Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2023, 14:30
Čas čítania 6:02
Adriana Královičová

Slovenka Alexandra pracuje pre Gucci: Učili ma ľudia z Bvlgari aj Hermès, no nie je to ako vo filme Diabol nosí Pradu (Rozhovor)

KULTÚRA GUCCI MÓDA SLOVÁCI TALIANSKO ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

„Namiesto ranného meetingu v kancelárii sa stretávame v bare, kde nám manažér všetkým kupuje kávu,“ smeje sa Alexandra, ktorá sa po troch rokoch v Taliansku cíti už ako doma.

Alexandra Kopinská pochádza zo Starej Ľubovne a srdcom je dobrodruh. Vždy vedela, že bude žiť či študovať v zahraničí. Už počas strednej školy odišla študovať krátkodobo do Londýna. Dnes si mladá Slovenka plní svoj módny sen v Taliansku. Snívala o tom, že bude študovať módu, premýšľala nad Parížom aj Milánom, no osudným sa jej stal Rím, kam sa nakoniec presťahovala kvôli škole. 

„Štúdium v Taliansku bolo veľmi praktické. Pri ukončení školy sme mali možnosť spolupracovať so značkou Luisa Via Roma (multibrand viacerých módnych značiek, pozn. red.). To bola veľmi zaujímavá a prínosná práca. Spojili sme sa s manažmentom značky, vytvárali sme pre nich stratégiu a všetko sme s nimi konzultovali. Takže už ako končiaci študenti sme sa začínali dostávať do reálnej pracovnej dynamiky,“ opisuje svoje štúdium v Ríme Alexandra. 

Po ukončení štúdia rozposielala životopisy rôznym značkám, ako napríklad Max Mara, Bvlgari, Fendi či Farfetch, no neúspešne. Asi po desiatich pohovoroch sa jej nakoniec podarilo dostať do módneho domu Gucci. Aj keď jej „večné mesto“ navždy prirástlo k srdcu, musela ho opustiť a kvôli práci sa odsťahovala do Florencie.

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

Ako sa študuje móda na talianskej škole, aké platové podmienky majú stážisti, kto všetko ju učil a ako sa dostala na pozíciu Retail Merchandising Assistant pre Gucci, sa dočítaš v rozhovore.  

Ak ťa bavia príbehy úspešných Slovákov a Sloveniek, určite si prečítaj rozhovor s Jakubom Reisom, ktorý pracuje pre Louis Vuitton, úspešnou fotografkou Máriou Švarbovou či módnym návrhárom Borisom Kráľom. S Refresher+ môžeš všetky rozhovory čítať bez obmedzenia.

Alexandra odišla z Bratislavy študovať do Ríma.
Alexandra odišla z Bratislavy študovať do Ríma. Zdroj: archív/Alexandra Kopinská

Študovať a žiť v zahraničí bolo vždy tvojím plánom?

Vždy som bola dobrodružný typ, mám to po ockovi. Zo Starej Ľubovne som odišla do Bratislavy študovať na Ekonomickú univerzitu. Hľadala som však spôsob, ako ísť preč a študovať v zahraničí. Mala som v pláne odísť aspoň do Viedne. No a potom som spoznala svojho priateľa, ktorý je Talian. Začala som do Talianska jazdiť viac, konkrétne do Ríma. Čoraz viac som premýšľala nad tým, že si magistra dokončím práve tam. 

Keď som prišla žiť do Ríma, nevedela som po taliansky nič. Prihlásila som sa na školský kurz, všetok voľný čas využívala na študovanie jazyka. Cez letné prázdniny, keď som vedela, že budem mať voľno, som si platila súkromné kurzy. 

V Ríme si študovala odbor fashion and luxury management. Bolo tvojím snom študovať módu?

Keď som sa rozhodovala, kam by som išla na školu, vždy som si pozerala tie destinácie ako Miláno či Paríž, pretože som vedela, že chcem študovať módu. Aj práve vďaka priateľovi som našla ideálnu školu v Ríme, on ju študoval tiež. Po bakalárovi v Bratislave som teda nastúpila tam, na odbor fashion and luxury management, a dokončila som si magistra.

Je ťažké dostať sa na túto školu?

Museli sme absolvovať test, na výber som mala študijný program v taliančine aj v angličtine. Vybrala som si angličtinu. Nemyslím si, že je nemožné sa tam dostať, ak sa dôkladne pripravíš na prijímačky. Musela som si dať v súkromnej firme overiť platnosť diplomu zo Slovenska a počet kreditov, ale to tak funguje asi všade. Výučba bola super. Je to programový manažment, no zameraný viac na luxusný a módny priemysel. Mali sme profesorov, ktorí reálne pracujú pre najznámejšie značky sveta a popritom učia.

Odporúčané
Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková 25. apríla 2024, 14:00

Toto bolo z môjho pohľadu to najlepšie. Nechcem degradovať iné školy, ale keďže ti vysvetľujú praktické veci priamo z módneho biznisu, je to veľmi prínosné. Neučia ťa len to, čo je napísané v učebnici.

Kto zaujímavý ťa napríklad učil?

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 137833 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akí zaujímaví profesori ju učili.
  • Koľko si študenti v Taliansku dokážu zarobiť ako stážisti.
  • Ako dostala prácu pre módnu značku Gucci.
  • Čo všetko zahŕňa jej pozícia a ako prebiehal pohovor.
Domov
Zdieľať
Diskusia