Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou labanc.studio
24. októbra 2023 o 14:00
Čas čítania 1:18
Richard Balog

FOTO: Slovák navrhol dom v modernom vidieckom štýle na severovýchode Španielska. Výsledok ťa dostane

FOTO: Slovák navrhol dom v modernom vidieckom štýle na severovýchode Španielska. Výsledok ťa dostane
Zdroj: Pol Viladoms
KULTÚRA ŠPANIELSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Presne takto by podľa nás mala vyzerať architektúra v úzkom kontexte s okolitou prírodou a s maximálnym dôrazom na pohodlie obyvateľov.

Slovensko má svetový talent, o čom ťa tentoraz presvedčí architekt Tomáš Labanc, ktorý po skončení štúdia a získaní skúseností v Šanghaji založil vlastný ateliér labanc.studio v Barcelone. V jeho portfóliu nájdeš návrhy interiérového dizajnu, architektúry rodinných a bytových domov, krajinnú architektúru aj urbanizmus, a to na veľmi vysokej úrovni. 

Dnes sa pozrieme na projekt domu v modernom vidieckom štýle, ktorý sa nachádza v malej horskej dedine Molló na severovýchode Španielska. House Molló, ako znie pracovný názov stavby, má úžitkovú plochu 156 štvorcových metrov, pričom relatívne malý pozemok je kompenzovaný výhľadmi do okolitej krajiny až po Stredozemné more, čo je na nezaplatenie.

Projekt vznikol medzi rokmi 2018 a 2020, pričom spoluautorom je Ramon Bernabe.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá dokonalé spojenie špičkovej architektúry a úcty k prostrediu. Pozri si novostavbu z obce Kamenice    FOTO: Takto vyzerá dokonalé spojenie špičkovej architektúry a úcty k prostrediu. Pozri si novostavbu z obce Kamenice 3. októbra 2023 o 9:00
Projekt domu v modernom vidieckom štýle, ktorý sa nachádza v malej horskej dedine Molló na severovýchode Španielska.
Projekt domu v modernom vidieckom štýle, ktorý sa nachádza v malej horskej dedine Molló na severovýchode Španielska. Zdroj: Pol Viladoms

Labanc vďaka predošlým skúsenostiam s miestnou architektúrou vedel, že pri tvorbe návrhov musí vychádzať z miestnych nariadení, ktorých súčasťou je napríklad aj odporúčané materiálové riešenie rešpektujúce horskú architektúru v Katalánsku, sklon strechy alebo pomer sklených plôch k celkovej ploche fasády domu.

V kombinácii s detailným autorským prístupom architekta vznikol kompaktný dom so sedlovou strechou, ktorého architektúra komunikuje s krajinou aj historickým jadrom obce Molló. 

Koncept stavby House Molló, ktorá je prerezaná otvormi na všetky svetové strany, je založený na tradíciách v spojení s modernými riešeniami. Dominantný je najmä južný panoramatický priehľad do otvorenej krajiny, pričom dom využíva ponúkané výhľady aj na blízke polia, horizonty pohorí či neďalekú historickú zástavbu.

House Molló, Tomáš Labanc
Zdroj: Pol Viladoms

Dom je rozdelený na pokojnú časť na prvom poschodí a spoločný priestor na prízemí, ktorému dominuje panoramatické zasklenie s verandou. Priestor verandy tvorí neurčité rozhranie medzi interiérom a záhradou a necháva tak krajinu voľne plynúť. Centrom pokojnej časti je otvorený priestor obklopený izbami, ktorý slúži na hranie, prácu a, samozrejme, oddych.

Pre lepšiu predstavu si pozri galériu od fotografov Pol Viladoms. Na záver dodáme, že ak poznáš šikovných slovenských architektov, ktorí pôsobia v zahraničí, napíš nám o nich. Veľmi radi im venujeme priestor, rovnako ako pri autorovi tohto projektu Tomášovi Labancovi, ktorý odviedol naozaj znamenitú prácu.

Viac informácií o projekte House Molló nájdeš na webovej stránke ateliéru. 

Projekt domu v modernom vidieckom štýle, ktorý sa nachádza v malej horskej dedine Molló na severovýchode Španielska.House Molló, Tomáš LabancHouse Molló, Tomáš LabancHouse Molló, Tomáš Labanc
Zobraziť galériu
(25)
Odporúčané
FOTO: Keď spoja sily kreatívni architekti a šikovní stolári, výsledok nemôže byť zlý. Pozri si modernú rekonštrukciu z Prahy FOTO: Keď spoja sily kreatívni architekti a šikovní stolári, výsledok nemôže byť zlý. Pozri si modernú rekonštrukciu z Prahy 18. septembra 2023 o 12:00
Domov
Zdieľať
Diskusia