Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2024 o 15:23
Čas čítania 0:51
Radoslava Juračková

REBRÍČEK: Toto sú najlepšie mestá na život. Dominuje Európa, no Bratislavu tu budeš hľadať márne

ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE CESTOVANIE NOVÝ ZÉLAND
Uložiť Uložené

Hodnotenie je komplexné a zameriava sa na sociálny systém krajín aj blahobyt obyvateľov.

Každá krajina sveta poskytuje svojim obyvateľom odlišné benefity, má rôzny systém daňovníctva či sociálny systém. Portál remote.com každý rok mapuje 100 krajín sveta a zoraďuje ich podľa tých, ktoré poskytujú obyvateľom najväčší balans medzi prácou a osobným životom.

V hodnotení je zaradený počet dní zákonnej ročnej dovolenky, percentuálna výška PN-ky, výška materskej dovolenky, minimálna mzda, systém zdravotníctva, index šťastia obyvateľov, počet pracovných hodín za týždeň, inklúzia LGBTQ+ komunity a bezpečnosť v krajine. 

TOP 10 najlepších miest na život

Poradie Krajina
1. Nový Zéland, Wellington
2.  Írsko, Dublin
3.  Belgicko, Brusel
4. Dánsko, Kodaň
5. Kanada, Ottawa
6.  Nemecko, Berlín
7.  Fínsko, Helsinki
8.  Austrália, Canberra
9.  Nórsko, Oslo
10.  Španielsko, Madrid

Na prvom mieste skončil Nový Zéland. V krajine uhrádzajú zamestnancom 80 percent PN-ky, zdravotníctvo financuje štát a rodičia dostávajú na rodičovskej dovolenke 177 dolárov na týždeň. Minimálna hodinová mzda je 16,1 €.

Šťastní ľudia
Zdroj: Canva

V top 20 nájdeš Prahu

Rebríček má až 60 miest. Dostali sa doň aj krajiny strednej a východnej Európy. Napriek tomu, že Slovensko by si v ňom hľadal márne, naši susedia sa umiestnili na slušných priečkach.

Praha je podľa výskumu 16. najlepšie miesto na život. Nasleduje poľská Varšava a 18. priečka patrí Viedni v Rakúsku. Umiestnili sa aj naši južní susedia – Budapešť skončila na 22. mieste. 32. priečka zasa patrí Kyjevu na Ukrajine. 

Domov
Zdieľať
Diskusia