Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti EasyDiet.
25. januára 2024, 13:00
Čas čítania 2:00
Sponzorovaný obsah

Ako schudnúť po sviatkoch: Tieto 3 diéty sú trendy v roku 2024

Ako schudnúť po sviatkoch: Tieto 3 diéty sú trendy v roku 2024
Zdroj: Easydiet
ZDRAVIE FITNES ZDRAVÉ STRAVOVANIE
Uložiť Uložené

Aká je overená diéta pre rok 2024? Žiadne zázračné nápoje ani pilulky, ale chutná a nutričné vyvážená strava.

Odolať sladkým dobrotám cez sviatky býva naozaj náročné. Aj preto väčšina ľudí rieši každý rok v januári rovnakú dilemu – ako schudnúť pár kilogramov čo najefektívnejšie a najrýchlejšie. Tieto tipy stravovania sú teraz „in“. Zisti o nich viac.

3 stravovacie trendy na rok 2024

Žiadne zázračné nápoje ani pilulky, chutná a nutričné vyvážená strava je kľúč, ktorý ti pomôže dostať sa po sviatkoch opäť do formy. Vyber si zdravé stravovanie, ktoré ti vyhovuje, dodržuj primeraný kalorický deficit (menší príjem ako výdaj, ale žiadne extrémne rozdiely) a jedz pravidelne niekoľkokrát do dňa. Pohyb ručičky na váhe ťa onedlho poteší.

Nízkosacharidová diéta – minimalizuj zbytočné cukry

Cukry číhajú všade. O niektorých vieš, niektoré sú dobre ukryté. Princípom LOW CARB diéty je zníženie denného príjmu sacharidov na menej než 10 až 30 %. Nahrádzajú sa ostatnými makroživinami, teda bielkovinami a zdravými tukmi. Nižší príjem cukrov umožní tvojmu telu, aby z nich vyťažilo maximum. Zvýšený podiel bielkovín oceníš, ak sa rozhodneš okrem zmeny stravovania pridať aj pohyb.

dieta, kniha
Zdroj: easydiet
Ak bude mať telo pravidelný prísun kvalitnej stravy, zníži sa chuť na snacky a rýchle zdroje energie, napr. sladené nápoje. Práve tie často predstavujú zbytočné kalórie v tvojom jedálničku.

Medzi uznávaných odborníkov na LOW CARB stravovanie patrí šéfkuchár Giancarlo Caldesi, ktorý spolu s manželkou vydal knihu plnú skvelých receptov. Presvedčí ťa, že každá strava, aj tá talianska, sa dá pripraviť LOW CARB. Niektoré recepty nájdeš aj v jedálničkoch od EASYDIET.

Medzi nízkosacharidové diéty patrí aj ketodiéta. Prirovnáva sa k stravovaniu ľudí pred tisíckami rokov a obľube sa teší aj v roku 2024. Pri ketodiéte bude tvoj denný príjem sacharidov okolo 5 %. Telo sa dostane do stavu tzv. ketózy, keď ako zdroj energie začne využívať ketóny z tukových zásob.

Odporúčané
Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad 20. marca 2024, 9:30

Takéto stravovanie je preto mimoriadne účinný spôsob, ako odstrániť tukové vankúšiky. Pozor si však treba dať na vyvážený príjem všetkých živín, vitamínov a minerálov, aby tvojmu telu nič nechýbalo. Pomôže ti krabičková ketodiéta zostavená výživovými odborníkmi.

Prerušovaný pôst – jedz v časovom okne

Nestíhaš raňajkovať a potom zješ na obed tri porcie? Alebo ti vyhovuje jesť viac, ale menej často? Skús prerušovaný pôst. Funguje to jednoducho – určíš si 8-hodinové časové okno, počas ktorého ješ. Počas 16 hodín „pôstu“ telo následne spáli aj prebytočné tuky. Chudnutie môžeš podporiť ranným cvičením. Aby prerušovaný pôst fungoval, je potrebné dodržať kalorický deficit a jesť nutrične hodnotné a vyvážené jedlá.

Flexiteriánstvo – konzumuj viac rastlinnej stravy

Už si počul o flexiteriánstve? Ide o prevažne vegetariánsku stravu, pri ktorej si občas dopraješ kvalitné mäsové produkty. Bielkoviny získaš najmä zo strukovín alebo z iných rastlinných zdrojov, zdravé tuky z olivového oleja či avokáda a orechov. Takáto strava po sviatkoch odľahčí tvoje telo a naštartuje metabolizmus. Navyše je v priemere menej kalorická, preto ti pomôže dostať sa späť do formy.

dieta
Zdroj: easydiet

Nech už sa rozhodneš pre viac rastlinnej stravy, alebo ktorýkoľvek iný štýl zdravého stravovania, tvoj jedálniček na rok 2024 by mal obsahovať viac lokálnych a sezónnych potravín. Nájdeš ich aj v krabičkách od EASYDIET – krabičková diéta je skvelý spôsob, ako získať zdravé stravovacie návyky a vychutnať si chudnutie bez hladovky. Objednaj si pohodlne cez apku.

Domov
Zdieľať
Diskusia