Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. januára 2024, 19:21
Čas čítania 1:10
Karolína Uličná

Falošnej cestovke naleteli už tisíce Slovákov. Facebooková stránka láka ľudí na podozrivo výhodné dovolenky

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE DOVOLENKA PODVOD
Uložiť Uložené

Falošná stránka sa na prvý pohľad tvári ako známa cestovná kancelária. V skutočnosti však ide o podvod.

Na Facebooku vznikol podvodný profil vydávajúci sa za cestovnú kanceláriu s názvom Triptravel. Stránka používa falošné kontaktné údaje reálnej cestovnej agentúry TIP travel, a. s., informuje Dnes24.

Fejkový profil zverejnil súťaž, čím chcel prilákať pozornosť ľudí. Žiaľ, úspešne, pod postom bolo až 11-tisíc zdieľaní. Na podvod naletelo také množstvo Slovákov, že na to medzičasom reagovala aj skutočná cestovná kancelária TIP travel.

 „Ide pokus o podvodné konanie na facebook účte tretej strany, ktorý sa vydáva za účet našej cestovnej kancelárie a vyhlasuje súťaže v našom mene. Cestovná kancelária aktuálne neorganizuje žiadnu súťaž o zájazd, nepožaduje v súvislosti s výhrou zaslanie osobných údajov, čísla účtu ani ďalších informácií,“ napísala cestovka na svojom Facebooku.

Na celú situáciu upozornil aj obľúbený profil cestovateľov Letenky za babku, ktorý má vyše 213 000 sledujúcich. „Každý rok sa objaví zopár podvodných stránok lákajúcich na úžasné dovolenky za neskutočné ceny! Nedajte sa okradnúť. Tu je najnovšia podvodná stránka, ktorá spĺňa všetky znaky podvodu!“ napísali do opisu.

Profil Letenky za babku vypisuje aj niektoré iné dôležité znaky, ktoré ti pomôžu overiť, či je cestovná agentúra skutočná. Spomína nereálne ceny, rezerváciu dovolenky cez sociálne siete ako Whatsapp či Facebook, falošné referencie, nefunkčné stránky či falošné spolupráce. „Ako vás oklamú? Chcú, aby ste im napísali na Facebooku, tvária sa, že akože overujú termín a dostupnosť, a potom pošlú platobné údaje na zaplatenie zálohy 20 % na litovský účet,“ dodáva admin profilu.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Na situáciu zareagovala aj kancelária TraVel, s. r. o., ktorá podala trestné oznámenie. „Títo podvodníci zneužili dobré meno jedného známeho touroperátora na Slovensku a používajú naše údaje ako obchodné meno, IČO a sídlo spoločnosti. Naša spoločnosť TraVel, s. r. o., nemá nič spoločné s touto podvodnou firmou,“ hovorí agentúra. Podvodná stránka si dokonca založila aj vlastný web, ten je však v súčasnosti už nefunkčný.

Domov
Zdieľať
Diskusia