Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2023, 14:00
Čas čítania 1:32
Martin Mičuda

Nový elektrický Mini Cooper odhalil minimalistickú palubnú dosku, ktorej centrom je okrúhly OLED displej s efektným prostredím

Nový elektrický Mini Cooper odhalil minimalistickú palubnú dosku, ktorej centrom je okrúhly OLED displej s efektným prostredím
Zdroj: Mini
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Úplne nový elektromobil od Mini klope na dvere.

Britská automobilka Mini sa chystá už približne o mesiac predstaviť úplne novú generáciu ikonického modelu Cooper, ktorý staví výlučne na elektrický pohon. Medzičasom už vieme, že hneď v úvode predaja budú k dispozícii dve výkonnostné verzie.

Základný Cooper E dostane batériu s kapacitou 40,7 kWh a výkonom 135 kW/184 koní, zatiaľ čo silnejšia verzia Cooper SE ponúkne 54,2 kWh akumulátor a výkon až 160 kW/218 koní. Automobilka prezradila už aj to, že nová generácia vznikne výhradne v 3-dverovej karosérii, pričom jej dĺžka má predstavovať 3 860 milimetrov.

Odporúčané
Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili 14. apríla 2022, 12:30

To, ako bude vyzerať exteriér, nie je ešte oficiálnou cestou známe, hoci uniknuté fotografie naznačili, že medzigeneračne sa toho zmení relatívne veľa. Najnovšie nám však Mini ukázalo interiér s minimalistickým dizajnom, ktorý má byť modernou interpretáciou pôvodného modelu z roku 1959.

Okrem veľmi čistých línií a nového volantu s tlačidlami odkazujúcimi na súčasné modely BMW sme svedkami zásadnej zmeny v oblasti multimediálneho systému. Centrom palubnej dosky bude v zmysle tradícií veľký okrúhly OLED displej s priemerom až 240 milimetrov a tenkým okrajom, ktorý súčasne nahradí aj pôvodné budíky za volantom.

Mini, Cooper,Mini, Cooper,Mini, Cooper,Mini, Cooper,
Zobraziť galériu
(8)

Displej bol navrhnutý tak, aby ho mohol používať v rovnakej miere vodič aj spolujazdec. Jeho vnútro tvorí rozhranie Mini Operating System 9, ktoré vyniká emocionálne pútavým dizajnom špecifickým pre značku MINI s prispôsobením na dotykové ovládanie. Pochádza z vlastného vývoja spoločnosti BMW Group a prvýkrát využíva softvérový balík Android Open Source Project.

Odporúčané
Test Audi e-tron S: posadili sme sa za volant Audi s tromi motormi. V čom má navrch oproti konkurencii? Test Audi e-tron S: posadili sme sa za volant Audi s tromi motormi. V čom má navrch oproti konkurencii? 16. februára 2022, 9:30

Systém ponúkne až 8 režimov Mini Experience. Tie poskytnú zážitok z jazdy prostredníctvom zladeného využitia svetla, vzhľadu používateľského rozhrania, nastavení pohonu a zvuku. Voliteľný svetelný projektor na zadnej strane pritom zaplaví celú palubnú dosku farbami a vzormi, ktoré zodpovedajú práve zvolenému režimu. V zmysle zvoleného režimu sa navyše prispôsobí aj farba a štýl zobrazenia na head-up displeji, ktorý poslúži ako primárna obrazovka pre vodiča. Vskutku prekvapivé však je, že Mini aj tentoraz siahne len po riešení, keď je obraz premietaný na výsuvné sklíčko a nie čelné okno.

Automobilka upriamuje pozornosť aj na zvukovú stránku nového systému. Okrem nových zvučiek či informačných a výstražných signálov bude systém vedieť simulovať aj zvuky jazdy, a to hneď vo viacerých podobách. Grafické rozhranie infotainmentu ponúkne možnosť rozdelenia obrazovky, viacerých úplne odlišných štýlov zobrazenia či prvky rozšírenej reality v rámci aktivovanej navigácie – vodič si vyberie z rôznych návrhov máp a možností vizualizácie s 3D budovami. Plánovanie trasy bude pritom optimalizované na potreby nabíjania.

Mini, Cooper,
Zdroj: Mini
Domov
Zdieľať
Diskusia