Čo ti zvýrazní chuť kapra a aké víno ide ruka v ruke s čokoládovými koláčmi?
Pravdepodobne vieš, že červené víno ide najlepšie k hovädziemu mäsu a biele zase pasuje k rybe. No tento „nápoj bohov“ je oveľa komplexnejší na správne párovanie s jedlom. Treba brať do úvahy nielen farbu, ale aj chuť, obsah alkoholu, kyslosť alebo odrodu.
No a keďže Vianoce sú za rohom, spolu s head someliérom Vína Matyšák Erikom Dorušincom ti vysvetlíme, ako si vyčaruješ dokonalú harmóniu chutí z klasických vianočných jedál a vín.
Tieto vína ti nesmú chýbať počas sviatkov na stole
Štedrá večera predsa nemôže byť bez tradičnej kapustnice. Niekto si ju pripraví s lesnými hríbmi, mastnou klobáskou alebo sa nájdu aj takí, ktorí si do nej dajú údené koleno. Vďaka tomu má polievka v sebe viac chutí. No jedna vec je istá, kapustnica je kyslá.
„Ku kyslému jedlu patrí víno s jemnejšou kyselinou. Kapustnica vyžaduje plnšie telo a s výraznou chuťou, aby aj víno, aj kapustnica mohli zažiariť, odporúčanie – rustikálny Cabernet Sauvignon Rosé, Limited Edition 2015,“ vysvetľuje head someliér Vína Matýšák Erik Dorušinec.
Po našej vianočnej klasike prichádza na rad vyprážaný kapor alebo iný typ ryby. Takéto tradičné a pomerne jednoduché jedlo si žiada obdobné a najmä biele víno. Erik Dorušinec tvrdí, že „náš Prestige Rizling vlašský skvelo doplní tento sviatočný pokrm. K rybám skvelé víno určite patrí. Treba však zvážiť, o aký druh ryby ide a ako sa pripravuje a s čím sa podáva“.
No a čo majonézový šalát, z ktorého sa počas sviatkov stávajú raňajky, obed a večera? Ak si jeho rozmanitú chuť chceš viac zvýrazniť a cítiť sa trošku fancy, someliér odporúča plné a vyvážené víno s vyšším obsahom alkoholu. „Skvelou voľbou je Prestige Gold Pinot Gris 2021, ktorý vyzrieval pol roka v drevenom sude,“ hovorí Erik Dorušinec.
Víno k sladkým a slaným maškrtám
Popri vianočných rozprávkach si radi dáme niečo pod zub, či už sú to medovníky, ovocné koláče, alebo slané slimáky. Ak si chceš počas maškrtenia dopriať pohár vínka, je dobré vybrať také, ktoré poteší tvoje chuťové poháriky. Stále však platí pravidlo, že čím sladší dezert, tým sladšie víno.
„Prvým správnym krokom bude siahnuť po víne s vyšším prírodným zvyškovým cukrom, teda po polosladkom alebo sladkom. V pokročilejšom párovaní by sme mohli prihliadať už na jednotlivé chute a arómy v jedle a vo víne. K jablkovému koláču sa skvelo hodí polosladká Pálava 2022 v línii Prestige,“ vysvetľuje Erik Dorušinec.
Pokiaľ si chceš dať výrazný a veľmi sladký dezert, odporúča cibébový Aurelius 2022 z línie Prestige Platinum. K ovocným dezertom z jahôd alebo malín sa skvelo hodí Merlot rosé 2022 Sladké, ku karamelovým Portito Bianco a k čokoládovým Portito Rosso.
„Ale je to skôr všeobecné odporúčanie. Pre konkrétnejšie párovanie je lepšie poznať viac informácií o jedle,“ odporúča Erik Dorušinec.
K slaným snackom si môžeš dopriať akékoľvek víno. V tomto prípade nejde o zážitkové párovanie jedla a vína.
Jasné, pravdepodobne neotvoríš počas Štedrého dňa viacero druhov vín. Preto ak hľadáš také, ktoré sa hodia k viacerým slovenským vianočným jedlám, máme pre teba tip. „Skvelým univerzálnym vínom z bielych vín je Prestige Silvánske zelené 2021 a z červených vín k pokrmom z tmavého mäsa je Frankovka modrá 2017 Prestige Gold,“ radí Erik Dorušinec.
Keď ti príde návšteva domov, je slušné ich niečím ponúknuť. Esom v rukáve je mať doma vína, z ktorých si vyberie to svoje aj ten najnáročnejší hosť. Niečo bublinkové, niečo trošku sladké alebo červená kvalita:
- Momento biele
- Muller Thurau 2022
- Rizling rýnsky Prestige 2022
- Breslava Prestige 2022
- Pálava Prestige 2022
- Merlot 2018 Gold
Chceš si vybaviť prestížne pitie na blížiace sa sviatočné dni? Súprava Sviatočný štrng pozostáva zo 6 vín Matyšák, ktoré sú ideálne na každú slávnostnú príležitosť – či už je to Štedrý deň, alebo Silvester.
Táto súprava sa nielenže skvelo hodí ako dodatok k vianočnému jedlu, ale aj ako darček pod stromček.
Ak ťa zaujíma viac o kombinovaní chutí jedla a vína, tento článok bude tvojím know-how pomocníkom na správne párovanie vína s mäsom, so syrmi alebo zeleninou.