Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2014, 13:45
Čas čítania 0:00
tlačová správa

TEDxBratislava oslavuje už piaty ročník, príď sa naň pozrieť

REFRESHER
Uložiť Uložené

Už piaty ročník konferencie TEDxBratislava sa uskutoční v sobotu 5. júla 2014 v novej budove Slovenského národného divadla. Tohtoročné motto TEDxBratislava je “Festival” a oslavovať budeme ako vždy myšlienky hodné šírenia.

Už piaty ročník konferencie TEDxBratislava sa uskutoční v sobotu 5. júla 2014 v novej budove Slovenského národného divadla. Tohtoročné motto TEDxBratislava je “Festival” a oslavovať budeme ako vždy myšlienky hodné šírenia. Konferencia dáva priestor zaujimavým osobnostiam zo Slovenska i zahraničia, ktoré sú výnimočné svojimi skutkami či zmýšľaním. Organizátori už zverejnili 11-tich rečníkov, dalšie mená ešte pribudnú. Zaregistrovať sa a kúpiť si vstupenku ešte stále môžete na www.tedxbratislava.sk.

TEDxBratislava oslavuje už piaty ročník, príď sa naň pozrieť

Festival inšpiratívnych myšlienok


Nadšencov dizajnu a technológií určite zaujme prednáška slovenského dizajnéra a konštruktéra Štefana Kleina, ktorému sa podarilo uskutočniť svoj dávny sen - skonštruovať lietajúce auto (tzv. Aeromobil). Na konferencii sa predstaví aj americká fotografka Nancy Ann Coyne, ktorá sa venuje angažovanému umeniu vo verejnom priestore či medzinárodne ocenený slovenský tanečník a choreograf Jaroslav Viňarský. Pozitívnu energiu budú môcť návštevníci načerpať od islanďanky Vilborg Gissurardóttir, ktorá sa z nešťastnej puberťáčky vypracovala na skúsenú cestovateľku, a ako prvá Islanďanka prešla sama na lyžiach až na Južný pól.

Na TEDxBratislava sa bude hovoriť aj o vdelávaní detí pomocou moderných technológií, o efektívnom spôsobe pomoci bezdomovcom prostredníctvom konceptu „housing first“, o hospodárení s bioodpadom, či o vplyve testosterónu na mozog. Zoznam rečníkov priebežne aktualizujeme na stránke TEDxBratislava v sekcii Rečníci. Organizátori veria, že tak ako na iné festivaly, aj na TEDxBratislava ľudia prídu nielen kvôli jednotlivým rečníkom, ale aj kvôli celkovej inšpitatívnej atmosfére. „Latinské slovo festivus znamená „šťastný“. Ako organizátori budeme šťastní, keď sa nám podarí pre ľudí pripraviť nezabudnuteľné podujatie, ktoré ich inšpiruje, a na ktorom získajú nové užitočné kontakty.“ (Veronika Pizano, spoluorganizátorka konferencie)

TEDxBratislava oslavuje už piaty ročník, príď sa naň pozrieť


Prestávky sú nielen na kávu


Okrem prednášok sa účastníci TEDxBratislava môžu tešiť aj na hravé, tvorivé a edukatívne prestávkové aktivity. Vlastnoručne si budú môcť vytvoriť kaleidoskop, zapojiť sa do súťaže japonských veršov haiku či naučiť sa základy posunkovej reči. „Cez prestávky chceme účastníkom umožniť, aby sa na chvíľu mohli opäť stať deťmi; aby mohli súťažiť, skúmať či skúšať nové veci a tvoriť.“ (Lucia Masnicová, spoluorganizátorka)


TEDxBratislava hospodári transparentne


Aj tento rok organizačný tím zverejnil rozpočet z predošlého ročníka, nájsť ho môžete na stránke TEDxBratislava. „Veľmi si ceníme kontinuálnu podporu našich partnerov, ako aj individuálne finančné dary, a preto sa snažíme narábať s týmito zdrojmi transparentne a umožniť ľuďom nahliadnuť do nášho rozpočtu.” (Vladimír Kaštier, spoluorganizátor konferencie)

TEDxBratislava oslavuje už piaty ročník, príď sa naň pozrieť

TEDxBratislava nielen v Slovenskom národnom divadle


Konferenciu je možné sledovať naživo na webe www.tedxbratislava.sk, či už doma, alebo na takzvanej viewing party, ktorá sa bude konať napríklad v bratislavskej Cvernovke. „Pre mňa je organizovanie viewing party hlavne o stretávaní zaujímavých ľudí a o nádeji, že možno aj vďaka nášmu úsiliu budú ľudia po TEDxBratislava odhodlaní robiť dobro.“ (Zuzana Kvetková, dobrovoľníčka). Viac informácií o organizovaní sledovania priameho prenosu nájdete na web stránke: www.tedxbratislava.sk v časti Viewing parties.

V prípade záujmu o novinársku akreditáciu, píšte na [email protected]

Webová stránka: www.tedxbratislava.sk
Blog: blog.tedxbratislava.sk
Facebook: www.facebook.com/tedxbratislava
Twitter: twitter.com/tedxbratislava
Fotografie: www.flickr.com/photos/tedxbratislava
YouTube: https://www.youtube.com/user/tedxbratislava

TEDxBratislava oslavuje už piaty ročník, príď sa naň pozrieť

Čo je TED:


TED – nezisková organizácia s mottom Ideas Worth Spreading/Myšlienky hodné šírenia. TED začal ako štvordňová konferencia v roku 1984 v Kalifornii. Od vtedy TED narástol a prostredníctvom viacerých iniciatív podporuje myšlienky, ktoré menia tento svet. Výročná konferencia TED pozýva popredných svetovým mysliteľov a realizátorov, aby predniesli svoj 18 minútový príhovor. Videozáznamy z ich vystúpení sú následne bezplatne sprístupnené na www.ted.com.

Medzi rečníkov, ktorí na TEDe vystúpili patria, okrem iných, aj zakladateľ Microsoftu Bill Gates, zakladateľ fy Microsoft Bill Gates, bývalý viceprezident USA Al Gore, výskumníčka primátov Jane Goodall, zakladatelia spoločnosti Google, spevák skupiny U2 Bono, motivátor Anthony Robbins, spisovateľka Isabel Allende, či predseda vlády Veľkej Británie Gordon Brown. Výročná konferencia TED sa každoročne koná v Long Beach v Kalifornii; Okrem toho sa každý rok v Edinburgu vo Veľkej Británii koná TEDGlobal a v roku 2009 sa konala v Mysore v Indii konferencia the TEDIndia. Mediálne iniciatívy TED zahŕňajú stránku TED.com, kde sa denne pridávajú nové videá vystúpení, tzv. TEDTalks a

Otvorený projekt prekladu, v rámci ktorého je možné získať titulky a interaktívne prepisy príhovorov, čo umožňuje dobrovoľníkom na celom svete prekladať vystúpenia TED do svojho rodného jazyka. TED tiež vyhlasuje výročnú cenu TED Prize, kde traja výnimoční jednotlivci s želaním zmeniť svet dostanú príležitosť realizovať svoje želania. Ďalšou iniciatívou je TEDx – formát, ktorý umožnuje jednotlivcom alebo skupinám kdekoľvek vo svete usporiadať miestne, samoorganizované podujatia. A na záver je tu TED Fellows – program, ktorý pomáha inovátorom z celého sveta, aby sa stali súčasťou spoločenstva TED a vďaka jeho pomoci ešte znásobili dopad ich výnimočných svet meniacich projektov a aktivít.

 

TEDxBratislava oslavuje už piaty ročník, príď sa naň pozrieť


Čo je TEDx:


TEDx – písmeno „x“ v názve znamená, že ide o nezávisle organizované podujatie. Formát TEDx vznikol v duchu motta „myšlienky hodné šírenia“ ako program miestnych, samostatne organizovaných podujatí, ktoré umožňuje ľuďom stretnúť sa a spoločne zažiť atmosféru pripomínajúcu konferencie TED. Podujatia TEDx sú zmesou premietaných videí TEDTalks a živých vystúpení rečníkov, ktorých účelom je podnietiť hlboké diskusie a nadviazať vzťahy v malej skupine. Tieto miestne samoorganizované podujatia nesú značku TEDx, kde x = nezávisle organizované podujatie TED. Konferencia TED definuje všeobecný rámec pre program TEDx, ale jednotlivé podujatia TEDx sú organizované nezávislými organizátormi, ktorí musia spĺňať určité pravidlá a predpisy.

Domov
Zdieľať
Diskusia