Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
27. novembra 2023, 9:55
Čas čítania 0:51
Adriana Královičová

FOTO: Ikonická zelená bunda Václava Havla sa predala za vyše 110 000 eur

ZAUJÍMAVOSTI ČESKÁ REPUBLIKA MÓDA NEŽNÁ REVOLÚCIA
Uložiť Uložené

Ikonický kúsok pochádzal z roku 1989. Bundu nosil ešte ako disident.

V nedeľu 26. novembra 2023 prebehla v Prahe dražba, počas ktorej bola predaná legendárna zelená bunda Václava Havla, ktorú nosil v roku 1989. Ako píše iDnes, jej vyvolávacia cena bola 200 000 českých korún, nakoniec sa vydražila za 2,76 milióna korún (v prepočte cca 113 000 eur). Aukcia sa konala pod záštitou aukčnej spoločnosti Galéria Kodl. Vydražené peniaze budú použité v prospech paláca Lucerna. 

Václav Havel mal na sebe zelenú parku počas prejavu 25. 11. 1989.
Václav Havel mal na sebe zelenú parku počas prejavu 25. 11. 1989. Zdroj: ČTK/Galerie Kodl

Zelenú parku mal na sebe oblečenú 25. novembra 1989 pri prejave na Letenskej pláni. Na tomto mieste prebehla demonštrácia proti komunistickej moci v Československu. V rámci dražby si noví majitelia odniesli nielen kabát, ale aj ručne napísaný text od Havla. 

V tomto liste odkazuje na obdobie, keď ho Obvodný súd pre Prahu 3 odsúdil na deväťmesačný trest väzenia za jeho účasť na protestoch počas výročia sebaupálenia Jána Palacha. V roku 1989 prebiehal súd, na ktorom sa zúčastnila aj Havlova švagriná, ktorej nenápadne Václav Havel strčil list do bundy. 

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

Václav Havel nebol len výraznou politickou postavou, ale aj talentovaným umelcom. O jeho záľube vedelo len málo ľudí, no vo svojom voľnom čase sa venoval maľovaniu obrazov. Súčasťou aukcie boli aj jeho dve diela. Obraz z názvom Autoportrét Vincenta van Gogha sa vydražil za 550 000 českých korún. Druhé dielo s názvom Krajina se sluncem si nový majiteľ zadovážil za 600 000 českých korún. 

Václav Havel dražba aukciaVáclav Havel dražba aukciaVáclav Havel dražba aukciaVáclav Havel dražba aukcia
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia