Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Víno Matyšák.
18. decembra 2023, 13:00
Čas čítania 2:36
Sponzorovaný obsah

Správny výber vína ti urobí zo Štedrej večere zážitok. Someliér radí, ako na správne párovanie vín s vianočným jedlom

 Správny výber vína ti urobí zo Štedrej večere zážitok. Someliér radí, ako na správne párovanie vín s vianočným jedlom
Zdroj: Víno Matyšák
GASTRO GASTROPRIEMYSEL VIANOCE VÍNO
Uložiť Uložené

Čo ti zvýrazní chuť kapra a aké víno ide ruka v ruke s čokoládovými koláčmi?

Pravdepodobne vieš, že červené víno ide najlepšie k hovädziemu mäsu a biele zase pasuje k rybe. No tento „nápoj bohov“ je oveľa komplexnejší na správne párovanie s jedlom. Treba brať do úvahy nielen farbu, ale aj chuť, obsah alkoholu, kyslosť alebo odrodu.

No a keďže Vianoce sú za rohom, spolu s head someliérom Vína Matyšák Erikom Dorušincom ti vysvetlíme, ako si vyčaruješ dokonalú harmóniu chutí z klasických vianočných jedál a vín.

Tieto vína ti nesmú chýbať počas sviatkov na stole

Štedrá večera predsa nemôže byť bez tradičnej kapustnice. Niekto si ju pripraví s lesnými hríbmi, mastnou klobáskou alebo sa nájdu aj takí, ktorí si do nej dajú údené koleno. Vďaka tomu má polievka v sebe viac chutí. No jedna vec je istá, kapustnica je kyslá.

„Ku kyslému jedlu patrí víno s jemnejšou kyselinou. Kapustnica vyžaduje plnšie telo a s výraznou chuťou, aby aj víno, aj kapustnica mohli zažiariť, odporúčanie – rustikálny Cabernet Sauvignon Rosé, Limited Edition 2015,“ vysvetľuje head someliér Vína Matýšák Erik Dorušinec.

V tomto staroružovom víne ucítiš maliny, červené ríbezle či jahody ponorené do jogurtu. Dominantnosťou vína je šťavnatá chuť ovocia podfarbená sviežimi kyselinkami.
V tomto staroružovom víne ucítiš maliny, červené ríbezle či jahody ponorené do jogurtu. Dominantnosťou vína je šťavnatá chuť ovocia podfarbená sviežimi kyselinkami. Zdroj: Víno Matyšák, Flickr/Dushan Hanushka

Po našej vianočnej klasike prichádza na rad vyprážaný kapor alebo iný typ ryby. Takéto tradičné a pomerne jednoduché jedlo si žiada obdobné a najmä biele víno. Erik Dorušinec tvrdí, že „náš Prestige Rizling vlašský skvelo doplní tento sviatočný pokrm. K rybám skvelé víno určite patrí. Treba však zvážiť, o aký druh ryby ide a ako sa pripravuje a s čím sa podáva“.

No a čo majonézový šalát, z ktorého sa počas sviatkov stávajú raňajky, obed a večera? Ak si jeho rozmanitú chuť chceš viac zvýrazniť a cítiť sa trošku fancy, someliér odporúča plné a vyvážené víno s vyšším obsahom alkoholu. „Skvelou voľbou je Prestige Gold Pinot Gris 2021, ktorý vyzrieval pol roka v drevenom sude,“ hovorí Erik Dorušinec.

Prestige Gold Pinot Gris 2021
Tento Pinot Gris si ťa podmaní svojou vrstvenou chuťou – spočiatku ovocná po sladkých citrusoch a hruške, postupne sa prejaví chuť broskyňového jogurtu s biskvitovo-minerálnym záverom.
Tento Pinot Gris si ťa podmaní svojou vrstvenou chuťou – spočiatku ovocná po sladkých citrusoch a hruške, postupne sa prejaví chuť broskyňového jogurtu s biskvitovo-minerálnym záverom. Zdroj: Víno Matyšák, Refresher

Víno k sladkým a slaným maškrtám

Popri vianočných rozprávkach si radi dáme niečo pod zub, či už sú to medovníky, ovocné koláče, alebo slané slimáky. Ak si chceš počas maškrtenia dopriať pohár vínka, je dobré vybrať také, ktoré poteší tvoje chuťové poháriky. Stále však platí pravidlo, že čím sladší dezert, tým sladšie víno.

„Prvým správnym krokom bude siahnuť po víne s vyšším prírodným zvyškovým cukrom, teda po polosladkom alebo sladkom. V pokročilejšom párovaní by sme mohli prihliadať už na jednotlivé chute a arómy v jedle a vo víne. K jablkovému koláču sa skvelo hodí polosladká Pálava 2022 v línii Prestige,“ vysvetľuje Erik Dorušinec.

Pokiaľ si chceš dať výrazný a veľmi sladký dezert, odporúča cibébový Aurelius 2022 z línie Prestige Platinum. K ovocným dezertom z jahôd alebo malín sa skvelo hodí Merlot rosé 2022 Sladké, ku karamelovým Portito Bianco a k čokoládovým Portito Rosso.

„Ale je to skôr všeobecné odporúčanie. Pre konkrétnejšie párovanie je lepšie poznať viac informácií o jedle,“ odporúča Erik Dorušinec.

vino
Zdroj: Víno Matyšák

K slaným snackom si môžeš dopriať akékoľvek víno. V tomto prípade nejde o zážitkové párovanie jedla a vína.

Jasné, pravdepodobne neotvoríš počas Štedrého dňa viacero druhov vín. Preto ak hľadáš také, ktoré sa hodia k viacerým slovenským vianočným jedlám, máme pre teba tip. „Skvelým univerzálnym vínom z bielych vín je Prestige Silvánske zelené 2021 a z červených vín k pokrmom z tmavého mäsa je Frankovka modrá 2017 Prestige Gold,“ radí Erik Dorušinec.

Keď ti príde návšteva domov, je slušné ich niečím ponúknuť. Esom v rukáve je mať doma vína, z ktorých si vyberie to svoje aj ten najnáročnejší hosť. Niečo bublinkové, niečo trošku sladké alebo červená kvalita:

Chceš si vybaviť prestížne pitie na blížiace sa sviatočné dni? Súprava Sviatočný štrng pozostáva zo 6 vín Matyšák, ktoré sú ideálne na každú slávnostnú príležitosť – či už je to Štedrý deň, alebo Silvester.

Táto súprava sa nielenže skvelo hodí ako dodatok k vianočnému jedlu, ale aj ako darček pod stromček.

Sviatočný štrng za 44,90 EUR
vino matysak
Zdroj: Víno Matyšák

Ak ťa zaujíma viac o kombinovaní chutí jedla a vína, tento článok bude tvojím know-how pomocníkom na správne párovanie vína s mäsom, so syrmi alebo zeleninou.

Domov
Zdieľať
Diskusia