Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti On Clinic.
25. septembra 2023, 14:43
Čas čítania 1:42
Sponzorovaný obsah

Pri akých ochoreniach pomáha liečebná masáž?

Pri akých ochoreniach pomáha liečebná masáž?
Zdroj: On Clinic
ZAUJÍMAVOSTI NEMOCNICA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

V článku sa dozvieš, aké sú indikácie pre liečebnú masáž a aký druh masáže môžeš použiť.

Liečebná masáž je fyzioterapeutická procedúra zameraná na zlepšenie funkcie telesných orgánov a systémov a na zmiernenie nepohodlia. Používa sa na liečbu a prevenciu ochorení chrbta, krku, hrudníka a končatín, ako aj na zmiernenie nepríjemných symptómov spojených so stresom, s napätím, poruchami krvného obehu, lymfatického obehu a motorických funkcií.

Aké sú indikácie pre liečebnú masáž?

Masáž môže pomôcť zlepšiť celkový stav, urýchliť zotavenie po zraneniach a taktiež môže byť zahrnutá do komplexnej terapie na liečbu patológií pohybového aparátu. Indikácie pre terapeutickú masáž:

  • svalové napätie a bolesť. Masážne pohyby sú zamerané na uvoľnenie svalov a zlepšenie krvného obehu;
  • bolesti hlavy a migrény. Pri masáži hlavy a krku sa stimulujú aj receptory na koži a vo svalovom tkanive, čo môže prispieť k uvoľneniu endorfínov – prirodzených analgetík tela. Pomáha znižovať pocit bolesti a zlepšuje náladu;
  • nepokojný spánok. Masáž vám môže pomôcť uvoľniť sa a zlepšiť kvalitu spánku; opuchy. Vďaka zlepšeniu krvného obehu a lymfatického obehu sa môžu zmierniť opuchy dolných končatín.

Masáž môže byť užitočná na zlepšenie hojenia svalov po športových úrazoch alebo na zmiernenie zápalu pri tendinitíde. Masáž hrudníka môže pomôcť zlepšiť dýchanie a zmierniť bolesť pľúc u ľudí s ochoreniami dýchacích ciest (bronchitída, zápal pľúc alebo astma). Procedúru môžete použiť ako súčasť rehabilitačného procesu po operácii hrudných orgánov, ako je srdce alebo pľúca.

on clinic
Zdroj: On Clinic


Sieť medicínskych centier ON Clinic poskytuje aj anticelulitídnu masáž, ktorá pomáha stenčovať tukovú vrstvu a zlepšovať lymfodrenáž, stimuluje krvný obeh, zvyšuje prísun kyslíka a živín do oblastí s celulitídou. Zákrok takýmto spôsobom dokáže vyhladiť pokožku, zredukovať nerovnosti a prejavy celulitídy. Okrem toho môže masáž podporovať produkciu kolagénu, ktorý zlepšuje elasticitu a textúru pokožky.


Lymfodrenážna masáž je špeciálny druh masáže zameraný na zlepšenie lymfatického toku a odvodu prebytočných tekutín z tkanív. Pomáha znižovať opuchy, zlepšuje elasticitu pokožky, podporuje imunitný systém a znižuje celkový stres v organizme.

Aké sú masážne techniky?

Liečebná, preventívna a anticelulitídna masáž môže kombinovať rôzne techniky, ktorých kombinácia umožňuje dosiahnuť ciele stanovené pred procedúrou. Masážne techniky:

  • trenie. Technika, ktorá zahŕňa pohyby rúk po povrchu tela s cieľom zohriať svaly a pripraviť ich na hlbšie masážne techniky;
  • vibrácie. Intenzívne ľahké chvenie rukami alebo špeciálnymi zariadeniami, ktoré pomáha uvoľniť svaly a znížiť bolesť;
  • štiepkovanie. Technika, pri ktorej sa ľahký tlak rukami vykonáva pozdĺž svalov alebo kože, čo pomáha zlepšiť krvný obeh;
  • kompresia. Mäkká kontrakcia a relaxácia svalov, ktorá pomáha znižovať napätie.

Masážne techniky môžu byť použité samostatne alebo v kombinácii na dosiahnutie rôznych účelov masáže, ako je všeobecná relaxácia, úľava od bolesti, zlepšenie krvného obehu, liečba zranení alebo rehabilitácia. Každá z techník môže byť prispôsobená potrebám a problémom pacienta, aby sa dosiahli čo najlepšie výsledky.

Domov
Zdieľať
Diskusia