Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
17. januára 2024, 9:30
Čas čítania 3:30
Adriana Královičová

Moon Boots kedysi stáli 15 dolárov, dnes za niektoré zaplatíš stovky eur. Odkopírovala ich talianska influencerka Chiara Ferragni

MÓDA INFLUENCERI MÓDA
Uložiť Uložené

Kde sa vzali Moon Boots? Odkopírovať sa ich snažila aj úspešná talianska influencerka Chiara Ferragni.

Ak by sa topánky dokázali hádať, Moon Boots a UGG by mali medzi sebou určite „beef“ o tom, ktorá na Instagrame cez zimu najviac trenduje. V rámci zimných outfitov nevidíme totiž nič iné ako tieto dva typy obuvi. V minulom článku sme sa pozreli na históriu topánok UGG, tentoraz nás zaujal príbeh obľúbených snehúľ. Značka predala už viac ako 45 miliónov topánok po celom svete, je na trhu 50 rokov a neprestáva kraľovať topánkovej scéne. 

Objavila sa dokonca aj v hudobnom videoklipe Last Christmas od skupiny Wham v roku 1984. Pobláznená je dnes však generácia Z či mnoho celebrít. Značka ponúka široké spektrum dizajnov, a tak záujemcovia môžu žiariť nielen v après-ski baroch, ale aj v uliciach miest. Značka vyrobila množstvo limitovaných edícií, jeden exkluzívny model stál 3 342 eur. Ceny bežných modelov sa pohybujú od 160 do 1 900 eur. Výrobca tvrdí, že tvoje nohy udržia v teple, aj keď je vonku –35 stupňov Celzia. 

Prečo topánky dostali názov Moon Boots a ktoré slávne múzeum ich vyhlásilo za významný objekt 20. storočia? Za ktorý model zaplatíš 3 342 eur? Vedel si, že značka sa súdila s talianskou influencerkou Chiarou Ferragni, ktorú žalovala za kopírovanie dizajnu? V článku sa dočítaš o histórii Moon Boots a zistíš, že nejde iba o obyčajné topánky. 

móda topánky obuv moon boots
Zdroj: Instagram @benedettabottin

Do roku 1986 predali viac ako milión párov 

Za vznikom snehúľ s názvom Moon Boots stojí taliansky podnikateľ Giancarlo Zanatta, ktorý založil spoločnosť Tecnica Group v roku 1969. Jeho cieľom bolo navrhnúť topánky do snehu, ktoré budú pevné a zároveň nohy dobre izolujú proti chladu. V začiatkoch stáli snehule 10 dolárov, dnes ich kúpiš za stovky eur. Za ich raketovým štartom je však impozantný príbeh. 

Už na začiatku boli veľmi výrazné a od iných zimných topánok veľmi odlišné. Ich dizajn bol futuristický, mali robustnú podrážku a siahali až pod koleno. Materiál, z ktorého boli vyrobené, bol vodoodpudivý a výstelka vnútri termoizolačná. 

Moon Boots si rýchlo obľúbili nielen lyžiari, ale na začiatku 20. storočia ovplyvnili módnu scénu aj kultúru. V dovolenkových zimných rezortoch sa premávali dámy, ktoré mali na nohách Moon Boots, a tie perfektne zapadali do štýlu après-ski ski barov. Stal sa z nich nielen praktický, ale aj štýlový produkt lyžiarskych stredísk. O tom, že sú topánky predurčené na úspech, svedčilo aj to, že sa mladému dizajnérovi za rok podarilo prostredníctvom firmy Tecnica Group predať viac ako milión párov.

moon boots zimná obuv móda
Zdroj: wikipedia commons

Topánky „do vesmíru“

Giancarlo Zanatta ako nadšený mladý dizajnér sledoval v New Yorku v roku 1969 pristátie na Mesiaci. Týmto momentom bol fascinovaný natoľko, že chcel vyrobiť niečo, čo bude inšpirované skafandrami, ktoré mala na seba posádka vesmírnej lode Apollo 11. Zaujali ho antigravitačné topánky astronauta Neila Armstronga. Okrem futuristického dizajnu ho oslovila aj technika, ktorou boli topánky navrhnuté. „Bol som na stanici Grand Central v New Yorku v roku 1960. Videl som fotografiu, ako pristáli astronauti na Mesiaci. Zaujal ma aj ich oblek, ale predovšetkým neprirodzené a oválne tvary obuvi. Už v lietadle cestou do Talianska som kreslil prvé prototypy,“ povedal Zanotta pre portál MWC. 

Prvé topánky boli vyrobili z nylonu a polyuretánovej peny. Dnes sa Moon Boots vyrábajú z vodoodolného nylonového materiálu a umelej kože, sú podšité filcom, ozdobené umelou kožušinou. Nápadným prvkom je ich mohutná podrážka, vyrobená z termoplastickej gumy.

Zimné snehule s drahými krištáľmi

Naprieč históriou značky vydali dizajny v spolupráci s mnohými high-fashion značkami ako Fendi, Jimmy Choo, Moncler, Chloè či Dior. Vytvárajú aj mnohé limitované edície, za ktoré si milovníci módy poriadne priplatia. Príkladom je napríklad exkluzívny model pokrytý drahými krištáľmi Swarovski. Trblietavý kúsok stojí 3 342 eur. 

Okrem toho, že nimi influencerky zapĺňajú Instagram, sa topánky naozaj považujú za niečo ako ikonu popkultúry. V roku 2000 totiž porota umelcov a odborníkov z múzea Louvre usúdila, že Moon Boot je významným dizajnovým objektom 20. storočia. Doteraz sú súčasťou výstavy Museum of modern art v New Yorku. 

Na základe tohto ocenenia značka predstavila 3D model topánok vytvorený zo vzácneho paonazzského mramoru a bronzu. Na umeleckých dielach pracovali talianski remeselníci aj 3D dizajnéri. Aj keď prototyp obuvi vyrezal 3D robot, logo umelci „tesali“ do topánok ručne. Šnúrky sú ručne vyrobené z pravej toskánskej kože. Socha váži 120 kíl.   

moon boots zimná obuv móda
Zdroj: MOON BOOT

Influencerku Chiaru Ferragni obvinili z kopírovania

„Čižmy slávnej talianskej influencerky Chiary Ferragni porušujú práva duševného vlastníctva, ktoré chránia dizajn topánok Moon Boot,“ cituje výrok milánskeho súdu magazín Baylos. Slávna Talianka, ktorá založila svoj blog The Blonde Salad, má dnes na Instagrame 30 miliónov followerov. V rámci budovania svojho mena ako značky na trh priniesla množstvo produktov, za ktorými „šalel“ celý svet. Jedným z nich boli aj zimné snehule, ktoré sa „náhodou“ podobali na slávne Moon Boots.

Odporúčané
6 najluxusnejších lyžiarskych stredísk. Stretneš tu slovenské aj svetové celebrity 6 najluxusnejších lyžiarskych stredísk. Stretneš tu slovenské aj svetové celebrity 11. januára 2024, 16:30

Topánky na sebe mali nápis Chiara Ferragni a celý dizajn bol skutočne identický. Žalobu na Chiaru podala v roku 2021 spoločnosť Tecnica Group S.p.a. Podľa milánskeho súdu nejde len o obyčajné topánky do snehu, ale o dielo priemyselného dizajnu, a preto je chránené právami duševného vlastníctva. 

Topánky od známej influencerky stáli 244 eur. Milánsky súd nariadil stiahnutie všetkých kópií topánok Ferragni z trhu. Chiara musela zaplatiť spoločnosti Tecnica Group aj odškodné. 

Naľavo vidíš snehule od Chiary Ferragni, napravo sú topánky od Moon Boots.
Naľavo vidíš snehule od Chiary Ferragni, napravo sú topánky od Moon Boots. Zdroj: Chiara Ferragni/Net-a-Porter
Anketa:
Vlasntníš jeden pár Moon Boots?
ÁNO! Milujem ich. 
Nie, ale chcela by som. 
Nie a ani neplánujem. 
ÁNO! Milujem ich. 
38 %
Nie, ale chcela by som. 
19 %
Nie a ani neplánujem. 
44 %

Dnes v ponuke nájdeš množstvo dizajnov či farieb. Na výber máš snehule tesne pod kolená, ale aj po členky. Novinkou sú modely pre deti. Inšpirovať sa môžeš na Tiktoku, kde influencerky predvádzajú svoje outfity do luxusných zimných stredísk. 

V galérii nižšie si pozri obľúbené modely aj inšpiráciu na zimné outfity. 

móda obuv moon boots influenceri celebrity móda obuv moon boots influenceri celebrity móda obuv moon boots influenceri celebrity móda obuv moon boots influenceri celebrity
Zobraziť galériu
(9)
Domov
Zdieľať
Diskusia