Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2024, 17:03
Čas čítania 1:57
Barbora Adamkovičová

V Zámene manželiek sa prvýkrát objavila transrodová osoba. Počas natáčania prechádzala zmenou pohlavia

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+ REALITY ŠOU
Uložiť Uložené

„Ja som teda úplne normálny, iba s tým rozdielom, že prechádzam zmenou pohlavia,“ hovorí Dominika.

Zámena manželiek je už roky známa bizarnými prípadmi a príbehmi z českých a zo slovenských domácností. No to, čo ťa čaká v nových dieloch, tu doteraz ešte nebolo. V obľúbenej reality šou sa totiž prvýkrát objaví aj transrodová osoba, informuje portál Antiyoutuber.cz.

Dominika, ktorá sa predtým volala Pepa, sa v čase nakrúcania akurát chystala podstúpiť operáciu na zmenu pohlavia. U manželky z druhého súťažiaceho páru ani u divákov sa však nestretla s pochopením. Tým je podľa ich slov ľúto, že si jej deti mohli užívať otca len niekoľko rokov.

Zamena manzeliek
Zdroj: Voyo/Zámena manželiek

Zámena manželiek patrí medzi najobľúbenejšie relácie na Slovensku. Fanúšikovia si ju však asociujú viac so zábavou, bizarné hlášky z niektorých epizód totiž v našich končinách doslova zľudoveli. Nová séria mala v stredu premiéru a už teraz je na streamovacej platforme Voyo dostupný diel, v ktorom účinkuje Dominika. 

V poslednom čase sa tvorcovia populárnej šou venujú LGBTQIA+ témam čoraz viac. Už nie je také nezvyčajné, aby sa v niektorom z dielov objavili aj homosexuálne páry. Osoby prechádzajúce zmenou pohlavia však boli ešte donedávna tabu. 

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

„Ja som teda úplne normálny, iba s tým rozdielom, že prechádzam zmenou pohlavia,“ hovorí Dominika. „Do Výmeny manželiek som nás prihlásila ja, pretože sa chcem uistiť, že chcem byť s Domčou, aj keď je iná,“ prezradila Dominikina partnerka Katarína. 

Ak podstúpi operáciu, stratí právo na svoje deti

Darina, manželka z druhého páru, očakávala, že príde do rodiny s otcom. Ostala však prekvapená, Dominiku oslovovala ako otca a zmenu pohlavia vôbec nechápala. Dominika sa jej priznala s trápením, ktoré sa spája s uvedomením si, že jej pohlavie a telo, v ktorom sa narodila, nie je rovnaké. Dokonca jej povedala aj o nadchádzajúcej operácii a o tom, ako po nej stratí práva na vlastné deti.

O odvysielaní dielu z domácnosti transosoby sa na sociálnych sieťach debatovalo už dlhšie. Režisérka relácie Jana Rezková už v lete v rozhovore s Lukefrym uviedla, že sa takéhoto dielu dočkáme. „Ten diel považujem za vzdelávací program a nie za Zámenu manželiek,“ vysvetlila.

Fanúšikom sa to nepáčilo

U ostatných však tento diel nemal očakávaný úspech. Na facebookovom profile relácie sa pod príspevkom o novej epizóde objavili negatívne komentáre. „Je mi ľúto detí. Pár rokov si užívali otca a teraz majú čosi... Nebola by som s takým človekom,“ píše jedna z používateliek sociálnej siete. „To je sila, to nie je možné,“ vyjadril sa ďalší. Aj ostatní používatelia píšu o tom, že je svet zvrátený a že nechápu, ako s Dominikou mohla jej manželka ostať.

Odporúčané
Najbizarnejšie reality šou: matky si navzájom balia synov a rodiny zosnulých súťažia, ktorá zorganizuje šialenejší pohreb Najbizarnejšie reality šou: matky si navzájom balia synov a rodiny zosnulých súťažia, ktorá zorganizuje šialenejší pohreb 30. marca 2024, 12:30

Otvorená diskusia o témach týkajúcich sa transsexuálov je podľa Daniela Zikmunda kľúčová preto, aby sme žili ako spoločnosť v rovnováhe. Zikmund je PR manažér organizácie Trans*parent, ktorá sa usiluje o presadzovanie práv a pozitívnych spoločenských zmien v prospech transgenderových, nebinárnych a intersexuálnych osôb. 

„Prezentácia v médiách je, samozrejme, veľmi zásadná aj pre nejakú všeobecnú akceptáciu a diskusiu,“ uvádza v rozhovore s českým portálom Antiyoutuber. Dodáva, že mediálna prezentácia LGBTQIA+ komunity je veľmi dôležitá a musí byť spracovaná tak, aby nebola skôr kontraproduktívna.

Domov
Zdieľať
Diskusia