Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2024, 20:23
Čas čítania 0:53
Barbora Adamkovičová

Tvorcovia ChatGPT zverejnili tajné e-maily Elona Muska. Vraj chcel mať absolútnu kontrolu nad umelou inteligenciou

TECH CHAT GPT ELON MUSK OPENAI UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Miliardár sa vraj chcel stať generálnym riaditeľom spoločnosti OpenAI.

Elon Musk žaluje OpenAI a tvrdí, že jej generálny riaditeľ Sam Altman ju len prezentuje ako neziskovú organizáciu, ktorá má pomáhať ľudstvu, no v skutočnosti vraj len šéfuje starej technologickej spoločnosti tunelujúcej peniaze od svojich používateľov. Na právny prípad reagovala samotná umelá inteligencia a vo svojom blogu vyhlásila, že ju chcel v minulosti ovládnuť, aby tak mal „absolútnu kontrolu“ nad AI.

Podľa The Verge OpenAI vyvracala tvrdenia miliardára a zverejnila svoju verziu príbehu. „Keď sme diskutovali o ziskovej štruktúre, aby sme podporili misiu, Elon chcel, aby sme sa spojili s Teslou. Chcel plnú kontrolu,“ prezradila v blogu. Ďalej doplnila, že výkonný riaditeľ spoločnosti Tesla mal záujem o väčšinový kapitál, kontrolu predstavenstva a aj post generálneho riaditeľa organizácie OpenAI.

Svoje tvrdenia na blogu umelá inteligencia podporila zverejnením e-mailov, prostredníctvom ktorých Musk rokoval o podmienkach nadviazania spolupráce, uvádza CNN. Podnikateľ v nich priznal, že spoločnosť bude musieť zarobiť obrovské množstvo peňazí, ak chce naplniť svoj potenciál a financovať nespočetné množstvo výpočtovej techniky a zdrojov.

V čiastočne cenzurovanej e-mailovej korešpondencii Musk OpenAI navrhol, aby našla aj alternatívny zdroj zárobku, inak má „zabudnúť“ na úspech.

Spoločnosť OpenAI vyvrátila tvrdenia o vyciciavaní svojich používateľov z finančných zdrojov – v skutočnosti má kontrolovať ostatné umelé inteligencie AGI, ktoré môžu predstavovať hrozbu pre ľudstvo. V príspevku zároveň uviedla, že len pomáha ľuďom s ich každodennými úlohami a tým im zlepšuje životy.

Domov
Zdieľať
Diskusia