Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2024 o 11:00
Čas čítania 0:40
Eva Thonhauserová

V oblečení obľúbeného e-shopu Shein našli kontrolóri nebezpečné chemikálie. Odborníci ich spájajú so vznikom chorôb

ZAHRANIČIE FAST FASHION SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Juhokórejskí kontrolóri objavili prítomnosť zdraviu škodlivých chemikálií pri náhodnej kontrole výrobkov značky Shein.

  • Náhodným testovaním odevov, tašiek, opaskov a iných výrobkov čínskej značky Shein zistili juhokórejskí inšpektori prítomnosť vysokého množstva „večných chemikálií“ spájaných so vznikom chorôb, informuje britský denník Daily Mail.
  • Niektoré testované kusy oblečenia, topánok či módnych doplnkov prekračovali bezpečný limit až 400-násobne.Toxíny v látkach prenikajú pri nosení cez kožu do tela. 
  • Južná Kórea podala žiadosť o stiahnutie produktov z predaja.  

Prečo je to dôležité: Čínsky módny gigant Shein je obľúbený e-shop po celom svete a aj medzi mladými Slovákmi. Kontrolóri preukázali, že spoločnosť produkuje niektoré výrobky, ktoré sú mimoriadne škodlivé pre zdravie ľudí. 

Širší kontext: Posledná analýza juhokórejských inšpektorov preukázala vo výrobkoch spoločnosti Shein nadmerné množstvo ftalátov, ktoré sa používajú na zmäkčenie plastov a sú známe narúšaním hormonálnej rovnováhy v tele. Ftalát je „večná chemikália“, ktorá sa v prírode nerozkladá. Používa sa napríklad na ochranu materiálov pred olejom, vodou či škvrnami. 

Shein nie je kritizovaný len za problémy s chemikáliami v oblečení, ale aj pre neetické využívanie pracovnej sily na výrobu produktov a nadmernú produkciu emisií pri výrobe oblečenia. 

Anketa:
Nakupuješ v reťazcoch s fast fashion? 
Áno, pravidelne. 
Áno, ale len občas.
Nie, nenakupujem v nich.
Áno, pravidelne. 
30 %
66 Hlasov
Áno, ale len občas.
54 %
119 Hlasov
Nie, nenakupujem v nich.
17 %
37 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia