Pred dvadsiatimi rokmi sa dostal kolorektálny karcinóm zo štvrtého miesta najčastejších príčin úmrtí na rakovinu mužov aj žien mladších ako 50 rokov na prvé miesto u mužov a na druhé u žien.
„Je to zhubný nádor,“ vypočula som si na gastroenteorológii minulý rok v auguste. Nechcela som tomu uveriť. Veď mám iba 25 rokov, riadim sa zdravým životným štýlom a v mojej rodine nikto iný týmto (ani podobným) ochorením netrpel.
Bohužiaľ, nie som jediná, ktorá si musela podobnú diagnózu v neobvykle nízkom veku vypočuť.
V skutočnosti, ako uvádza správa Americkej onkologickej spoločnosti (American Cancer Society, ACS) z roku 2024, sa pred dvadsiatimi rokmi dostal kolorektálny karcinóm zo štvrtého miesta najčastejších príčin úmrtí na rakovinu mužov aj žien mladších ako 50 rokov na prvé miesto u mužov a na druhé u žien.
U pacientov mladších ako 55 rokov evidovala ACS v roku 2019 až 20 percent všetkých diagnóz, čo je približne dvojnásobok oproti roku 1995. Miera pokročilého ochorenia sa u ľudí mladších ako 50 rokov pritom každoročne zvyšuje približne o tri percentá.
Podľa ich výskumu má jedinec narodený v 90. rokoch dvojnásobne vyššie riziko vývoja karcinómu hrubého čreva a štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku karcinómu konečníka v porovnaní s jedincom narodeným v 50. rokoch.
Hoci bola táto štúdia uskutočnená v USA, predpokladá sa, že výsledky sú relevantné pre akúkoľvek populáciu, ktorá žije „západným“ štýlom života.
Aké príznaky by si nemal ignorovať?
Bohužiaľ, rakovina hrubého čreva je tichý zabijak, ktorý o sebe dá vedieť až v pokročilom štádiu. V ľudskom tele môže karcinóm pokojne rásť bez príznakov 10 až 15 rokov. Určite teda nikoho nepoteší fakt, že preventívna kolonoskopia u ľudí bez príznakov ochorenia sa na Slovensku aj v Česku robí až od 50 rokov.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Že ochorieť môže „z čista-jasna“ aj mladý a zdravý človek.
- Čo patrí medzi najčastejšie symptómy a aké zažívala autorka.
- Ako prebiehajú vyšetrenia, napríklad kolonoskopia.
- Aký je postup, keď lekár objaví zhubný nádor.
- Aké rizikové faktory prispievajú k vzniku rakoviny hrubého čreva.