Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
12. septembra 2023, 9:30
Čas čítania 6:19
Adriana Královičová

Slovenka Katka žije v Ríme: Dvojizbák stojí v priemere 1 250 € mesačne, iné služby sú oveľa lacnejšie ako v Bratislave (Rozhovor)

MÓDA MÓDA SLOVÁCI TALIANSKO ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Jej začiatky v Ríme boli náročné. Prvý byt hľadala asi pol roka, nikto nevedel po anglicky a problém bol aj s plesňou.

Katarína Taliansko vždy milovala, pravidelne tam cestovala a snívala o tom, že raz s ním svoju prácu prepojí. Keď dala výpoveď, aby sa naplno začala venovať svojmu dovtedy len hobby, už jej takmer nič nestálo v ceste. Najskôr to išla vyskúšať na štyri mesiace a následne sa rozhodla nájsť si v Ríme nájom. Život v Taliansku miluje, no vníma aj mnoho nedostatkov. „O to viac sa však vždy teším na Slovensko a viac si vážim, čo všetko doma máme. Čo mi v Ríme najviac prekáža, je ľahostajnosť Talianov voči životnému prostrediu,“ hovorí Katka. 

Rodáčka z Bratislavy žije v Ríme so svojím snúbencom. Ak sa zaujímaš o módu, môžeš ju poznať pod instagramovým menom Lesa luka. Jej prácou je online predávanie vintage kúskov, ktoré hľadá v talianskych secondhandoch. Lesaluka je jej vysnívaný projekt, ktorý založila koncom roka 2019 z lásky k móde a životnému prostrediu. Prináša ľuďom vintage a secondhandovú módu v nadčasovom dizajne z vysokokvalitných prírodných materiálov, ako je hodváb, kašmír a ďalšie typy vlny, ľan a iné prírodné materiály. Snaží sa pre zákazníkov vybrať to najlepšie z dostupného.

Odporúčané
Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc 29. apríla 2024, 9:30

V rozhovore opísala, ako sa jej žije vo Večnom meste, ako je finančne náročné začať život v Ríme, čo je oveľa lacnejšie ako v Bratislave, čo ju na Talianoch nemilo prekvapilo a, naopak, čo na Taliansku miluje. Prezradila aj miesta, ktoré pri návšteve Ríma v žiadnom prípade nemôžeš vynechať.

Ak ťa bavia rozhovory, určite si prečítaj rozhovor s tanečníkom Filipom Jankowitchom, s Adamom Jandom ktorý bol na festivale Burning Man, či Alexandrou, ktorá pracuje pre Gucci. S klubom Refresher+ môžeš všetky rozhovory čítať bez obmedzenia.
slovenska v Taliansku, móda, Rím
Zdroj: Lesaluka

Ako spomínaš na svoje začiatky v Ríme? Čo bol možno pre teba najväčší problém?

Začiatky boli veľmi náročné. Už len nájsť si prvý byt nám trvalo asi pol roka. Každý deň som pozerala inzeráty a obvolávali sme „realitky“. Nikto nevedel po anglicky a nikto sa nikdy neozval, aj keď to sľúbil. Nakoniec sa nám podarilo nájsť jeden byt, no majiteľka zamlčala plánovanú rekonštrukciu domu a problémy s plesňou na stenách, ktorá sa začala objavovať a rozširovať chvíľu po nasťahovaní. A tak sme si po mesiaci začali hľadať druhý byt. Výpovedná lehota sa končila a my sme stále nič nemali.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 144272 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké boli jej začiatky v Ríme. 
  • Aké problémy ju sprevádzali pri hľadaní prvého bytu.
  • Čo ju na Taliansku a Talianoch najviac prekvapilo.
  • Čo je podľa nej oveľa lacnejšie ako v Bratislave.
  • Ako vyzerá jej „hunting“ vintage oblečenia po talianskych secondhandoch.
Domov
Zdieľať
Diskusia