Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júla 2023, 12:30
Čas čítania 9:40
Martin Adam Pavlík

Dušan Vlk: Najviac mi vynáša merch. Na to, aby som mohol zaplatiť súkromnú škôlku a hypotéku, mi to však nestačí (Rozhovor)

Dušan Vlk: Najviac mi vynáša merch. Na to, aby som mohol zaplatiť súkromnú škôlku a hypotéku, mi to však nestačí (Rozhovor)
Zdroj: Richard Zimmermann
HUDBA DUŠAN VLK HUDBA RAP RAPOVÁ SCÉNA SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Vyspovedali sme čoraz známejšieho rapera z východu.

„Žiadny dýchateľný priestor sexistickým ko****m, tyrani dostanú doskami po zátylku potom. Zrušíme náckovi kázeň, pošleme ho za Bohom. Všetci vyvrheli, všetky deti zo zadných lavíc, všetci, ktorých oj****a dospelosť a uväznil korporát, všetci precitlivení pre túto spoločnosť, no tak vitajte doma,“ znie úryvok z jeho piesne. 

„Zober drogu, choď za školu, nikto neni dobrý vzor. Kopni dvere ku rodičom, vypoj im televízor. Trhaj káble, nechaj odkaz systému, že nie si stroj. Prepíš svastiku na bytovke a never fašistom,“ pokračuje ostro Denis Klučerovský alias Dušan Vlk. Ako vraví v inej skladbe, rád robí rap pre „alternatívne deti“.

Z jeho tvorby cítiť jasný názor, frustráciu, hnev, ale aj výraznú punkovú rebéliu. V roku 2021 debutoval albumom Asthmaboy a nazbieral kopec cenných spoluprác s hudobníkmi ako Fvck Kvlt, Edúv Syn, RNZ alebo Prezident Lourajder.

V rozhovore nám prezradil napríklad to, prečo ho na základnej škole osočovali a napádali, do akej miery sa dnes dokáže živiť hudbou, ako vníma svoj mimoriadne úspešný koncert na Pohode a prečo sa nevidí na festivale Hip Hop Žije.

Ak si chceš prečítať viac rozhovorov so slovenskými rapermi, pridaj sa do nášho klubu Refresher+. Dozvieš sa napríklad to, kedy môžeme najskôr čakať ďalší album tria Moja Reč alebo akú odozvu má od ľudí po vydaní najnovšej nahrávky Boy Wonder

Rap Dušan Vlk
Zdroj: Karina Golisova

K rapu si sa dostal vraj cez brata, ktorý raz domov doniesol CD Kontrafaktu. Čo to s tebou spravilo, keď si si to vypočul?

Je dobre, že už ubehla premlčacia doba, pretože to bolo napálené cédečko. (smiech) Páčila sa mi na tom veľmi provokácia. Cítil som z tej hudby, že ľudí môže nasrať.

Si stále fanúšikom Kontrafaktu?

Som fanúšikom starého Kontrafaktu, nového ani nie. Každopádne donedávna sme púšťali vždy na záver koncertu skladbu Bengoro od Rytmusa. Bola to trošku recesia, ale zároveň mám rád jeho staršiu tvorbu.

Predtým než som šiel na Pohode na pódium, mal som extrémny stres. Chodil som nervózny v zákulisí hore-dole. Bol som ako Eminem pred koncertom vo filme 8. míľa. Nevracal som, ale mal som k tomu celkom blízko.

V jednom rozhovore si povedal: „Nechcem ísť tým smerom, že ma budú volať na Hip Hop Žije a bude to DMS, Dušan Vlk a Kontrafakt.“ Prečo? Nechceš byť čoraz známejší a mať raz pod pódiom tisícky ľudí? 

Robím hudbu s inými ideálmi než áčkoví slovenskí hiphopoví umelci. Moja tvorba sa nehodí k ich tvorbe. Od samého začiatku ma veľmi málo volali hrať na rapové podujatia, skôr som chodil hrávať na punkové alebo dokonca hardcorové akcie. Ak mám mať raz pod pódiom tisíc ľudí, budem rád. Nech ich tam je aj desaťtisíc, ale určite nie práve touto cestou. Nie je to pre mňa ani lákavé, ani zaujímavé. Stránim sa materiálnych a plytkých ideálov.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 140802 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či mal počas dospievania problémy s políciou alebo s neonacistami.
  • Či sa plánuje presťahovať z Prešova na západné Slovensko. 
  • Ako ho zmenilo pri tvorbe otcovstvo.
  • Čo vraví na rapových kolegov z východu Porsche Boya, Sameya Daliba a Zaya.
  • Akú prácu robí v bežnom živote. 
  • Aký album raz plánuje nahrať. 
Domov
Zdieľať
Diskusia