Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
30. októbra 2023, 13:00
Čas čítania 1:30
Richard Balog

FOTO: Chata blízko Zlína je ako vystrihnutá z nórskych lesov. Ponúka moderný škandinávsky dizajn a oddych v prírode

FOTO: Chata blízko Zlína je ako vystrihnutá z nórskych lesov. Ponúka moderný škandinávsky dizajn a oddych v prírode
Zdroj: Studio Flusser
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Miesto s nezameniteľnou atmosférou, v ktorom si vychutnáš lesnú krajinu priamo z postele. Spoznaj koncept typickej nórskej chaty Hytta.

„Minimalistická chata v prírode na nerušené premýšľanie a oddych,“ takto opísali chatu Hytta jej tvorcovia Adam Hoffman z pozície architekta a Dominik Ilichman ako kreatívny spoluautor myšlienky. Nápad na vybudovanie projektu vznikol počas ich spoločného pobytu v nórskej prírode, ďaleko od rušivých vymožeností 21. storočia. 

Hytta sa nachádza na okraji obce Lípa nad Dřevnicí, ktorá je vzdialená približne štvrťhodinu cesty autom od Zlína a verejnosti je prístupná od minulého roka. Chata je na obrovskom pozemku s plochou 10 000 štvorcových metrov, zatiaľ čo úžitková plocha stavby je 99 štvorcových metrov.

Odporúčané
FOTO: Slovák navrhol dom v modernom vidieckom štýle na severovýchode Španielska. Výsledok ťa dostane FOTO: Slovák navrhol dom v modernom vidieckom štýle na severovýchode Španielska. Výsledok ťa dostane 24. októbra 2023, 14:00
Hytta
Zdroj: Studio Flusser

Minimalizmus pre maximálne sústredenie 

Hlavným zámerom tvorcov bolo vytvoriť stavbu, ktorá zapadne do okolitej prírody a poskytne veľkorysý priestor na premýšľanie či prebudenie inšpirácie. Kombinácia súkromia, hustých lesov a kvalitného zázemia umožňuje ľuďom odosobniť sa od ruchu každodenného života a ponoriť sa hlbšie do myšlienok, na ktorých im záleží, tvrdia obaja autori. 

Inšpiráciou pri tvorbe bol škandinávsky minimalizmus – žiadny zbytočný prvok navyše, aby hostí nič nerozptyľovalo. Priestranná terasa a veľkoformátové okná do všetkých svetových strán opticky prepájajú interiér s okolím a umožňujú tak využiť prírodu ako ďalší zdroj kreativity.

Priestorové riešenie je prispôsobené prírode

Hytta leží na južnom svahu na okraji borovicového lesa, ktorý chatu oddeľuje od okolitej civilizácie a zároveň poskytuje dostatok súkromia. Pôdorys stavby nadväzuje na bývalú poľovnícku chatu, ktorej tvarový základ do veľkej časti rešpektuje. Na prízemí sa nachádza veľký obytný priestor s kuchyňou, predsieňou, kúpeľnou, technickou miestnosťou a vonkajšou kúpeľňou, ktorá je prístupná z terasy. 

Hlavná obytná zóna je otvorená do štítu domu, aby poskytovala čo najväčší priestor na premýšľanie. Súčasťou kuchyne je schodisko zo subtílneho plechu, ktoré svojou ľahkosťou voľne stúpa do podkrovia. V podkroví je hlavná spálňa orientovaná na východ, odkiaľ je prístupná aj jedna z dvoch útulní (menších spální), vďaka čomu sa v Hytte vyspí šesť osôb. Bonusom je fínska sauna, slúžiaca na relax, aj s otužovacou kaďou len niekoľko metrov od chaty. 

Hytta
Zdroj: Studio Flusser

V celom interiéri dominujú prírodné materiály vrátane dreva, množstva nábytku vyrobeného na mieru, hra kontrastov a sofistikované riešenia, ktoré spríjemňujú pobyt. 

Pozri si galériu od fotografa Juliusa Filipa, respektíve tímu Studio Flusser. V prípade záujmu o rezerváciu chaty Hytta, skontroluj detaily a voľné dátumy na webovej stránke. Na záver dodáme, že cena za jednu noc je rovných 5 000 Kč, čo je v prepočte približne 200 eur. 

HyttaHyttaHyttaMiesto s nezameniteľnou atmosférou, v ktorom si vychutnáš lesnú krajinu priamo z postele. Spoznaj koncept typickej nórskej chaty Hytta.
Zobraziť galériu
(30)
Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá najkrajšia chata, ktorú sme videli v posledných rokoch. Nachádza sa v lesoch neďaleko Prahy FOTO: Takto vyzerá najkrajšia chata, ktorú sme videli v posledných rokoch. Nachádza sa v lesoch neďaleko Prahy 22. októbra 2023, 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia