Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. mája 2023, 9:30
Čas čítania 7:23
Denisa Šútorová

Dizajnér Boris Kráľ: Noblesu, ktorá kedysi existovala, už dnes veľa žien a mužov nemá, často im chýba sebareflexia (Rozhovor)

Dizajnér Boris Kráľ: Noblesu, ktorá kedysi existovala, už dnes veľa žien a mužov nemá, často im chýba sebareflexia (Rozhovor)
Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša
MÓDA MÓDA OSOBNOSTI ROZHOVORY
Uložiť Uložené

Keby žil v minulom storočí, Christian Dior a Coco Chanel by mali vážnu konkurenciu. Meno slovenského dizajnéra Borisa Kráľa sa totiž na česko-slovenskej módnej scéne spája s vysokou módou a nekonvenčným rukopisom, ktorému nechýba nádych histórie a luxusu.

Slovenský dizajnér Boris Kráľ sa nemohol narodiť s výstižnejším priezviskom. Dokonale totiž odráža jeho dizajnérsky rukopis aj životnú filozofiu. Návrhárove pompézne a na mieru šité modely sú totiž jasným odkazom na vysokú módu a často čerpajú inšpiráciu z historického odevu, významných kráľovských rodov aj korunovačných klenotov. V rovnakom čase sa im však darí spĺňať predstavy modernej ženy s náročným vkusom.

„Pridaná hodnota mojich šiat je, že na svojich veciach vždy primárne pracujem len ja, dávam do toho nejakú svoju energiu. Celé je to u mňa o detailnom procese, fittingoch, o tom, ako ten model a danú zákazníčku rozmaznávaš. Povedal by som, že je to taká alchýmia, že toho klienta navnímaš, nikdy to nie je rovnaké a vždy je to veľmi osobné,“ prezradil pre Refresher dizajnér, ktorý krajčírske remeslo nazýva svojou prvou láskou. 

Dizajnér Boris Kráľ má na česko-slovenskej módnej scéne unikátny rukopis. Hoci v jeho dizajnoch nájdeš prvky minulosti, modely Kráľ sú určené pre moderné ženy s náročným vkusom.
Dizajnér Boris Kráľ má na česko-slovenskej módnej scéne unikátny rukopis. Hoci v jeho dizajnoch nájdeš prvky minulosti, modely Kráľ sú určené pre moderné ženy s náročným vkusom. Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša

V rozhovore nám okrem iného otvorene porozprával, či sa ako dizajnér vysokej módy dokáže uživiť, ale aj to, ako vníma rivalitu na česko-slovenskej módnej scéne.

Odporúčané
11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 27. marca 2024, 11:00

V Refresheri pre teba radi zbierame životné príbehy úspešných ľudí z módneho priemyslu. Len nedávno sme ti priniesli rozhovor s dizajnérom Pavolom Dendisom a vyspovedali sme aj mladú talentovanú dizajnérku Zuzanu Ľos-Božikovú. Tvorbu ďalších kvalitných výstupov môžeš podporiť, ak sa staneš členom klubu REFRESHER+.

Pred niekoľkými týždňami si sa po takmer trojročnej prestávke vrátil na prehliadkové mólo Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Prečo taká dlhá pauza?

Moja značka Kráľ funguje tak, že robím kolekcie, ktoré vôbec nie sú sezónne alebo nie sú pravidelne prezentované. Naopak, tvorím, keď mám potrebu alebo keď mám pocit, že si to žiada spoločnosť alebo daná klientka. Dopredu nemám našité nič, zdá sa mi to dosť inteligentné, ale aj rozumné, pretože ak niečo robíš na mieru, je za tým veľa sedení a fittingov.

Šitie na mieru má zmysel v detailoch, ale aj v tom, že k danému modelu a klientovi nadobudneš osobný vzťah. Možno si teda u mňa kúpiš šaty, ktoré si oblečieš raz, ale je za nimi nejaký hlbší zmysel a príbeh. Čo sa týka poslednej kolekcie, z každej strany som od známych, klientov alebo kamarátov počúval, že už mám niečo konečne spraviť. Vyvíjalo sa to prirodzene ako všetko v mojom živote.

Keby žil v minulosti, svetoví dizajnéri by sa museli obracať. Dizajnér vysokej módy Boris Kráľ nám porozprával, prečo si dal od prehliadok trojročnú pauzu aj o čom bola posledná kolekcia Salon de nuit.
Keby žil v minulosti, svetoví dizajnéri by sa museli obracať. Dizajnér vysokej módy Boris Kráľ nám porozprával, prečo si dal od prehliadok trojročnú pauzu aj o čom bola posledná kolekcia Salon de nuit. Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša

Keďže tvoríš spontánne, dokážeš sa ako dizajnér uživiť?

Áno, dokážem. V podstate som hlavne freelancer a posledné dva roky som primárne pracoval v ateliéri Honzu Černého. Pôsobím tu ako vedúci ateliéru, zároveň konštruktér, krajčír aj modelár. Popritom robím aj nejaké svoje zákazky. 

Nedávno sa ti podarilo zariadiť si aj vlastný ateliér. 

Presne tak. Všetky modely, ktoré u mňa vznikajú, sú o spojení s klientom a s ľuďmi, s ktorými pracujem. Tým, že mám nový ateliér v Prahe, mám aj nové kontaktné miesto a dúfam, že mi to pomôže napredovať aj so značkou.

Máš aj nejakých sponzorov?

Nemám sponzorov. V začiatkoch mi pomohla rodina, a keďže pracujem ako profesionálny krajčír, dá sa to zvládnuť. Keď som však vyhral súťaž VAN GRAAF Junior Talent na pražskom fashion weeku 2019, keď vlastne aj nastal môj prerod, dostal som finančnú podporu 2000 eur na svoju ďalšiu kolekciu.

Odporúčané
Július pracoval v oddelení vrážd: Najhorší pohľad bol na rozstrieľanú tehotnú ženu. Rigo pri zatýkaní nemal ponožky (Rozhovor) Július pracoval v oddelení vrážd: Najhorší pohľad bol na rozstrieľanú tehotnú ženu. Rigo pri zatýkaní nemal ponožky (Rozhovor) 26. marca 2024, 12:30

Aj posledná kolekcia Salon de nuit bola prezentovaná na fashion weeku, ktorý mi zariadil modelky, priestor, produkciu, osvetlenie. Toto je výhoda fashion weekov, dajú ti zázemie a ty si len donesieš kolekciu.

O čom bola posledná kolekcia a v čom bola iná a výnimočná?

Bola inšpirovaná mojou bakalárkou, ktorú som nikdy nedokončil. Povedal by som, že to bol takzvaný love letter pre veľkých couturierov, ako sú Balenciaga, Givenchy, Dior, takže tam bolo veľa prvkov, ktoré sú mi blízke a veľmi ma inšpirujú, ako napríklad práca so strihom, s objemom či ušľachtilé materiály. Po dlhom čase som teraz spravil niečo rýdzo elegantné a aristokratické, keďže kolekcia spred troch rokov bola zase inšpirovaná Baywatchom, plážou a rozviatymi vlasmi.

Boris Kráľ o svojej láske ku krajčírskemu remeslu aj o tom, v čom je podľa neho móda minulého storočia lepšia. „Ľuďom dnes chýba noblesa a chochmes,“ hovorí pre Refresher.
Boris Kráľ o svojej láske ku krajčírskemu remeslu aj o tom, v čom je podľa neho móda minulého storočia lepšia. „Ľuďom dnes chýba noblesa a chochmes,“ hovorí pre Refresher. Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša

Ako sa dá vo vysokej móde zájsť do témy Baywatch?

Myslím, že som zrazu zatúžil mať kolekciu, ktorá by bola veľmi odviazaná, ten nápad prišiel skrz plavky Pamely Anderson. Bikiny, ktoré zakrývali len to, čo treba, som prepojil so sakom s obrovskými plecami z 80. rokov. Ďalšie looky na to nadväzovali.

Odporúčané
Slovenská stylistka LA/SKA neukazuje svoju tvár, oblečenie od nej milujú Nina Janová či Cynthia Tóthová Slovenská stylistka LA/SKA neukazuje svoju tvár, oblečenie od nej milujú Nina Janová či Cynthia Tóthová 26. marca 2024, 9:30

Vieš, keď som robil túto letnú kolekciu, mal som 20 rokov. Keď si mladá, máš na to priestor a čas, ale aj odvahu. Zober si, že Christian Dior mal prvú kolekciu, keď mal 41 rokov. Takže je to otázne, či ja by som mal byť taký vyzretý a vyprofilovaný, veď mám len 25.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Boris Kráľ (@boriskral)

Nielen pri svojej tvorbe, ale aj v osobnom štýle sa rád inšpiruješ históriou. V čom je móda minulosti pre teba lákavá?

Mňa veľmi inšpiruje noblesa, ktorá kedysi existovala a ktorú už dnes veľa žien a mužov nemá. Ľuďom chýba chochmes. V súčasnosti je to podľa mňa v tom, že móda je predovšetkým určená pre veľmi mladých ľudí a u tých je to mnohokrát divoké a neučesané. Chcú byť veľmi unikátni, majú pocit, že sú jedineční, ale pritom sa väčšinou riadia trendami na Tiktoku. Trendy sú podľa mňa veľmi znásilňované a sú tu pre ľudí, ktorí nepoznajú históriu módy.

Boris Kráľ má na česko-slovenskej módnej scéne unikátny rukopis. Jeho modely sú špecifické prvkami minulosti a ručnou prácou.
Boris Kráľ má na česko-slovenskej módnej scéne unikátny rukopis. Jeho modely sú špecifické prvkami minulosti a ručnou prácou. Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša

Mám pocit, že sa často nevieme obliecť ani sezónne, ani na konkrétnu príležitosť. Aj keď ideš napríklad do obchodu, nemusíš ísť oblečená v teplákoch. Na druhej strane nejaká tá nedbalosť je strašne sexi, ale zase byť nedbalá v crocsoch je niekedy až urážajúce. 

Čo by si vymazal zo súčasnej módnej scény?

Úplne by som vymazal Demnu Gvasaliu, ktorý je kreatívnym riaditeľom módneho domu Balenciaga. Veľmi ma štve a je mi niektorých značiek veľmi ľúto, ako sú dehonestované súčasnými dizajnérmi, ktorých filozofia sa vôbec nestretáva s filozofiou danej značky a často je to veľmi perverzné. 

Značka Balenciaga má dnes pod záštitou Demnu Gvasaliu často v ponuke kontroverzné až bizarné produkty. Modelky odkráčali letnú prehliadku na rok 2023 v bahne a v auguste minulého roka mala v ponuke aj vrece na odpadky za 1 750 eur.
Značka Balenciaga má dnes pod záštitou Demnu Gvasaliu často v ponuke kontroverzné až bizarné produkty. Modelky odkráčali letnú prehliadku na rok 2023 v bahne a v auguste minulého roka mala v ponuke aj vrece na odpadky za 1 750 eur. Zdroj: Balenciaga

Vidno, že módu tohto storočia veľmi nemusíš. Ako vyzerá tvoj najčastejší look a čo najradšej nosíš?

Nosím strašne málo vecí a väčšinou som oblečený v tmavomodrej. Mám rád také tie oblekové smart trousers, vždy nosím tričká Jan Černý a nejaký ten rolák, toto je moja rovnošata. A, samozrejme, milujem saká, ktoré mám väčšinou spravené od seba, alebo kabáty. 

Minule sme na tebe videli aj perly, ktoré sú na mužoch opäť in.

Pri šperkoch cítim obrovskú fascináciu, no nie preto, že ich dnes nosí ASAP Rocky, Timothée Chalamet alebo Harry Styles, ale preto, že ich kedysi nosila moja mamina. Šperky okrem toho vyzerajú dobre na kašmíre, hodvábe aj polyesteri.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Boris Kráľ (@boriskral)

Sledujem aj veľa stránok s kráľovskými klenotmi, ako napríklad The Crown Jewels, inšpirujú ma aj šperky po Romanovovcoch alebo iných kráľovských rodoch. Vezmime si britské korunovačné klenoty. Čo je na korune? Fialový zamat. Prečo mám v kolekcii fialový zamat?

Mohli by sme ťa nazvať aj rojalistom?

Ale áno. Mňa napríklad veľmi inšpirujú kostýmy kráľovnej Alžbety II. alebo zamatové plášte s nejakým renesančným a barokovým prvkom, skrátka, áno, milujem kráľovský odev, veď sa aj volám Kráľ (smiech). Ale nerobím si teraz zdĺhavé rešerše.

Kto je tvoj najväčší vzor?

Mne je veľmi sympatická filozofia Cristobala Balenciagu. Bol vyslovene krajčír a skvelý couturier, dokonale ovládal konštrukciu a predovšetkým perfektne vedel robiť rukávy. Keď k nemu niekto prišiel domov na návštevu či večierok a ten človek mal zle vypracovaný rukáv, Cristobal mu zobral sako a prešil to tak, aby to skrátka sedelo. 

Odporúčané
Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez 25. marca 2024, 9:30

U mňa je to podobne fascinácia odevom samotným, ako sedí, ako sa správa, ako funguje konštrukcia. Okrem Balenciagu zbožňujem Audrey Hepburn a opernú speváčku Mariu Callas, skrátka, dámy.

Boris Kráľ nám otvorene povedal, čo si myslí o trendoch a čo by najradšej vymazal zo súčasnej módnej scény.
Boris Kráľ nám otvorene povedal, čo si myslí o trendoch a čo by najradšej vymazal zo súčasnej módnej scény. Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša

Na kom môžeme vidieť tvoje modely? Máš v tomto smere nejakú nezdolanú métu?

Mám pocit, že veľa ľudí považuje za cieľ alebo vrchol kariéry mať nejaké svoje šaty na nejakej herečke v Hollywoode alebo na červenom koberci a byť vo svete, mnoho dizajnérov si na tom buduje kariéru.

Mňa baví tvoriť pre ženy, ktoré chcú moje modely nosiť, pokojne aj na nejakú súkromnú akciu, nemusí ísť o svetoznáme meno na svetoznámom festivale. Ja to robím preto, lebo milujem odev, a nie preto, aby som bol svetoznámy dizajnér. V poslednom čase som začal veľa robiť aj pre svoje blízke priateľky, dokáže to byť šéfredaktorka, žena okolo dvadsiatky, ale aj staršia dáma, no klientela je, samozrejme, definovaná aj tým, že moje veci nie sú najlacnejšie.

Mám však veľkú radosť z toho, že som obliekal Michaelu Kocianovú a nedávno mala na sebe môj smoking aj Adela. Áno, je slávna, ale v prvom rade som ju bral ako krásnu, šarmantnú a vtipnú ženu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Televízia Markíza (@tvmarkizaofficial)

Ako dlho u teba trvá výroba jedného modelu?

Závisí to od náročnosti, či je tam napríklad nejaká špecifická výšivka alebo materiál, ale, samozrejme, aj od toho, ako máš čas. Ak nejaká klientka nie je z Prahy, môže sa to pretiahnuť aj na dva mesiace. Ale minule sme s mojou kamarátkou ušili krásnu korzetovú sukňu za jeden týždeň.

Týždeň? Nebývaš v takýchto situáciách pod tlakom? Stalo sa ti už niekedy, že si nemal inšpiráciu?

Jasné, že som pod tlakom (smiech), všetci pracovníci módy sú pod tlakom. Aj keď som robil poslednú kolekciu, boli tam nejaké zvraty a pár dní, keď som si hovoril, čo ďalej. Vždy keď zažívam niečo podobné, idem skrátka na látky, pozriem si nejaký film a inšpirácia zrazu príde sama.

Mohol by si nám povedať, koľko si u teba väčšinou zaplatíme za šaty?

Je tam veľký rozptyl, ale myslím, že taká spodná hranica za šaty je 1500 eur. Ak to bude nejaká blúzka, bude to, samozrejme, menej. Moje veci sú vždy náročnejšie, aj čo sa týka materiálu, napríklad len samotná cena hodvábu na konkrétny model sa môže vyšplhať od 400 eur.

S akými materiálmi a technikami najradšej pracuješ?

Najradšej jednoznačne pracujem s hrubou kabátovou vlnou. Kabátové veci sú moja vášeň, ale takisto používam veľa vypchávok a nielen plecných, snažím sa ich skladať z rôznych typov a využívať na vypchávky na bokoch, v podšívke sú napríklad skryté vankúšiky alebo nejaké spodničky, ktoré vytvárajú finálny tvar odevu. Ako sa hovorí, „the magic is inside“.

Dizajnér Boris Kráľ sa pri svojej tvorbe rád inšpiruje módou minulého storočia, kráľovskými rodmi a korunovačnými klenotmi.
Dizajnér Boris Kráľ sa pri svojej tvorbe rád inšpiruje módou minulého storočia, kráľovskými rodmi a korunovačnými klenotmi. Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša

Hoci si úspešne ukončil odevný dizajn na strednej v Trenčíne, výška v Zlíne nedopadla podľa predstáv. Spomínal si aj nedokončenú bakalárku. 

Na Univerzite Tomáše Bati v Zlíne som študoval dva a pol roka, keď bol covid. Vtedy som tak trochu stratil zápal pre štúdium a nemal som pocit, že táto škola mi mala čo dať z hľadiska remesla. Navyše, boli tam veľmi zvláštne vzťahy s profesormi a bolo očividné, ako niektorí nepriali svojim študentom, ktorým sa darilo.

V Zlíne študovali aj Lukáš Krnáč, Vivien Babicová a Jan Černý, tie decká boli naozaj veľmi šikovné, ale bohužiaľ sa to nestretlo s podporou a autoritou profesorov. Ja osobne som pochádzal z veľmi prajného a motivujúceho prostredia, ktoré mi vždy dávalo priestor a podporu, a prístup spomínaných pedagógov ma nesmierne prekvapil a demotivoval. Tak som tam skončil. Ak však naozaj chceš, cestu si nájdeš a na to, aby si bol úspešný, nepotrebuješ iba školu.

V módnom svete teda cítiť rivalitu.

Práve naopak, toto bola moja jediná negatívna skúsenosť. Práve na Slovensku a v Česku rivalita nefunguje, skôr je to tu opačné a prajné, aj dizajnéri a značky sa navzájom poznajú a chodia si na prehliadky. Trh je tu malý a každá značka je úzko vyprofilovaná, niekto robí džínsy, niekto vysokú módu či streetwear, nie je tu veľa dizajnérov, ktorí by robili to isté. Rivalita tu teda nemá byť prečo.

Domov
Zdieľať
Diskusia