Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2023 o 9:30
Čas čítania 7:23
Denisa Šútorová

Dizajnér Boris Kráľ: Noblesu, ktorá kedysi existovala, už dnes veľa žien a mužov nemá, často im chýba sebareflexia (Rozhovor)

Dizajnér Boris Kráľ: Noblesu, ktorá kedysi existovala, už dnes veľa žien a mužov nemá, často im chýba sebareflexia (Rozhovor)
Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša
MÓDA MÓDA OSOBNOSTI ROZHOVORY
Uložiť Uložené

Keby žil v minulom storočí, Christian Dior a Coco Chanel by mali vážnu konkurenciu. Meno slovenského dizajnéra Borisa Kráľa sa totiž na česko-slovenskej módnej scéne spája s vysokou módou a nekonvenčným rukopisom, ktorému nechýba nádych histórie a luxusu.

Slovenský dizajnér Boris Kráľ sa nemohol narodiť s výstižnejším priezviskom. Dokonale totiž odráža jeho dizajnérsky rukopis aj životnú filozofiu. Návrhárove pompézne a na mieru šité modely sú totiž jasným odkazom na vysokú módu a často čerpajú inšpiráciu z historického odevu, významných kráľovských rodov aj korunovačných klenotov. V rovnakom čase sa im však darí spĺňať predstavy modernej ženy s náročným vkusom.

„Pridaná hodnota mojich šiat je, že na svojich veciach vždy primárne pracujem len ja, dávam do toho nejakú svoju energiu. Celé je to u mňa o detailnom procese, fittingoch, o tom, ako ten model a danú zákazníčku rozmaznávaš. Povedal by som, že je to taká alchýmia, že toho klienta navnímaš, nikdy to nie je rovnaké a vždy je to veľmi osobné,“ prezradil pre Refresher dizajnér, ktorý krajčírske remeslo nazýva svojou prvou láskou. 

Dizajnér Boris Kráľ má na česko-slovenskej módnej scéne unikátny rukopis. Hoci v jeho dizajnoch nájdeš prvky minulosti, modely Kráľ sú určené pre moderné ženy s náročným vkusom.
Dizajnér Boris Kráľ má na česko-slovenskej módnej scéne unikátny rukopis. Hoci v jeho dizajnoch nájdeš prvky minulosti, modely Kráľ sú určené pre moderné ženy s náročným vkusom. Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša

V rozhovore nám okrem iného otvorene porozprával, či sa ako dizajnér vysokej módy dokáže uživiť, ale aj to, ako vníma rivalitu na česko-slovenskej módnej scéne.

Odporúčané
Atlétka Viktória Forster pred OH v Paríži: Nepociťujem žiaden tlak. „Antisexové“ postele nevnímam ako problém (Rozhovor) Atlétka Viktória Forster pred OH v Paríži: Nepociťujem žiaden tlak. „Antisexové“ postele nevnímam ako problém (Rozhovor) 26. júla 2024 o 12:30

V Refresheri pre teba radi zbierame životné príbehy úspešných ľudí z módneho priemyslu. Len nedávno sme ti priniesli rozhovor s dizajnérom Pavolom Dendisom a vyspovedali sme aj mladú talentovanú dizajnérku Zuzanu Ľos-Božikovú. Tvorbu ďalších kvalitných výstupov môžeš podporiť, ak sa staneš členom klubu REFRESHER+.

Pred niekoľkými týždňami si sa po takmer trojročnej prestávke vrátil na prehliadkové mólo Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Prečo taká dlhá pauza?

Moja značka Kráľ funguje tak, že robím kolekcie, ktoré vôbec nie sú sezónne alebo nie sú pravidelne prezentované. Naopak, tvorím, keď mám potrebu alebo keď mám pocit, že si to žiada spoločnosť alebo daná klientka. Dopredu nemám našité nič, zdá sa mi to dosť inteligentné, ale aj rozumné, pretože ak niečo robíš na mieru, je za tým veľa sedení a fittingov.

Šitie na mieru má zmysel v detailoch, ale aj v tom, že k danému modelu a klientovi nadobudneš osobný vzťah. Možno si teda u mňa kúpiš šaty, ktoré si oblečieš raz, ale je za nimi nejaký hlbší zmysel a príbeh. Čo sa týka poslednej kolekcie, z každej strany som od známych, klientov alebo kamarátov počúval, že už mám niečo konečne spraviť. Vyvíjalo sa to prirodzene ako všetko v mojom živote.

Keby žil v minulosti, svetoví dizajnéri by sa museli obracať. Dizajnér vysokej módy Boris Kráľ nám porozprával, prečo si dal od prehliadok trojročnú pauzu aj o čom bola posledná kolekcia Salon de nuit.
Keby žil v minulosti, svetoví dizajnéri by sa museli obracať. Dizajnér vysokej módy Boris Kráľ nám porozprával, prečo si dal od prehliadok trojročnú pauzu aj o čom bola posledná kolekcia Salon de nuit. Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša

Keďže tvoríš spontánne, dokážeš sa ako dizajnér uživiť?

Áno, dokážem. V podstate som hlavne freelancer a posledné dva roky som primárne pracoval v ateliéri Honzu Černého. Pôsobím tu ako vedúci ateliéru, zároveň konštruktér, krajčír aj modelár. Popritom robím aj nejaké svoje zákazky. 

Nedávno sa ti podarilo zariadiť si aj vlastný ateliér. 

Presne tak. Všetky modely, ktoré u mňa vznikajú, sú o spojení s klientom a s ľuďmi, s ktorými pracujem. Tým, že mám nový ateliér v Prahe, mám aj nové kontaktné miesto a dúfam, že mi to pomôže napredovať aj so značkou.

Máš aj nejakých sponzorov?

Nemám sponzorov. V začiatkoch mi pomohla rodina, a keďže pracujem ako profesionálny krajčír, dá sa to zvládnuť. Keď som však vyhral súťaž VAN GRAAF Junior Talent na pražskom fashion weeku 2019, keď vlastne aj nastal môj prerod, dostal som finančnú podporu 2000 eur na svoju ďalšiu kolekciu.

Odporúčané
Lívia vybudovala najväčší plus size módny profil na Slovensku: Nepropagujem obezitu. Nehovorím, že byť tučná je super (Rozhovor) Lívia vybudovala najväčší plus size módny profil na Slovensku: Nepropagujem obezitu. Nehovorím, že byť tučná je super (Rozhovor) 24. júla 2024 o 9:30

Aj posledná kolekcia Salon de nuit bola prezentovaná na fashion weeku, ktorý mi zariadil modelky, priestor, produkciu, osvetlenie. Toto je výhoda fashion weekov, dajú ti zázemie a ty si len donesieš kolekciu.

O čom bola posledná kolekcia a v čom bola iná a výnimočná?

Bola inšpirovaná mojou bakalárkou, ktorú som nikdy nedokončil. Povedal by som, že to bol takzvaný love letter pre veľkých couturierov, ako sú Balenciaga, Givenchy, Dior, takže tam bolo veľa prvkov, ktoré sú mi blízke a veľmi ma inšpirujú, ako napríklad práca so strihom, s objemom či ušľachtilé materiály. Po dlhom čase som teraz spravil niečo rýdzo elegantné a aristokratické, keďže kolekcia spred troch rokov bola zase inšpirovaná Baywatchom, plážou a rozviatymi vlasmi.

Boris Kráľ o svojej láske ku krajčírskemu remeslu aj o tom, v čom je podľa neho móda minulého storočia lepšia. „Ľuďom dnes chýba noblesa a chochmes,“ hovorí pre Refresher.
Boris Kráľ o svojej láske ku krajčírskemu remeslu aj o tom, v čom je podľa neho móda minulého storočia lepšia. „Ľuďom dnes chýba noblesa a chochmes,“ hovorí pre Refresher. Zdroj: Archív Borisa Kráľa. Foto: Ivan Kašša

Ako sa dá vo vysokej móde zájsť do témy Baywatch?

Myslím, že som zrazu zatúžil mať kolekciu, ktorá by bola veľmi odviazaná, ten nápad prišiel skrz plavky Pamely Anderson. Bikiny, ktoré zakrývali len to, čo treba, som prepojil so sakom s obrovskými plecami z 80. rokov. Ďalšie looky na to nadväzovali.

Odporúčané
Skort, jorts aj boxerky. Toto je TOP 5 štýlov ženských šortiek, v ktorých zažiariš v uliciach aj na dovolenke Skort, jorts aj boxerky. Toto je TOP 5 štýlov ženských šortiek, v ktorých zažiariš v uliciach aj na dovolenke 23. júla 2024 o 11:00

Vieš, keď som robil túto letnú kolekciu, mal som 20 rokov. Keď si mladá, máš na to priestor a čas, ale aj odvahu. Zober si, že Christian Dior mal prvú kolekciu, keď mal 41 rokov. Takže je to otázne, či ja by som mal byť taký vyzretý a vyprofilovaný, veď mám len 25.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Boris Kráľ (@boriskral)

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo by Boris Kráľ najradšej vymazal zo súčasnej módnej scény.
  • Prečo Boris Kráľ nedokončil bakalára.
  • Kde sa dizajnér stretol s rivalitou a ako vníma situáciu na česko-slovenskej módnej scéne.
  • Ako vyzerá bežný look dizajnéra a čo najradšej nosí.
  • Koho Boris Kráľ najradšej oblieka a ktoré známe osobnosti patria do jeho klientely.
  • Koľko stoja šaty od Borisa Kráľa a ako dlho trvá, kým ich ušije.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 136593 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia