Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2023, 14:00
Čas čítania 1:08
Martin Mičuda

Lexus TX je vyše 5-metrové luxusné SUV, ktoré odvezie 7 cestujúcich a môže mať aj šesťvalec

Lexus TX je vyše 5-metrové luxusné SUV, ktoré odvezie 7 cestujúcich a môže mať aj šesťvalec
Zdroj: Lexus
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY LEXUS
Uložiť Uložené

Japonská automobilka pokračuje v predstavovaní nových modelov.

Po novom LBX prichádza na rad novinka z opačného konca ponuky – obrovské SUV s názvom TX. S celkovou dĺžkou 5 159 milimetrov prekonáva aj predĺžené staršie RX L, ktoré nahrádza. Rovnako ako menšie modely NX či RX, aj TX stojí na platforme GA-K, ktorá je však prispôsobená na väčšie a ťažšie vozidlo.

Odporúčané
Vyskúšali sme slovenské Auto roka 2022. Je vizuálne atraktívny Peugeot 308 naozaj hodný prestížneho titulu? Vyskúšali sme slovenské Auto roka 2022. Je vizuálne atraktívny Peugeot 308 naozaj hodný prestížneho titulu? 15. júna 2022, 14:30

Z vizuálnej stránky evidujeme najmä vpredu konzervatívnejší dizajn, v rámci ktorého je maska integrovaná pomerne nenápadne do nárazníka. Z bočného profilu TX prezradí, že ide o technického súrodenca Toyota Grand Highlinder, zatiaľ čo vzadu sú elegantné, navzájom prepojené koncové svetlá. Silnou stránkou veľkého SUV je veľkopriestorová kabína – štandardom je 7-miestna konfigurácia interiéru s kufrom, ktorý má objem 569 litrov alebo luxusnejší derivát s dvomi osobitnými kreslami v strednom rade.

Lexus, TX,Lexus, TX,Lexus, TX,Lexus, TX,
Zobraziť galériu
(16)

Interiér je v tradičnom štýle značky, čoho dôkazom sú 12,3" digitálne budíky s prepracovanou grafikou, zatiaľ čo displej multimediálneho prostredia má až 14". Súčasťou výbavy je head-up displej, až 21 reproduktorov audio sústavy Mark Levinson. Podpora funkcií Apple CarPlay a Android Auto je už samozrejmosť.

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022, 14:30

Na výber budú tri motorické verzie – TX 350, 500h a 55. Prvé dve vyhotovenia poháňa 2,4-litrový benzínový štvorvalec, výkon je pritom na úrovni 205 kW/279 koní a 430 Nm, respektíve v druhom, hybridnom variante až 273 kW/371 koní a 554 Nm. V základnej verzii je pritom na výber náhon výhradne predných kolies alebo pohon oboch náprav. O sprevodovanie sa stará 8-stupňový automat, hybrid TX 500h sa však spolieha na 6-stupňový automat.

 
Vrchol v ponuke zastrešuje plug-in hybrid TX 55, ktorý sa spolieha na 3,5-litrový šesťvalec. Výkon celej sústavy je až 302 kW/410 koní, v tomto prípade však Lexus použil CVT prevodovku. Zlepšiť obratnosť v zákrutách a súčasne uľahčiť aj parkovanie má systém riadenej zadnej nápravy. Cenové relácie automobilka zatiaľ nezverejnila.

Lexus, TX,
Zdroj: Lexus
Domov
Zdieľať
Diskusia