať svoje idey, ich komerčný potenciál a začlenenie udržateľnosti do tvorby. Do finále sa dostali Dominika Kozáková, Jozef Kahánek a značka GONOE, ktorí sa svojím prístupom k móde dokázali odlíšiť a zaujať.

Prvou finalistkou sa stala Dominika Kozáková. Porota ocenila jej výraznú a originálnu inšpiráciu moderným cirkusom, ktorá sa prejavuje v jej odvážnych strihoch, výrazných farbách a extravagantných technikách.

Jej proaktívny prístup k marketingu, spojený s remeselným majstrovstvom a kreatívnou víziou, z nej robí jednu z najvýraznejších dizajnérskych osobností tejto generácie. Porota ju prirovnala k ikonickej dizajnérke Vivienne Westwood za jej schopnosť prepájať umenie a módu s komerčným potenciálom.

MBFLMBFLMBFLMBFL
Zobraziť galériu
(5)

Druhý finalista, Jozef Kahánek, vyniká svojou prácou s upcykláciou a experimentálnym spojením materiálov, ako je čipka a hlina, čím vytvára jedinečné textúry a vizuálne príbehy.

Porota ocenila jeho inovatívne remeselné techniky a zručnosť pri transformovaní použitých materiálov na nové, umelecky prepracované kúsky. Jeho dizajn prekonáva rýchlu módu a prináša hlbší zmysel pre kreativitu a hodnotu remesla.

MBFLMBFLMBFLMBFL
Zobraziť galériu
(5)

Značka GONOE (Patrik Platko a Max Basala), ktorá sa zameriava na upcykláciu a streetwear, zaujala porotu svojím silným vizuálom a jasným posolstvom. Patrik a Max spolu vytvárajú súdržný a jedinečný módny koncept, ktorý preukazuje, že udržateľnosť môže byť súčasťou luxusného streetwearu.

Ich prepracované kolekcie sú príkladom toho, ako môže byť zodpovedný prístup k módnej tvorbe atraktívny a funkčný zároveň.

MBFLMBFLMBFLMBFL
Zobraziť galériu
(5)

Základnou hodnotou je udržateľnosť

Na tohtoročnom Mercedes-Benz Fashion Live! bude okrem titulu Best Fashion Talent po prvýkrát udelená aj špeciálna cena za udržateľný prístup, ktorú poskytne zelený developer Corwin. Ocenenie zdôrazňuje záväzok k udržateľnosti, ktorý je dnes neoddeliteľnou súčasťou budúcnosti módneho priemyslu.

„Udržateľnosť, podpora komunít a umeleckej tvorby patria medzi naše základné hodnoty. V týchto oblastiach sa snažíme ísť príkladom trhu nielen našimi projektami, ale aj aktivitami, ktoré podporujeme. Je pre nás preto veľmi dôležité dať mladým talentovaným ľuďom šancu a podporiť ich v zodpovednej kreatívnej tvorbe,“ skonštatoval CEO Marián Hlavačka zo spoločnosti Corwin.

MBFL
Zdroj: MBFL

Cena za udržateľný prístup bude udelená jednému z troch finalistov, čím sa podčiarkne dôležitosť udržateľného prístupu v módnom dizajne.

Riaditeľka Slovak Fashion Council Zuzana Bobiková na záver dodáva: „Best Fashion Talent je výnimočným a jediným ocenením mladých módnych dizajnérov u nás. Každoročná kvalita finalistov a uznanie odbornej poroty nás ako organizátorov utvrdzuje v tom, že je zmysluplné tento formát rozvíjať a neustále zlepšovať.“

Finalistov ocenenia Best Fashion Talent 2024 ti predstavujú Slovak Fashion Council v spolupráci s Mercedes-Benz Fashion Live! a s finančnou podporou Nadácie Tatra banka a zeleného developera Corwin.
Domov
Zdieľať
Diskusia