Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. apríla 2024, 9:30
Čas čítania 5:09
Timotej Gašper

Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR)

Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR)
Zdroj: Archív respondenta Daniela
ZAUJÍMAVOSTI INSTAGRAM PENIAZE PRÁCA SLOVÁCI SOCIÁLNE SIETE
Uložiť Uložené

Práca traktoristu sa dnes na Slovensku len málokedy spája s mladou generáciou. Výnimkou tohto pravidla je však Daniel Gašparovič, ktorého internetový svet pozná aj pod pseudonymom Gaspo.

Daniel Gašparovič alebo Gaspo je mladý Slovák z okolia Kežmarku, ktorého pozná každý deň viac a viac ľudí. Okrem toho, že jazdí na traktore, je Daniel populárny aj na Instagrame či Youtube, kde prácu na traktore kombinuje s odviazaným a často cezhraničným humorom. 

Jeho profil sleduje v čase písania článku už 12,5-tisíc ľudí a na Youtube má vyše 1 200 odberateľov, no ako podotkol samotný Daniel počas našej prvej komunikácie, necíti sa ako žiadna populárna osobnosť. S Gaspom sme sa spojili počas toho, ako sa presúval na nové pracovisko. S firmou, kde je riaditeľom aj traktoristom, totiž chodia po celom Slovensku. 

Kde sa momentálne nachádzaš a ako dlho tam budeš? 

Momentálne sme sa presunuli zo Šurian na západnom Slovensku k Rimavskej Sobote, takže ideme čoraz viac na východ. Ak pôjde všetko tak, ako sme si nastavili, budeme tu približne týždeň. Naša firma poskytuje širokú škálu poľnohospodárskych služieb, no najväčšiu časť v roku sa zaoberáme vývozom digestátu z bioplynových staníc a výkalov poľnohospodárskych zvierat. 

Traktor
Zdroj: Archív respondenta Daniela

Ako si sa dostal k práci traktoristu? 

Ako malé dieťa som počas prázdnin trávil veľa času u deda s babkou. Dedo pracoval ako traktorista na družstve. Chodil som s ním do práce, v traktore som aj zaspával. A tak ma to chytilo. Pravdupovediac, nedokázal by som pracovať niekde v kancelárii alebo za pásom robiť monotónnu prácu. 

Prečo si sa presunul na západ? Nebola na východe práca pre traktoristov? 

Síce pochádzam od Kežmarku, ale už žijem pri Prievidzi. Väčšinu roka sme na službách po celom Slovensku, no niekedy zájdeme aj do Česka. Záleží len na tom, kam si nás zavolajú. 

Čo ťa najviac lákalo na tejto práci?

Ako som spomínal, nevedel by som pracovať v kancelárii či pri páse. Vadí mi monotónna robota. Aj keď by sa dalo povedať, že aj teraz vlastne vykonávam monotónnu prácu, líši sa to najmä zážitkami, skúsenosťami s pracovníkmi a všeobecne ľuďmi. 

Traktor
Zdroj: Archív respondenta Daniela

Ako vyzerá bežný pracovný deň traktoristu? 

Ráno sa natankuje mašina, spraví sa menšia povinná údržba, vyčistím chladiče, filtre a skontrolujem, či nie je potrebné niečo vymeniť. Potom idem na pole, kde sme celý deň, teda vyvážame močovku a podobne. Keďže som aj riaditeľom firmy, starám sa aj o ľudí a pracovný proces. Riadim, rozdeľujem prácu a zaujímam sa, ako to funguje na inom mieste, kde máme ľudí. Traktor ide po poli takmer samostatne, dokonca sa aj sám otáča. A keď ma zastihne umelecká múza, tak natáčam aj nejaké videjká. (smiech)

Pracuješ aj cez noc? 

Niekedy sa to delilo na denné a nočné, podľa toho, ako si si vybral. Ale dnes je to už inak. Teraz počas jari, keď potrebujeme pracovať najefektívnejšie aj vzhľadom na počasie, sa robí veľakrát aj počas noci. 

Koľko si môže traktorista na Slovensku zarobiť? 

Ja sa nesťažujem. Ale závisí to od konkrétneho ročného obdobia.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 157650 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko si môže traktorista na Slovensku zarobiť aj mimo sezóny.
  • Čo všetko je potrebné na to, aby ste sa stali traktoristom.
  • Čo robia počas zimy.
  • Aký najhorší zážitok sa mu stal.
  • Čo robil, keď sa stretol s medveďom.
  • Či je u mladej generácie záujem o prácu traktoristu.
  • Prečo začal nahrávať obsah na sociálne siete.
  • Čo odkazuje hejterom.
Domov
Zdieľať
Diskusia