Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. januára 2024, 12:32
Čas čítania 1:15
Barbora Adamkovičová

Bistro v Ilave ponúka jedlo zadarmo. Ľuďom v núdzi poskytuje v zime aj teplú sprchu a nocľah

Bistro v Ilave ponúka jedlo zadarmo. Ľuďom v núdzi poskytuje v zime aj teplú sprchu a nocľah
Zdroj: Facebook (Bistro KÁMO)
ZAUJÍMAVOSTI BEZDOMOVECTVO HUMANITÁRNA POMOC POSITIVE VIBES
Uložiť Uložené

„Chceme ich ubytovať čo najskôr, aby tá ďalšia noc nebola ich posledná,“ hovorí majiteľ bistra.

Ľudia v núdzi a bez domova sa tu môžu už niekoľko mesiacov najesť a zohriať zadarmo. Bistro Kámo v Ilave je jedinečné svojím ľudským prístupom. V mrazoch a zime totiž ponúka ľuďom bez domova teplé jedlo, sprchu a miesto, kde môžu prespať, informujú tvonoviny.sk.

„Premýšľal som nad tým, že budova, v ktorej nikto nie je, je zbytočná. Načo niekomu je taká budova? V noci je naše bistro prázdne,“ hovorí majiteľ prevádzky Tibor Meliš. Osud ostatných mu ľahostajný nie je, a tak zohnali matrace z druhej ruky a pozývajú k sebe tých, ktorí sa nedokážu ukryť pred studenými nocami.

Priznal, že ide len o provizórne a súrne riešenie. Zatiaľ toho nemajú veľa, no ľuďom vedia ponúknuť teplo, miesto na spanie, sprchu a tiež jedlo, ktoré im darovali dobrí spoluobčania. Zdôrazňuje však, že nejde o žiaden luxus. „V týchto mrazoch vieme aspoň trochu pomôcť. Chceme ich ubytovať čo najskôr, aby tá ďalšia noc nebola ich posledná,“ doplnil. 

Bistro KÁMO v ilave zadarmo jedlo reštaurácia
Zdroj: Facebook (Bistro KÁMO)

Tento projekt funguje už približne rok. Štedrí a dobrí ľudia tam môžu kúpiť jedlo tým bez strechy nad hlavou. Keď zaň zaplatia, bloček s nápisom Dar pripnú na nástenku, z ktorej si ho môže človek v núdzi zobrať a v bistre dostane teplý pokrm. Tento systém zaviedli pred niekoľkými mesiacmi. Majiteľ si myslí, že za ten čas si už dokázali získať dôveru stravníkov.

Odporúčané
Viac ako 80 detí z detského domova napísalo svoje vianočné priania. V bratislavskom Auparku si môžeš vybrať, ktoré im splníš Viac ako 80 detí z detského domova napísalo svoje vianočné priania. V bratislavskom Auparku si môžeš vybrať, ktoré im splníš 18. decembra 2023, 18:30

Ich návštevníkmi nie sú iba ľudia bez domova, ale aj tí, ktorí žijú zo životného minima či dôchodcovia s obmedzeným množstvom peňazí. Ľudia sú veľmi nápomocní. Meliš tvrdí, že ich vôbec nebolo treba presviedčať. „Ľudia sú neuveriteľní, úžasní,“ hovorí hrdo. „Príde päťsto ľudí, ktorí dajú desať eur. Nie jeden, ktorý by dal tisíc. Sú to obyčajní ľudia, žiadni boháči. Každý dá aspoň niečo a dobro sa nazbiera.“

Pomoc dostávajú nielen z okolitého kraja, no chodia k nim aj nezištní ľudia zďaleka. Tí, ktorí za nezastavia osobne, im pošlú peniaze. Bistro dokonca zamestnáva ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím.

Domov
Zdieľať
Diskusia