Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2024, 9:33
Čas čítania 1:04
Barbora Adamkovičová

VIDEO: Poľský šachista odmietol podať ruku súperovi z Ruska. Ten sa chodí fotiť s vojakmi na fronte

ŠPORT ŠACHY VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Mohlo ho to stáť zápas, no on konal intuitívne. Poliak už rok podporuje mladých šachistov z Ukrajiny.

Poľský šachista Jan-Krzysztof Duda na majstrovstvách sveta v šachu zariskoval, svojmu ruskému súperovi Denisovi Chismatullinovi odmietol podať ruku. Dôvodom bola protihráčova podpora ruskej agresie na Ukrajine.

Pre Poliaka mohlo toto gesto znamenať diskvalifikáciu, no ten údajne konal len v súlade so svojím presvedčením, informuje poľský denník Rzeczpospolita. Zápas sa nakoniec skončil remízou. Duda minulý rok pomáhal mladým ukrajinským šachistom a ich rodinám usadiť sa v Poľsku po úteku z vojnovej krajiny. 

„Keď si Janek išiel zahrať s Denisom Chismatullinom, spoločne sme sa rozhodli, že si nepodá ruku s niekým, kto otvorene podporuje ruskú inváziu na Ukrajinu,“ uviedol pre denník Gazeta Wyborcza Kamil Mitoń, tréner šachového veľmajstra. Vo videu jasne vidieť, ako Duda sedí za bielymi figúrkami, keď za ním prichádza Chismatullin. Rus tradične natiahne ruku, no Duda zdvihne dlaň na znak odmietnutia. Súper si potom sadne na svoje miesto.

Minulý rok šachista Chismatullin často navštevoval prvú líniu a fotil sa s ruskými vojakmi v spoločnosti ďalšieho šachistu – Sergeja Kajrakina, ktorý sa verejne vyhlasuje za „putinistu“. Toho Etická komisia Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE) suspendovala za aktívnu podporu vojny a vyzývanie na zbierky na vojenské vybavenie. Obaja Rusi spolu dokonca v minulosti trénovali.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Chismatullin sa však momentálne zúčastňuje na súťaži ako neutrálny súťažiaci a nereprezentuje žiadnu krajinu. Mnohí sa domnievajú, že je to iba preto, lebo sa zatiaľ žiadne autority detailnejšie nezaoberali jeho prípadom.

Domov
Zdieľať
Diskusia