Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. novembra 2023, 9:00
Čas čítania 1:40
Martin Mičuda

Dacia Duster 3. generácie je na svete. Tentoraz chce zaujať nielen nízkou cenou a LPG verziou, ale i príťažlivým dizajnom

Dacia Duster 3. generácie je na svete. Tentoraz chce zaujať nielen nízkou cenou a LPG verziou, ale i príťažlivým dizajnom
Zdroj: Dacia
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY DACIA
Uložiť Uložené

Dacia odhalila nový Duster, s ktorým chce zaznamenať ešte väčší úspech než doteraz.

V závere novembra nám značka Dacia konečne odkryla plachtu z úplne novej, v poradí 3. generácie svojho SUV. Model Duster možno označiť za mimoriadne obľúbený model, pod čo sa podpísali nielen výborné schopnosti v teréne, no najmä veľmi nízka cena a vysoká pridaná hodnota. S obdobným receptom Dacia vyvíjala aj nástupcu, ktorý chce zaujať aj atraktívne navrhnutými tvarmi karosérie, ktorá navyše prichádza s citeľne robustnejším dizajnom. Nový Duster si prevzal väčšinu estetických riešení z konceptu Bigster. 

Odporúčané
Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model 24. októbra 2022, 14:30

Ten nám automobilka ukázala pred pár rokmi. Úzka predná maska v spojitosti s výraznými plastovými plochami a členením karosérie nadobúda dynamickejší dojem, je teda zrejmé, že rumunský výrobca spadajúci pod Renault chce po novom osloviť aj podstatne príťažlivejšími tvarmi. Novinka si však naďalej chce zachovať aj svoje veľmi dobré schopnosti v teréne, ostatne, svetlá výška pri verzii s pohonom 4×4 je 217 milimetrov.

Dacia, Duster,Dacia, Duster,Dacia, Duster,Dacia, Duster,
Zobraziť galériu
(16)

Platí to aj pre interiér, ktorého palubná doska dostala značne modernejší look. Jej centrom je 10,1" dotykový displej, zatiaľ čo za príplatok sa obrazovka nachádza aj priamo pred vodičom, keďže v ponuke pre vyššie výbavy sú 7" digitálne budíky. Vnútrajšok dostal okrem atraktívnejšieho dizajnu a modernejších technológií aj viac štýlových elementov – medené doplnky v tvare písmena Y, nápis Duster pred spolujazdcom či dvojfarebné čalúnenie. Novinkou je aj malý volič automatickej prevodovky, ktorý nahrádza doterajšiu mechanickú páku. Batožinový priestor ponúka 472 litrov, pričom rovnako ako v prípade exteriéru, aj vnútri sú použité materiály, ktoré vznikli z 20 % recyklovaného plastu.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

Medzigeneračne došlo aj k úplnej výmene podvozkovej architektúry, teda Duster stojí na novej platforme CMF-B. Aj v prípade Dacie evidujeme masívnejšiu elektrifikáciu, o čom svedčia až dva hybridné systémy – mild-hybrid TCe 130 v konfigurácii 4×2 aj 4×4, zatiaľ čo vrcholom ponuky je Hybrid 140 s elektromotorom a štartér-generátorom. V prvom prípade sa o sprevodovanie stará 6-stupňový manuál, v druhom prípade špeciálna elektrifikovaná prevodovka, ktorá má štyri prevodové stupne pre motor a ďalšie dva pre elektromotor.

  • Eco-G 100 – 1.0 R3, 74 kW/100 koní
  • TCe 130 – 1.2 R3, 96 kW/130 koní
  • Hybrid 140 – 1.6 R4 + 2 el., 103 kW/140 koní

Tretí motorický variant zastupuje LPG vyhotovenie, s ktorým je Dacia vskutku unikátom na trhu. Priamo z fabriky totiž ponúka dvojpalivovú verziu ECO-G, ktorá je vybavená 50-litrovou nádržou na benzín a 50-litrovou nádržou na LPG. Celkový dojazd tak má atakovať až 1 300 kilometrov. Dacia je pritom s LPG technológiou veľmi úspešná, keďže doteraz až 34 % objednávok tvoril Duster s týmto typom pohonu. Naopak, naftová verzia dCi z ponuky úplne zmizla. Cenové relácie zatiaľ zverejnené neboli, stále by však malo ísť o základnú cenu pod 20-tisíc €.

Dacia, Duster,
Zdroj: Dacia
Domov
Zdieľať
Diskusia