Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. októbra 2023, 17:00
Čas čítania 1:52
Dominik Vetrák

Happy Valley je seriál, na ktorý budeš myslieť aj roky po dopozeraní. Drsná britská kriminálka ti vyrazí dych

Happy Valley je seriál, na ktorý budeš myslieť aj roky po dopozeraní. Drsná britská kriminálka ti vyrazí dych
Zdroj: BBC One
FILMY A SERIÁLY HAPPY VALLEY
Uložiť Uložené

Happy Valley má tri série, ktoré vznikali 10 rokov, no čakanie stálo za to. Takúto úžasnú kriminálku si možno ešte nikdy nevidel.

Policajná seržantka Catherine Cawoodová žije v Halifaxe, kde vládne tvrdou rukou a celé mesto ju rešpektuje ako nekompromisnú, no férovú policajtku. Pozná každého zločinca, drogového dílera, sexuálnu pracovníčku a policajných dôstojníkov. Catherine žije so svojím vnukom, o ktorého sa stará od jeho narodenia, pretože jej dcéra spáchala samovraždu a otec dieťaťa je za mrežami.

Odporúčané
RECENZIA: Killers of the Flower Moon – najlepší DiCapriov herecký výkon v kariére RECENZIA: Killers of the Flower Moon – najlepší DiCapriov herecký výkon v kariére 19. októbra 2023, 18:30

Manžel sa s ňou rozviedol, pretože sa nedokázal vyrovnať s komplikovanou rodinnou situáciou a syn s ňou odmieta hovoriť. Jej sestra je alkoholička a Catherine sa po nepríjemnej bitke ocitá v nemocnici, kde bojuje o život. 

Happy Valley
Zdroj: BBC One

Názov Happy Valley rozhodne neodzrkadľuje atmosféru tohto drsného britského kriminálneho seriálu. Jeho tvorcovia sa rovnou mierou venujú zločinom, riešeniu kriminálnych prípadov a zároveň rodinnej dráme, ktorá je často previazaná s policajným vyšetrovaním. 

Catherine je v rámci televíznej tvorby nevídaným úkazom. Je skvelá policajtka, ktorá verí svojej intuícii, preveruje stopy a nefláka sa. Vďaka svojmu odhodlaniu a úprimnému záujmu pomáhať ľuďom rieši aj tie najzložitejšie prípady. Je skvelé sledovať jej počínanie na obrazovke bez obohraných klišé a stereotypov. 

Seriál autenticky zobrazuje policajnú prácu, ale aj jej dôsledky, ako napríklad zdravotný stav po „obyčajnej bitke“, ktorá sa skončila vážnou operáciou a bojom o život. Prvá séria je azda najdrsnejšia, keďže sa venuje následkom znásilnenia, ukazuje kruté vraždy či dokonca pokus o podpálenie dieťaťa zaživa. Tvorcovia sa uisťujú, že násilie v seriáli nevyzerá „cool“, ale skôr odstrašujúco a nepríjemne. 

Happy Valley
Zdroj: BBC One

Veľmi sa im vydarilo aj zloženie kriminálnych prípadov, ktoré vždy pretkali s osobnými pohnútkami a výraznými motiváciami zločincov. Často pritom išlo o obyčajných, slušných ľudí, ktorých k zločinu dohnali až vyhrotené životné situácie. 

Happy Valley má tri série po šesť častí a po dopozeraní všetkých osemnástich si každý divák bude želať, aby sa seriál neskončil. Scenáristi divákov dokonalo vtiahnu do života ľudí v Halifaxe, kde sa pomaly začnú cítiť ako doma. Scenár občas prekvapí dejovým zvratom a tvorcovia nikdy neprestávajú udivovať vývojom charakterov postáv, ktoré sa v rámci sérií výrazne menia a dospievajú. 

Tvorcovia po dokončení druhej série čakali šesť rokov, aby zostarla jedna dôležitá detská postava. Nechceli herca preobsadiť a potrebovali ho na účely deja, a tak diváci čakali šesť rokov, aby sa príbeh uzatvoril v emotívnej tretej sérii. 

Happy Valley
Zdroj: BBC One

V každej z nich je niekoľko kriminálnych prípadov, ktoré často zamávajú emóciami. Tretia séria Happy Valley vyšla tento rok a tvorcovia sú presvedčení, že v nej povedali všetko, čo chceli, takže štvrtá séria už asi nikdy nevyjde. 

Happy Valley je bravúrne nakrútený kriminálny seriál s jednými z najprepracovanejších televíznych postáv vôbec. Hrdinovia a záporáci tohto seriálu sú veľmi komplikovaní a komplexní ľudia s premyslenými charakterovými črtami, vďaka čomu pôsobia autenticky. Nie je náhoda, že niektorí zločinci sa v seriáli dajú pochopiť a dokonca im divák môže priať „šťastný koniec“, hoci spáchali vraždu.

V seriáli veľmi dobre fungujú ako aspekty rodinnej drámy, tak kriminálnych zápletiek. Bohužiaľ, seriál sa nedá pozerať cez tradičné streamingové služby.

Happy Valley
Zdroj: BBC One
Domov
Zdieľať
Diskusia