Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
27. februára 2024, 15:32
Čas čítania 1:11
TASR

To najlepšie z Česka a zo Slovenska: na tejto streamovacej platforme si môžeš pozrieť 11 filmov nominovaných na Českého leva

FILMY A SERIÁLY ČESKÝ LEV SLÚŽKA SPRÁVY Z DOMOVA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Streamovať môžeš 11 vybraných titulov v súťažných kategóriách hraný, dokumentárny, krátky a animovaný film.

Prehliadku vybraných nominovaných filmov prestížneho ocenenia našich susedov Český lev ponúka streamovacia platforma DAFilms.sk. O Českého leva sa uchádzajú aj slovenskí tvorcovia a koprodukčné snímky. Od 26. februára do 17. marca môžu diváci streamovať 11 vybraných titulov v súťažných kategóriách hraný, dokumentárny, krátky a animovaný film.

Nomináciu si vyslúžila aj historická dráma Slúžka 

V online ponuke sú zastúpené nominované celovečerné hrané filmy Úsvit (12 nominácií, réžia Matěj Chlupáček), s piatimi nomináciami road movie Citlivý člověk (réžia Tomáš Klein) a s jednou nomináciou historická dráma Slúžka (réžia Mariana Čengel Solčanská). Filmy Slúžka a Úsvit si môžeš pozrieť aj na Netflixe.


V kategórii najlepší dokument sú dostupné filmy BLIX NOT BOMBS (réžia Greta Stocklassa), Moje nebe je horší než tvoje peklo (r. Kateřina Dudová) a Návštevníci (r. Veronika Lišková).


V kategórii krátkych filmov môžu diváci vidieť všetky nominácie, či už je to Atestace Jana Hechta z českého zdravotníckeho prostredia, Jsme v tom spolu Anny Wowry o dievčatách, ktoré chcú byť modelkami, alebo Osmý den Petra Pylypčuka o túžbe po slobode vnútri náboženskej sekty.

Dana Droppová Slúžka
Zdroj: Continental film/Igor Stančík

Nominácie slovenských tvorcov

Kurátorka a dramaturgička platformy Dorota Zacharová označuje online program Český lev za vítanú príležitosť vidieť najlepšie filmy našich susedov, ktoré sa dlhodobo tešia veľkej obľube aj u slovenských divákov.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

„Zároveň je Český lev dobrým dôkazom toho, že český a slovenský film sú stále vzájomne tvorivo prepojené, o čom svedčia pravidelné nominácie slovenských tvorcov a koprodukčných snímok,“ dodáva Zacharová a upozorňuje napríklad na tohtoročnú nomináciu scenáristu Mira Šifru (Úsvit), kameramana Dušana Husára (Citlivý člověk), hudobníka Jonatána Pjoni Pastirčáka (Citlivý člověk) či kostymérky Kataríny Štrbovej Bielikovej (Slúžka).


Premietanie nominovaných filmov na DAFilms.sk prebieha v spolupráci s Českou filmovou a televíznou akadémiou (ČFTA), ktorá každoročne udeľuje ceny Český lev. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 9. marca v pražskom Rudolfíne. Naživo ho bude vysielať ČT1 o 20.10 h.

Milan Ondrík v dráme Úsvit.
Milan Ondrík v dráme Úsvit. Zdroj: Bontonfilm
Domov
Zdieľať
Diskusia