Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2024, 14:23
Čas čítania 2:00
Barbora Adamkovičová TASR

„Bill Clinton ich má rád mladé,“ píše sa v odhalených dokumentoch. Sexuálny predátor spomína aj Michaela Jacksona či Trumpa

ZAUJÍMAVOSTI DONALD TRUMP JEFFREY EPSTEIN MICHAEL JACKSON
Uložiť Uložené

Podľa dokumentov sa bývalý americký prezident vyhrážal časopisu, aby nepísali o jeho dobrom kamarátovi Epsteinovi.

Kauza „Epsteinových spisov“ je v týchto dňoch jednou z najrozoberanejších tém v médiách. Úchyl a pedofil s väzbami na politikov, celebrity a dokonca aj kráľovskú rodinu bol na základe obvinení zo sexuálneho zneužívania zatknutý v roku 2019. Svoj život si zobral sám v cele, kým čakal na súdny proces. 

V stredu večer bola zverejnená prvá časť zoznamu mien, s ktorými mal americký finančník Jeffrey Epstein „obchodovať s bielym mäsom“. Pôvodnú žalobu podala v roku 2015 Virginia Giuffre, ktorá dodnes patrí k najvýznamnejším bojovníčkam proti Epsteinovým zločinom. Na základe toho newyorská sudkyňa Loretta Preska v decembri nariadila, aby boli prvé spisy v rozsahu až 900 strán odpečatené, informuje Times Now News. Mená obetí, ktoré ešte nedovŕšili vek 18 rokov, ostali utajené.

Jeffrey Epstein vľavo a Donald Trump vpravo na Floride v roku 1997.
Jeffrey Epstein vľavo a Donald Trump vpravo na Floride v roku 1997. Zdroj: Davidoff Studios/Getty Images

Dôležitú úlohu v prípade zohrala aj Epsteinova spoločníčka Ghislaine Maxwell, ktorá si momentálne odpykáva 20-ročný trest za pomoc pri sexuálnom zneužívaní. Tá mala zabezpečovať maloleté dievčatá bohatým klientom, aby ich pohlavne zneužívali. Podľa jej právnych zástupcov však „dôsledne a vehementne trvá na svojej nevine“, uviedla CNN

Známi politici, vedci či speváci

V pôvodnom spise sú spomenuté mená bývalých prezidentov USA Billa Clintona a Donalda Trumpa, britského princa Andrewa, svetoznámeho fyzika Stephena Hawkinga či popovú hviezdu Michaela Jacksona.

Odporúčané
Chodil tam americký prezident aj syn kráľovnej Alžbety II.: Epsteinov ostrov bol miestom hriechu a sexuálneho násilia Chodil tam americký prezident aj syn kráľovnej Alžbety II.: Epsteinov ostrov bol miestom hriechu a sexuálneho násilia 7. februára 2024, 9:30

To, že sa mená týchto slávnych osobností na zozname objavili, však ešte nemusí znamenať ich vinu. Celkovo sa v dokumentoch spomína približne 150 ľudí vrátane množstva Epsteinových spolupracovníkov, politikov, obchodníkov, ktorí boli spomenutí len pod aliasmi Jane alebo John Doe (Janko Mrkvička). 

O exprezidentovi Clintonovi bolo v novozverejnených spisoch uvedené, že má rád malé dievčatá. Jeho hovorca, samozrejme, všetko poprel s tým, že „s Epsteinom nehovoril už viac ako desať rokov“ a „nevie nič o strašných zločinoch“. Súčasťou dokumentov týkajúcich sa bývalého prezidenta bolo však aj to, že sa vyhrážal redakcii magazínu Vanity Fair a nútil ju, „aby nepísali o jeho dobrom priateľovi E“, informuje denník Independent

Jeffrey Epstein a Bill Clinton.
Jeffrey Epstein a Bill Clinton. Zdroj: Netflix

S Trumpom sa v dokumente spomína iba údajná návšteva kasína. Žiadne sexuálne zneužívanie nie je konkretizované. „Jeffrey povedal: ‚Skvelé, zavoláme Trumpovi a pôjdeme do – nepamätám si názov kasína, ale – pôjdeme do kasína,‘“ spomína Epsteinova spoločníčka, ktorá s ním navštívila Donalda Trumpa.

Stanica CNN však konštatuje, že aj keď dokumenty pravdepodobne neprinesú žiadne prevratné skutočnosti, nové detaily v prípade týkajúce sa Epsteina by mohli poskytnúť podklady pre ďalšie súdne spory. 

Na obvinenia reagovala Britská kráľovská rodina

Do prípadu sexuálneho napadnutia, ktoré sa malo odohrať v nehnuteľnostiach patriacich Epsteinovi a Maxwellovej, bol zapojený aj britský princ Andrew, ktorý čelil žalobe zo strany Američanky Giuffreovej. Tá má teraz 40 rokov a tvrdí, že od svojich 16 rokov bola obeťou obchodovania so sexom a sexuálneho zneužívania, ktoré organizoval Epstein.

Odporúčané
Slúžila sexuálnemu predátorovi Epsteinovi, ktorému vodila dievčatá na 3 orgazmy denne. Toto je zvrátený príbeh Ghislaine Maxwell Slúžila sexuálnemu predátorovi Epsteinovi, ktorému vodila dievčatá na 3 orgazmy denne. Toto je zvrátený príbeh Ghislaine Maxwell 8. decembra 2022, 11:00

Američanka tvrdila, že princ Andrew ju sexuálne napadol v troch prípadoch — v londýnskom dome Maxwellovej, v sídle Epsteina v New Yorku a na Epsteinovom súkromnom ostrove, patriacom k americkým Panenským ostrovom.

Hoci v tomto prípade došlo k mimosúdnemu finančnému vyrovnaniu a princ Andrew akékoľvek obvinenia poprel, britskej kráľovnej vrátil na žiadosť vojnových veteránov všetky čestné vojenské hodnosti a pre škandál okolo jeho priateľstva s Epsteinom bol v roku 2019 pozbavený výkonu všetkých povinností člena kráľovskej rodiny.

jeffrey Epstein
Zdroj: Florida Department of Law Enforcement via Getty Images
Domov
Zdieľať
Diskusia