Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. decembra 2023, 12:30
Čas čítania 3:28
Dominik Vetrák

Frasier nám poskytol rozhovor. Ako sa vrátil do roly Beasta z X-Mena pre film The Marvels a prečo vznikol reštart Frasiera?

Frasier nám poskytol rozhovor. Ako sa vrátil do roly Beasta z X-Mena pre film The Marvels a prečo vznikol reštart Frasiera?
Zdroj: SkyShowtime/Paramount/Disney/20th Century Fox
FILMY A SERIÁLY FRASIER
Uložiť Uložené

Legendárny Kelsey Grammer nám v rozhovore prezradil, ako odlišne pristúpili k novému Frasierovi a aký malo zmysel seriál oživiť.

Kelsey Grammer práve zažíva veľký hollywoodsky comeback. Niežeby s herectvom v minulosti skončil, ale v roku 2023 sa vrátil k svojim dvom najikonickejším rolám – Beast z X-Mena a psychiater Frasier. 

Čo nám Kelsey Grammer prezradil v rozhovore?

– Prečo seriál vznikol.
– Ako sa zmenil od pôvodného plánu.
– Či mal byť Frasierov brat Niles súčasťou seriálu.
– Ako vníma návrat Beasta a či ho ešte niekedy v tejto role uvidíme.
Odporúčané
Flash, Zaklínač, marvelovky či The Idol. Toto sú najhoršie filmy, seriály a sklamania roka 2023 Flash, Zaklínač, marvelovky či The Idol. Toto sú najhoršie filmy, seriály a sklamania roka 2023 19. decembra 2023, 16:30

Ako vnímate paralely medzi vzťahom postavy Frasiera s jeho otcom a vzťahom Frasiera s jeho seriálovým synom Fredericom? Bola tam snaha zobraziť Frasiera v opačnej situácii, než sme ho ako diváci sledovali počas rokov v pôvodnom seriáli, kde mal problémy s otcom Martinom?

Ten vzťah bol základným pre celý kreatívny proces seriálu – odraziť sa od vzťahu Frasiera s Martinom k vzťahu Frasiera s jeho synom. Bez toho by nebol seriál. Frasier cítil, že sa tomu vzťahu nevenoval dostatočne a nie je vyrovnaný s tým, ako funguje. Stále sa snaží skončiť na pozitívnej strane lásky. Jednou zo základných ideí seriálu teda bolo zistiť, ako dvaja dospelí muži prídu na to, ako sa mať znova radi. 

Frasier
Zdroj: Paramount+


Existuje nejaká verzia rebootu, v ktorej bolo zahrnutých viac postáv z pôvodného seriálu? Mali ste záujem vrátiť aj obľúbenú postavu Nilesa? David Hyde Pierce v roku 2022 spomenul, že ho láka nápad reštartu, ale nedávno vyhlásil, že pre sériu nie je potrebná jeho postava.

Áno, to som počul. Má pravdu, nový Frasier postavu Nilesa nepotrebuje. Pôvodne sme reboot navrhli tak, že s Nilesom počítal, ale bolo by to v úplne inej kapacite. Od začiatku sme totiž chceli, aby mal Frasier v seriáli dobrého priateľa. To nikdy nemal. Koniec koncov Niles bol jeho brat a ja som vždy cítil, že potrebuje aj niekoho iného. 

Naším cieľom bolo pracovať s viacerými obľúbenými postavami z pôvodného seriálu a doplniť to novými. Keď však David Hyde Pierce povedal, že toho nechce byť súčasťou, čo bolo v poriadku, museli sme sa vybrať iným smerom. To nás nakoniec zaviedlo do Bostonu, kde sa nový príbeh odohráva. Frasier tam mal nevyriešené veci vrátane vzťahu so svojím synom.

Keď už je reč o Nilesovi a Davidovi, David nám občas nápadne pripomínal Nilesa. Bolo to zámerom alebo je to len náhoda a vymyslel som si to?

(smiech) Je to tak. Bolo to absolútne zámerné. Nechceli sme sa pri tvorbe jeho charakteru spoliehať iba na to, že by bol ako Niles. Počas písania scenárov to bolo lákavé, ale všetkým som pripomenul, že nemôže byť len druhý Niles. Koniec koncov je to síce syn Nilesa, ale aj Daphne, takže sme sa rozhodli, aby bol praktickejší, rovnako ako ona. 

Frasier
Zdroj: SkyShowtime

Mal fungovať ako protipól pre Frasiera? 

Tú rolu skôr vyplnil jeho priateľ Alan. Je to jeho rovesník, je mu rovný a majú spolu nejakú históriu. 


Opakujúcim sa motívom seriálu je, že pri prekonávaní psychických ťažkostí nemusí mať psychiater vždy najlepšiu odpoveď. Zvažovali ste iný prístup k riešeniu duševných problémov a posolstvu seriálu, možno robiť to zodpovednejšie než pri vytváraní pôvodného seriálu? Nakoniec, prístup k duševnému zdraviu a liečbe duševných chorôb sa odvtedy podstatne zmenil.

Pri tvorbe pôvodného seriálu sme k duševnému zdraviu pristupovali prihliadajúc na to, že psychické problémy ľudí riešil počas show v rádiu. Dával ľuďom krátke rady a dúfal, že im v živote nejako pomôže bez toho, aby im ublížil. Určite sme to nevnímali ako náhradu skutočnej terapie. 

Odporúčané
Legendárny psychiater Frasier sa po 20 rokoch vrátil na obrazovky. Sledujeme dôverne nevrlý humor aj celkom nové postavy Legendárny psychiater Frasier sa po 20 rokoch vrátil na obrazovky. Sledujeme dôverne nevrlý humor aj celkom nové postavy 27. októbra 2023, 17:30

Teraz je na úplne inom mieste. Učí psychológiu na Harvarde, kde na to má poverenie. Vo svojom odbore je rešpektovaný a rozumný, pričom nemusí nutne psychológiu praktizovať. V súčasnosti v seriáli riešime jeho lásku, vzťah so synom a priateľom Alanom, takže na riešenie skutočných duševných problémov nie je veľmi priestor.

Ak na to však príde, urobíme všetko pre to, aby to bolo spracované dôkladne a citlivo. Rozhodne sa nechceme zahrávať s bolesťou a problémami ľudí. 

Vymysleli ste podarené vedľajšie postavy po tom, čo ste vymysleli základ príbehu pre Frasiera, alebo ste najprv vymysleli postavy a vystavali príbeh okolo nich?Pôvodne sme plánovali umiestniť Frasiera do úplne iného prostredia. Keď David Pierce odmietol návrat Nilesa, rozhodli sme sa, že Frasier bude učiť. Práve vtedy začali vznikať niektoré z postáv, ktoré sa nakoniec dostali aj do seriálu. 

Obe verze Frasiera ste natáčali pred živým obecenstvom. Ako sa za posledných 20 rokov zmenila tvorba sitcomov pred ľuďmi sledujúcimi dianie na pľaci naživo?Milé na tom všetkom je, že sa to vôbec nezmenilo. Keď sa diváci v publiku prvýkrát zasmejú, je to nádherný zážitok. Ten moment, keď sa spojíte s obecenstvom. je nenahraditeľný. Je to niečo, za čím sa my herci naháňame celý život. Po každom natáčaní máme zvyčajne aj malú párty.  

Oživili ste postavy Frasiera a Beasta. Ako sa cítite, keď sa v rovnakom roku, dokonca v rovnakom mesiaci, vraciate k svojim dvom najikonickejším rolám?

Ach, áno. Beast je fantastická postava. Vždy som si ho chcel zahrať znova. Beasta som hral pred takmer 20 rokmi. Keď mi zavolali, či by mi robilo problém zopakovať si tú rolu pre film The Marvels, iba som im odpovedal: „Prekážalo? Na tento telefonát som čakal 20 rokov!“ Mali sme spolu príjemný rozhovor a dúfam, že Beasta uvidíme znovu. Mám tu postavu veľmi rád.  

Beast
Zdroj: Disney FOx

Seriál Frasier môžete sledovať exkluzívne na SkyShowtime, pričom nové epizódy sú k dispozícii každý piatok. Že sa to oplatí, ťa presvedčí naša recenzia po prvej polovici série.

Domov
Zdieľať
Diskusia