Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. decembra 2023, 12:30
Čas čítania 9:19
Martin Adam Pavlík

Samuel „Pirát“ Krištofič pred zápasom s Vémolom: Po poslednej prehre som pochyboval, či mám ešte ďalej zápasiť (Rozhovor)

Samuel „Pirát“ Krištofič pred zápasom s Vémolom: Po poslednej prehre som pochyboval, či mám ešte ďalej zápasiť (Rozhovor)
Zdroj: OKTAGON MMA
REFRESHER BOJOVÉ ŠPORTY MMA OKTAGON MMA SAMUEL PIRÁT KRIŠTOFIČ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Vyspovedali sme bratislavského „Piráta“ pred najdôležitejším zápasom v jeho doterajšej kariére.

Má ostrý jazyk, ale aj päste. Je výstredným provokatérom, no v klietke vie doručiť, čo sľúbi. Ľudia ho buď milujú, alebo nenávidia. Bratislavský MMA zápasník Samuel „Pirát“ Krištofič je víťazom 2. série šou Oktagon Výzva a takisto bývalým dočasným šampiónom strednej váhy organizácie Oktagon MMA. 

V minulosti zdolal Ondřeja Rašku, Radovana Úškrta, Roba Pukača, Marcina Naruszczku a desivo „vypol“ Mateusza Strzelczyka. V piatok 29. decembra ho však čaká najväčšia výzva v doterajšej kariére. Pobije sa totiž s obávaným UFC veteránom a českou legendou Karlosom „Terminátorom“ Vémolom.

„Pirát“ pre Refresher okrem iného prezradil, ako znášal posledný zápas, keď ho prvýkrát vôbec knokautoval Poliak Robert Bryczek, priblížil, akú ponuku dostal z prestížneho Bellatoru, a tiež to, či sa bojí, že naňho v zápase s Vémolom doľahne obrovský tlak, tak ako na predošlé obete českého „Terminátora“.


Ak ťa zaujímajú články o bojových športoch, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+. Budeš si môcť prečítať napríklad rozhovor s MMA zápasníkom a bývalým šampiónom Bellatoru Attilom Véghom, majsterkou sveta v K1 a thajskom boxe Monikou Chochlíkovou alebo s neporazeným boxerom Kristiánom Danielom, ktorý trénuje v Amerike u Floyda Mayweathera.

Samuel Pirát Krištofič OKTAGON MMA
Zdroj: OKTAGON MMA

Čaká ťa dôležitý zápas s Karlosom Vémolom, na ktorý ťa sám v októbri vyzval. Aké boli tvoje prvotné reakcie, keď si sa to dozvedel? Prekvapilo ťa to? Chcel si do toho okamžite ísť alebo si bol opatrný, aby si sa neunáhlil?

Prekvapilo ma to, ale zároveň ma to potešilo. Neváhal som nad ničím, hneď som to zobral.

Budeš dostatočne pripravený za taký krátky čas na takého ťažkého súpera? Nemal si miestami pocit, že si sa mu akoby chytil do pasce tým, že si to vzal tak narýchlo?

V tom čase som už klasicky trénoval, aj keď som nemal oznámený zápas. Nebol to zase taký krátky čas, mal som zhruba deväť alebo desať týždňov na prípravu. Verím tomu, že mám všetky schopnosti na to, aby som ho porazil.

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

Vy ste rivali už dlho a bol medzi vami ostrý trashtalk cez sociálne siete. Teraz to však trocha vyzerá, akoby to časom opadlo. Aj v poslednej relácii Tvárou v tvár to bolo medzi vami skôr také žartovné a podpichovačné než nevraživé. Musíš ten hnev na Karlosa znova nachádzať a je to vôbec niečo, s čím do toho zápasu musíš ísť?

Nevnímam to tak, že potrebujem nenávidieť svojho súpera. Keď si to tak vezmem, všetci moji súperi majú podobný život ako ja. Majú podobné záľuby. Neviem, prečo by som ich mal nenávidieť. Sú však, samozrejme, zápasy, ktoré sú vyhrotenejšie.

Je pravda, že pred pár rokmi, keď sa náš spor s Karlosom začal, bolo to agresívnejšie, no obaja sme si odvtedy niečím prešli. Vyspeli sme, dospeli sme a vnímame isté situácie inak. Aj preto možno už nepotrebujeme okolo zápasu robiť toľko nenávisti a agresie. V každom prípade si myslím, že to vôbec neuberie na atraktivite toho zápasu.

 

Dá sa teda povedať, že máš pred ním väčší rešpekt aj vďaka tomu, aké výkony odvtedy predviedol v jednotlivých zápasoch?

To by som ani nepovedal. Ja som mal voči jeho výsledkom vždy rešpekt. Bol predsa len aj v UFC. No väčšinou sa on do mňa začal navážať a vravieť, že som fejkový šampión a podobne. Na tieto reči som musel reagovať a zaujať nejaké stanovisko. Keď sa niekto do mňa začne obúvať, rešpekt ide bokom. Tak to potom aj vyzeralo v tých trashtalkoch. 

Odporúčané
Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 17. apríla 2024, 15:00

Zatiaľ pôsobíš tak, že si odolný voči jeho „hrám“. On je povestný tým, že sa dokáže súperom dostať do hlavy, no tebe sa zatiaľ nedostal. Nebojíš sa, že to na teba doľahne až v klietke?

Ako hovoríš, zatiaľ sa ma to nedotýka a cítim sa veľmi dobre, ale bojím sa toho, že to môže prísť pred zápasom. Tá aréna, ľudia, tlak... Je to pre mňa veľká príležitosť. Môžem tým zápasom vyrásť a polepšiť si. Karlos je najväčšia ikona na domácej MMA scéne spolu s Attilkom.

Mám preto ani nie strach, ale skôr rešpekt a snažím sa s tým nejako vnútorne pracovať. Je to vlastne do veľkej miery o tom, ako sa s tým v hlave popasujem a vyrovnám. Nezanedbávam túto stránku a verím, že moja myseľ ma dovedie k tomu, aby som bol počas zápasu v pohode.

Karlos nie je typ zápasníka, ktorý ťa niečím prekvapí. Stále robí to isté. Je priamočiary, ide dopredu po takedowne, chce ťa zobrať na zem. Všetci vieme, čo príde, no nie všetci tomu dokážeme adekvátne vzdorovať.

Nemyslíš si, že catchweight 88,5 kg môže hrať skôr v jeho prospech, teda že ťa môže ľahšie hodiť na zem? Je známy tým, že deň po vážení má v zápase niekedy aj o 15 kilogramov viac.

Určite to je skôr výhoda preňho ako pre mňa, keďže ja zápasím vo velterovej a strednej váhe a on v strednej a poloťažkej. Ja som ten zápas napriek tomu chcel, a keď taká možnosť bola, neváhal som. Nezamýšľam sa teda príliš nad tým, pre koho to je výhoda. Viem, do čoho idem. Snažím sa na to pripraviť tak, aby som sa potom nemusel vyhovárať. Idem zvíťaziť a na to sa sústredím.

Odporúčané
UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? 12. apríla 2024, 14:30

Trúfaš si s Vémolom merať sily aj na zemi, alebo tá taktika je jasná, držať to v postoji? Predsa len napríklad Kinclovi si dokázal konkurovať aj na zemi vo vašom spoločnom zápase v piatom kole, ktoré si jasne vyhral. Vieš si predstaviť podobný scenár?

Samozrejme, je to MMA. Všetko je možné. Keby sa mi ho podarilo na zemi pretočiť, myslím, že by som ho vedel kontrolovať. Určite sa však do toho nebudem hrnúť, radšej by som zápas udržal v postoji. Verím, že v tomto smere vyjde niečo z toho, čo na tréningoch pripravujeme. Zápasí dosť odkrytý, takže verím, že ho trafím a dokážem ho ukončiť.   

Samuel Pirát Krištofič OKTAGON MMA
Zdroj: OKTAGON MMA

Posledné ukončenie máš ešte z roku 2020, keď si hrozivo vypol Mateusza Strzelczyka. Chystáš sa teda vrátiť vo veľkom štýle práve knokautom? Uvidíme v O2 Aréne padnúť Vémolu?

Áno, už som dlhšie nedal knokaut. Kedysi som ich dával častejšie. Pre mňa by to určite bolo jedno z vysnívaných ukončení.

Akú najcennejšiu radu ti dal tvoj tréner Attila Végh, ktorý ho dokázal knokautovať?

Tých rád bolo niekoľko, neviem povedať, ktorá bola najcennejšia. Viem, čo mám robiť, on mi to neustále pripomína. Bude už len na mne, či to v tej klietke budem vedieť premeniť na realitu. Máme istú taktiku, ale keď si vezmeš, Karlos nie je typ zápasníka, ktorý ťa niečím prekvapí. Stále robí to isté. Je priamočiary, ide dopredu po takedowne, chce ťa zobrať na zem. Všetci vieme, čo príde, no nie všetci tomu dokážeme adekvátne vzdorovať. Verím, že mám schopnosti na to, aby som to ustál.

Z marketingového hľadiska bude pre organizáciu lepšie, ak by vyhral Karlos a šiel do zápasu s Attilom po víťazstve, nie po prehre.

Promotér Oktagonu Ondřej Novotný v nedávnom rozhovore na detektore lži prezradil, že skutočne verí, že máš šancu poraziť Vémolu. Potešilo ťa to? Zaregistroval si to vôbec?

Nezaregistroval som to. Verím tomu, že vidí šancu aj na mojej strane. Na druhej strane si myslím, že všetci budú radšej, ak nakoniec vyhrá Karlos.

Prečo?

Oznámili už odvetu zápasu storočia, čiže z marketingového hľadiska bude pre organizáciu lepšie, ak by vyhral Karlos a šiel do zápasu s Attilom po víťazstve, nie po prehre. Preto si myslím, že by organizácii moja prehra viac vyhovovala, no ja som v tejto pozícii rád.

O to je to asi väčšia motivácia...

Presne tak.

Samuel Pirát Krištofič OKTAGON MMA
Zdroj: OKTAGON MMA

Bude tvoja výplata za zápas s Vémolom vyššia než s doterajšími zápasníkmi?

V prípade výhry budem mať trocha vyššiu výplatu, v každom prípade nenárokoval som si veľké peniaze. Ide mi v prvom rade o môj odkaz. Druhá vec je, že po výhre nad Karlosom prídu aj ďalšie výhody. Napríklad rôzne spolupráce a podobne. Viem, že keď vyhrám a spravím si dobre svoju robotu, ovocie príde.

Odporúčané
Zápasník Daniel Škvor o Oktagone: Poppeck aj Xavier sú nudní zápasníci. Vybral som si súpera, ktorého nikto nechcel Zápasník Daniel Škvor o Oktagone: Poppeck aj Xavier sú nudní zápasníci. Vybral som si súpera, ktorého nikto nechcel 11. apríla 2024, 12:00

Momentálne máš dve prehry v rade. Už raz sa ti to v kariére stalo, no potom si sa vrátil na víťaznú vlnu. Možno sa to stane aj tentoraz. Ako s odstupom času berieš prehru s Alexom Lohorém a Robertom Bryczekom? Čo ťa možno naučili?

S Robertom ma tá prehra nenaučila nič. Proste ma dobre trafil a zostal som vypnutý. Tam nemám čo povedať. Predtým sa mi to v živote nestalo. Nemám tam však príliš čo analyzovať a hodnotiť. Zápas s Alexom bol zase úplne iný.

Ten zápas som veľmi dobre začal. Vedel som, čo mám robiť, a aj som to robil, no v druhom kole som to zrazu nebol ja. Robil som veci, ktoré som robiť nemal, a tie mi prehrali celý zápas. Ukázalo mi to, že musím byť stále koncentrovaný a nesmiem po dobrom úvode nikdy „zaspať na vavrínoch“. Treba sa sústrediť až do samotného konca.

Prvé dva dni po prehre s Bryczekom som mal pochybnosti, či na to mám a či mám ďalej zápasiť. Nakoniec to vyprchalo. Začal som trénovať a uvedomil som si, že výsledok toho zápasu nič nemení na tom, prečo som začal s týmto športom.

Bryczek bol prvý zápasník, ktorý ťa dokázal knokautovať. Nepochybne to je niečo, čo nikto nechce zažiť, a ty si na poslednej tlačovke vravel, že si sa „prebudil“ až v šatni a nechcel si veriť, že je už po zápase. Ako si sa s tým vyrovnal? Bola tá prehra o to ťažšia, alebo si to bral pragmaticky, že sa to proste môže stať každému?

Bolo to určite nepríjemné. Ťažko sa mi s tým vyrovnávalo. Prvé dva dni po prehre som mal pochybnosti, či na to stále mám a či mám ďalej zápasiť. Nakoniec to vyprchalo. Začal som trénovať a uvedomil som si, že výsledok toho zápasu nič nemení na tom, prečo som začal s týmto športom.

Odporúčané
Michal robí zájazdy s luxusnými autami: Najrýchlejšie som šiel 347 km/h. V Chorvátsku nás naháňal policajný vrtuľník (Rozhovor) Michal robí zájazdy s luxusnými autami: Najrýchlejšie som šiel 347 km/h. V Chorvátsku nás naháňal policajný vrtuľník (Rozhovor) 4. apríla 2024, 16:30

Začal som s tým, pretože som v tom našiel veľkú lásku a vášeň. Posledný zápas možno nevyšiel, ale rozhodne to nie je dôvod na to, aby som teraz ukončil kariéru. Verím, že mám na to, aby som naďalej víťazil.

Chcel by si s Lohorém alebo Bryczekom v budúcnosti odvetu?

Čo príde, to príde. Momentálne sa sústredím len na zápas s Karlosom. Nebránim sa tomu, no viem, že Robert je teraz v UFC. Už má aj oznámený zápas na marec, takže tam asi k odvete tak skoro nedôjde. Čo sa týka Alexa, tam by to možno dávalo zmysel, no keby mala byť odveta, asi skôr už v strednej váhe, nie vo velterovej.  

Predsa len by som s tebou prebral pár mien z divízie stredných váh Oktagonu. Vieš si v dohľadnom čase predstaviť zápas napríklad s Matějom Peňázom alebo Kerimom Engizekom?

Viem, samozrejme. Obaja sú šikovní postojári. Peňáz sa vrátil po zranení vo veľkom štýle, dosť expresne, proti Magnorovi. Engizek podobne, má v Oktagone dve pôsobivé víťazstvá.

Netajíš sa tým, že chceš titul Oktagonu. V rovnakej divízii je však aj Vlasto Čepo, tvoj kamarát a tímový kolega, ktorý sa mal biť o pás s Kinclom, no nakoniec pôjde s Poliakom o dočasný titul pre zranenie súpera. Vlasto už povedal, že by konkrétne s tebou určite nezápasil. Aký scenár si predstavuješ do budúcna, ak by sa práve Vlasto stal šampiónom a obhajoval by sebavedomo titul podobne ako doteraz Kincl? Išiel by si do vyššej váhovky, alebo by si čakal, až bude mať opasok niekto iný?

Premýšľal som nad tým, že by som vyskúšal poloťažkú váhu. V tejto príprave, keďže máme catchweight 88,5 kg, mi vyhovuje, že nemusím držať kalorický deficit. Cítim sa dobre, plný energie. Ďalšia vec je, že by som bol asi na poloťažkú váhu dosť ľahký, keďže ja mám bežnú váhu 95 kg. Za mňa však tiež platí to, že s Vlastíkom sa o titul biť nebudem, ak ho získa. A ja verím, že ho získa.  

Samuel Pirát Krištofič OKTAGON MMA
Zdroj: OKTAGON MMA

V minulosti si už dostal ponuku na zápas v prestížnom Bellatore. Neľutuješ s odstupom času, že si ju nevzal?

Bolo to trocha inak. Ja som dostal ponuku zápasiť s Fabianom Edwardsom v Bellatore a vzal som ju, ale on dostal na výber z dvoch súperov a uprednostnil toho druhého. Potom mi teda len zavolali, že z toho, bohužiaľ, nič nebude. Mám však pocit, že sa ten ich zápas nakoniec zrušil a Edwards šiel ešte s iným súperom.

Keby prišla ponuka z Bellatoru teraz, vzal by si ju znova?

Už mám s Oktagonom takú zmluvu, že by som nemohol len tak obísť promotérov. Musel by som to s nimi prebrať. No pokiaľ by prišla zaujímavá ponuka a oni by ma pustili, asi áno. Záviselo by to od konkrétnej ponuky, pretože v Oktagone mám naozaj dobré podmienky. A nemyslím si, že by Oktagon nedosahoval kvality Bellatoru.

Métou asi každého zápasníka je dostať sa do UFC. Máš to tak aj ty, alebo práve toto nemáš v hľadáčiku?

Samozrejme, veľmi rád by som tam šiel, ale keď sa na to pozriem realisticky, neviem, či mám časový priestor na to, aby som nahnal toľko výhier, aby som tam mohol ísť. Keby prišla šanca a mali by náhodou turnaj na Slovensku, a potrebovali by nejakého Slováka, bez váhania a aj nároku na nejakú výplatu by som do toho určite šiel. (smiech)  

Samuel Pirát Krištofič OKTAGON MMA
Zdroj: OKTAGON MMA

V O2 Aréne bude aj finále pyramídy Tipsport GameChanger, na ktorej si sa zúčastnil tiež. Koho tipuješ na víťaza a prečo?

Trochu viac favorizujem Michailidisa. Je tvrdý, silný, komplexný. Je to veterán UFC, i keď to je aj Bojan, no celkovo sa mi zdá hladnejší po výhre.

Okrem MMA si mal v poslednom čase aj niekoľko boxerských zápasov vo Fight Night Challenge, ale aj v rámci Oktagonu. Plánuješ to aj budúci rok? Mám všelijaké plány, ktoré nemôžem ešte prezradiť. Pre Fight Night Challenge a Fabriq MMA robím už síce skôr komentátora, ale keď príde nejaká ponuka aj na zápas, rád si zaboxujem.

Odporúčané
KVÍZ: UFC, Oktagon alebo RFA? Uhádni pôsobisko týchto MMA zápasníkov KVÍZ: UFC, Oktagon alebo RFA? Uhádni pôsobisko týchto MMA zápasníkov 30. marca 2024, 15:30

Posledná vec, ktorú by som rád prebral, je rodina. Je o tebe známe, že si kvôli otcovi nemal príliš dobré detstvo. Momentálne máš malú dcérku. Berieš to tak, že chceš, aby ona mala to, čo si ty nemal, a byť o to starostlivejším otcom? 

Áno, je to tak. Môj otec bol zlý rodič a z môjho pohľadu aj zlý človek. Na druhej strane mi bol vzorom v tom, že aspoň viem, aký nechcem byť. Bol to násilník a tyran. Dcérke určite chcem dať oporu a pocit, že má pri sebe človeka, ktorý stále stojí pri nej a môže sa naňho spoľahnúť.

Samuel Pirát Krištofič OKTAGON MMA
Zdroj: Instagram/pirat_kristofic
Domov
Zdieľať
Diskusia