Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka.
22. októbra 2023, 11:00
Čas čítania 1:24
Richard Balog

FOTO: Takto vyzerá najkrajšia chata, ktorú sme videli v posledných rokoch. Nachádza sa v lesoch neďaleko Prahy

FOTO: Takto vyzerá najkrajšia chata, ktorú sme videli v posledných rokoch. Nachádza sa v lesoch neďaleko Prahy
Zdroj: Petr Polák
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Krásny projekt spod rúk českých architektov, ktorí využili malú úžitkovú plochu na sto percent.

Takto vyzerá dokonalé miesto na víkendový oddych po celotýždňovom živote v hlavnom meste. Architekti z ateliéru Archicraft navrhli modernú chatu na rekreáciu, ktorá ponúka pokoj v lesoch neďaleko Prahy.

Celý projekt odštartoval na jar v roku 2020, keď do ateliéru Archicraft prišiel noblesný pár s víziou priestorovo skromného domu, ktorý mu poskytne pokojné útočisko v prírode, únik z ruchu veľkomesta. Tím v zložení Lenka Bartoňová a Miroslav Krátký následne vytvoril návrhy, ktorých realizácia bola dokončená len pred niekoľkými mesiacmi.

Oblasť, ktorú si pre svoju chatu vybrali, má unikátnu atmosféru. Na miesto v katastrálnom území obce Klínec nevedie asfaltová diaľnica, ale poľná cesta. Ďalej od pracovných starostí, bližšie k prírode, majitelia prepínajú na iný režim.

Novostavba z dreva stojí na rovnakom mieste ako pôvodná chata, ktorá bola určená na zbúranie.

Odporúčané
FOTO: Českí architekti ti ukážu, že sa nemusíš báť rekonštrukcie starého domu v radovej zástavbe. Navrhli dokonalé rodinné bývanie FOTO: Českí architekti ti ukážu, že sa nemusíš báť rekonštrukcie starého domu v radovej zástavbe. Navrhli dokonalé rodinné bývanie 14. októbra 2023, 11:00
Moderná chata na rodinnú rekreáciu, ktorá ponúka pokoj v lesoch neďaleko Prahy.
Moderná chata na rodinnú rekreáciu, ktorá ponúka pokoj v lesoch neďaleko Prahy. Zdroj: Petr Polák

Zadanie bolo limitované miestnou reguláciou, ktorá určuje maximálnu zastavanosť aj výšku stavby. Podobu chaty zvolili architekti s ohľadom na zástavbu v okolí a zároveň zdôraznili kontrast medzi nebom a zemou. Vonkajší plášť modernej drevostavby vznikol s dôrazom na jednoduchú prevádzkovú údržbu. Drevený obklad sa použil na zatienených miestach alebo pod strechou a strecha bez odkvapov znížila potrebu čistenia. Tmavá farba potláča vizuálny vplyv na okolie.

Cieľom zadania bolo vytvoriť priestor, ktorý na prvý pohľad vyžaruje útulnosť a teplo domova. V interiéri preto dominuje dub, a to či už v podobe podláh, steny s krbom, jedálenského stola, alebo stoličiek. V spálni a na schodisku sú viditeľné konštrukčné CLT panely zo smrekového dreva. Práve prírodné materiály prinášajú hrejivý pocit a tiež ušetria náklady na obklady. Stavbu vrátane projektu realizovala spoločnosť 3AE, ktorá sa špecializuje na drevostavby z masívnych panelov z českého dreva.

Klínec, Praha
Zdroj: Petr Polák

Hlavnou funkciou chaty je pohoda a oddych, čomu architekti prispôsobili aj jednotlivé priestory, respektíve prevádzkové potreby. Celý dom je synergiou súčasného dizajnu, rešpektu k prírode a praktického využitia priestoru – aj na malej úžitkovej ploche, v tomto prípade 67 štvorcových metrov, je možné vytvoriť miesto na pohodu, oddych aj umeleckú tvorbu.

Pozri si galériu od skúseného českého fotografa Petra Poláka, ktorý potvrdil svoju extratriedu v kategórii architektúra. Nás táto moderná rodinná chata situovaná v lese neďaleko Prahy očarila zo všetkých uhlov pohľadu. Získa si aj tvoje srdce?

Klínec, PrahaKlínec, PrahaModerná chata na rodinnú rekreáciu, ktorá ponúka pokoj v lesoch neďaleko Prahy. Klínec, Praha
Zobraziť galériu
(35)
Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá dokonalé spojenie špičkovej architektúry a úcty k prostrediu. Pozri si novostavbu z obce Kamenice    FOTO: Takto vyzerá dokonalé spojenie špičkovej architektúry a úcty k prostrediu. Pozri si novostavbu z obce Kamenice 3. októbra 2023, 9:00
Domov
Zdieľať
Diskusia