Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. februára 2024, 16:12
Čas čítania 0:58
Barbora Adamkovičová

Luxusné vily v Kalifornii padajú z útesu. Jeden z majiteľov miliónovej nehnuteľnosti však svoj domov odmieta opustiť

ZAUJÍMAVOSTI NEHNUTEĽNOSTI POČASIE ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Dôchodca sa bráni, že jeho stavbu zhodnotil aj inžinier, ktorý posúdil, že pre dom „neexistuje žiadna bezprostredná hrozba“.

Muž sa odmieta odsťahovať zo svojho miliónového sídla napriek tomu, že sa môže zosunúť do oceánu. V meste Dana Point v Kalifornii totiž došlo k rozsiahlemu zosuvu pôdy, v dôsledku ktorého teraz tri vily (v hodnote 16, 13 a 12,8 milióna dolárov) balansujú na okraji útesu, informuje Unilad.

Domy sa nachádzali pomerne blízko okraja masívneho útesu už aj pred zosuvom pôdy, ktorý bol spôsobený obdobím silných dažďov v oblasti. Teraz to však vyzerá, že onedlho spadnú do oceánu. Ostatní miestni obyvatelia sú zo situácie zhrození. Majiteľ jedného z honosných sídiel, ktoré od kraja útesu delí len niekoľko metrov, však tvrdí, že nemá v pláne odísť.

„Dom je v poriadku, nie je ohrozený,“ uviedol 82-ročný doktor Lewis Bruggeman. „Mesto mi dalo za pravdu, že s domom nie sú žiadne veľké problémy.“ Štruktúra nehnuteľnosti vraj nebola narušená natoľko, aby predstavovala problém pre jej statiku. Dodal, že stavbu zhodnotil aj geotechnický inžinier, ktorý posúdil, že pre dom „neexistuje žiadna bezprostredná hrozba“, informuje CBS News.

Odporúčané
V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave 30. apríla 2024, 10:30

Obyvatelia mesta sú však z celej situácie pohoršení a prípad rozoberajú aj na sociálnych sieťach. „Ak môže dom za 13 miliónov dolárov spadnúť z útesu, je to naozaj dom za 13 miliónov dolárov? Osobne si myslím, že nemá takú hodnotu,“ píše používateľ na sieti X. Iní spochybňujú logiku stavania domov v blízkosti útesov a majiteľov sídiel ľutujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia