Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. decembra 2023, 12:30
Čas čítania 5:23
Dominik Vetrák

10 fantastických, nenápadných a lacných hier roka 2023, ktoré Slováci nehrali a médiá ich ignorovali

10 fantastických, nenápadných a lacných hier roka 2023, ktoré Slováci nehrali a médiá ich ignorovali
Zdroj: Annapurna/PlayStation/Devolver Digital
TECH NAJLEPŠIE HRY 2023
Uložiť Uložené

10 najlepších indie hier, ktoré si zamiluje každý hráč.

Ešte než sa pozrieme na úplne najlepšie hry roka, ktoré nás zanechali v nemom úžase, je správne oceniť tie menšie, lacnejšie, ale často kvalitnejšie či unikátnejšie hry. Indie scéna je každým rokom bohatšia a nezávislí vývojári vydávajú komplexné a nezabudnuteľné zážitky.

Hry nižšie spája to, že nemajú vizuálnu stránku za sto miliónov dolárov, zväčšia ich vytvorili malé tímy pozostávajúce z niekoľkých vývojárov (na rozdiel od stoviek až tisícok tvorcov veľkých AAA hier) a často sú o polovicu lacnejšie ako najpredávanejšie veľké hry roka (Assassin’s Creed, FIFA, CoD a tak ďalej). 

Nasledujúce týždne budeme v Refresheri prinášať rebríčky najlepších hier, filmov, seriálov či hudby za rok 2023, ako aj zoznamy tých najočakávanejších v roku 2024. Ak chceš ostať v obraze a vedieť, čo bolo najlepšie tento rok a na čo sa oplatí tešiť v budúcom roku, staň sa členom exkluzívneho klubu Refresher+ a čítaj všetky naše zamknuté články.

Odporúčané
Január začne nabitý herný rok 2024. Vyjdú nové hry ako Yakuza, Tekken 8, The Last of Us 2 či nový Princ z Perzie Január začne nabitý herný rok 2024. Vyjdú nové hry ako Yakuza, Tekken 8, The Last of Us 2 či nový Princ z Perzie 18. decembra 2023, 10:30

10. Goodbye Volcano High/Talos Principle 2 – 8/10 

Nedokázali sme sa rozhodnúť, ktorú hru zaradiť na 10. miesto a ktorej „zamávať“. Obe sú vynikajúce, celkom odlišné a určené pre iné skupiny hráčov. Talos Principle 2 je skvelé pokračovanie logickej sci-fi adventúry, v ktorej hráči zisťovali, čo sa stalo s ľudstvom. V dvojke riešia originálne a náročné hlavolamy, hádanky a logické puzzle. Hádanky sprevádza mysteriózny príbeh, umelá inteligencia a roboti. 

Goodbye Volcano High je sčasti vizuálnou novelou o dinosauroch na strednej škole. Hráč s nimi prežíva pubertu, romantické vzťahy, krízy v kamarátstvach a dokonca skladá aj vlastnú hudobnú kapelu. Hra má emotívny príbeh a fantasticky napísané postavy, ktoré obmäkčia každého hráča.

9. Cocoon – 8/10

Dizajnér skvelých adventúr Limbo a Inside Jeppe Carlsen si založil vlastné štúdio a vytvoril originálnu puzzle hru. Hráč v nej ovláda chrobáka, ktorý skúma opustené svety. Tie existujú v guľôčkach, do ktorých môže hráč voľne vstupovať a niesť ich na chrbte.

Je to taký Inception, akurát s tým, že hráč vchádza priamo do rôznorodých svetov. Guľami, ktoré v sebe ukrývajú celé svety, napája aj viaceré prístroje. Väčšinu hry tvoria logické prekážky a na konci každého sveta hráčov čaká aj súboj s bossom. 

8. The Cosmic Wheel Sisterhood  – 8/10

Hráč tu v ďalekej budúcnosti prevezme rolu čarodejnice Fortuny, ktorá žije už 200 rokov vo vyhnanstve. Do exilu ju poslala hlavná čarodejnica z jej covenu (skupina čarodejníc), pretože pomocou svojich tarotových kariet predpovedala koniec čarodejníc.

Odporúčané
Najlepšie hry roka 2023 Najlepšie hry roka 2023 30. decembra 2023, 16:30

V priebehu hry si hráči vytvoria vzťahy s ostatnými čarodejnicami a urobia dôležité rozhodnutia o osude vesmíru a stoviek čarodejníc. Okrem toho si môžu nadizajnovať vlastné tarotové karty a užiť si skvelo napísané dialógy medzi rozmanitými postavami. 

7. Dredge – 8,5/10

Dredge je neuveriteľne oddychová hra, ktorá však môže byť rovnomerne frustrujúca. Jej hlavnou náplňou je rybárčenie na malej lodi. Hráči si ju postupne budú vylepšovať, no najprv majú obmedzenú veľkosť skladu na ryby a iné poklady, ktoré môžu vyloviť z mora.

To skrýva rôzne nebezpečné a unikátne živočíchy, ktoré hráča zavedú do rôznych častí sveta. Dredge má viacero herných mechaník, ktoré postupne odomykajú hráčovi, aby bola hrateľnosť stále zaujímavá. Nikdy sa tak nedostaví stereotyp. Obzvlášť nie v noci, keď sa na mori začnú objavovať duchovia, výplody unavenej mysle rybára či veľké ryby, ktoré chcú loď potopiť. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 150993 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká hra je nástupcom legendárneho Portalu, no hráči o nej nevedia.
  • Hades dostal veľkú konkurenciu s ešte návykovejšou hrateľnosťou. Ako sa volá táto nová hra?
  • Ktorá indie hra nás na konci silno rozplakala. 
Domov
Zdieľať
Diskusia