Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. februára 2024, 13:30
Čas čítania 1:42
Dominik Vetrák

RECENZIA: Je film Holdovers (Zimné prázdniny) taký dobrý, že si zaslúžil 5 nominácií na Oscara?

RECENZIA: Je film Holdovers (Zimné prázdniny) taký dobrý, že si zaslúžil 5 nominácií na Oscara?
Zdroj: Focus Features
FILMY A SERIÁLY HOLDOVERS
Uložiť Uložené

Najnovší film režiséra Alexandra Payna treba vidieť v kine.

Učiteľ Paul Hunham (skvelý Paul Giamatti s oscarovou nomináciou) je tak trochu nevrlý cynik. Neváha ponížiť svojich študentov a odmieta im uľahčovať ich životné útrapy. Učí na škole pre bohatšie deti, a tak si myslí, že majú všetky automaticky úžasné životy. Ich spoločenský status ho však nezaujíma. Pokojne nechá prepadnúť syna bohatého sponzora školy a nazve ho totálnym hlupákom.

Odporúčané
Šógun bude zrejme najlepším seriálom roka. Kritici sú z nenápadného počinu o samurajoch úplne v šoku Šógun bude zrejme najlepším seriálom roka. Kritici sú z nenápadného počinu o samurajoch úplne v šoku 19. februára 2024, 15:18

Paul žije osamelý život, no ako sám hovorí, vyhovuje mu to a samota ho napĺňa. Ide o svieže spracovanie samotárskej drzej postavy, z ktorej sa na konci filmu nestane žiadny extrovert. Paul v samote skutočne vidí význam.

Diváci sa tak nedočkajú klišé obratu postavy, ktorá v skutočnosti trpí osamelosťou a nedostatkom priateľov, čo si kompenzuje svojím nevrlým správaním voči ostatným. Nie, Paul je jednoducho taký. To však neznamená, že vo svojom srdci nemá hrejivé miesta. 

Holdovers
Zdroj: Focus Features

Tie vyjdú na povrch vďaka prítomnosti kuchárky Mary a študenta Angusa (vydarený herecký debut Dominica Sessu). Angusova matka si chce užiť voľno s novým milencom a on tak nemá kam ísť. Ostane tak na krku učiteľovi Paulovi a školskej kuchárke.

Spoločne odhalia jeden druhému svoje pocity a životné názory. Učiteľ Paul pritom pocíti spojenie s Angusom, ku ktorému si zo začiatku vôbec nedokázal nájsť cestu. Nechce, aby Angus zmaril svoj potenciál, a snaží sa mu ukázať cestu, akou by sa v živote mohol vybrať. Sám si pritom nastaví zrkadlo a pochopí, prečo bol jeho prístup k študentom nesprávny. 

Film ukazuje množstvo autentických situácií a reálne pôsobiacich dialógov, vďaka čomu nikdy nezačne nudiť. Holdovers vzdáva hold učiteľom a všetkým, ktorí niečo obetovali, aby sa školáci a študenti mali v živote lepšie.

Poukazuje na trápenia zamestnancov školy aj študentov a miestami vtipne zobrazuje, keď sa mýlia. Holdovers je feel good dramédia, pri ktorej sme si dosť často spomenuli na film Dead Poets Society s Robinom Williamsom z rovnakého prostredia a s podobnými témami. 

Holdovers
Zdroj: Focus Features

Snímka sa odohráva v príjemnom prostredí a má celkom priamočiary dej s výnimkou jedného dejového zvratu. Môže byť trochu emotívna, ale tvorcovia sa vyvarujú vypätých emotívnych situácií.

Snímka dostala 5 nominácií na Oscara (Paul Giamatti za najlepší herecký výkon, najlepší film, najlepšia herečka vo vedľajšej role, najlepší pôvodný strih a najlepší scenár) a možno s výnimkou nominácie za najlepšiu herečku vo vedľajšej role sú všetky opodstatnené. 

Holdovers od režiséra Alexandra Payna (Downsizing) je skvelý film, v ktorom si diváci obľúbia postavy až postupne, keď tvorcovia odkryjú svet tak, ako ho postavy vnímajú vlastnými očami. Je to milý malý film, na ktorý po čase zrejme zabudneme, ale sme veľmi radi, že sme ho videli. V recenzii tak dostáva osem bodov z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia