Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2023, 8:25
Čas čítania 0:53
Ema Stanovská

Cannes 2023: Zlatú palmu vyhrala žena len tretíkrát v histórii. Justine Triet bodovala s filmom o tajomnej vražde

ZAHRANIČIE CANNES
Uložiť Uložené

Pri preberaní ceny kritizovala francúzsku vládu za potláčanie protestov.

Na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes získal hlavnú cenu Zlatá palma francúzsky mysteriózny film o vražde Anatomy of a Fall. Režisérka filmu Justine Triet sa tak stala treťou ženou v histórii, ktorá na tomto festivale získala hlavnú cenu, informuje BBC.

Pri preberaní ceny Triet kritizovala francúzsku vládu za jej reakciu na nedávne protesty proti reforme dôchodkového systému, zvyšujúcej vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. „Tieto protesty boli šokujúcim spôsobom potlačené,“ povedala vo svojom prejave po tom, čo jej cenu odovzdala hollywoodska hviezda Jane Fonda.

Justine Triet na tohtoročnom odovzdávaní cien v Cannes.
Justine Triet na tohtoročnom odovzdávaní cien v Cannes. Zdroj: Getty Images/Lionel Hahn

Grand Prix, druhú najvyššiu cenu, získal britský režisér Jonathan Glazer za film The Zone of Interest, adaptáciu rovnomenného románu zosnulého Martina Amisa o rodine žijúcej vedľa Osvienčimu.

Najlepším hercom sa stal Japonec

Cenu pre najlepšieho herca získal Japonec Koji Yakusho za rolu muža v strednom veku, ktorý čistí toalety vo filme Wima Wendersa Perfect Days. Najlepšou herečkou sa stala Turkyňa Merve Dizdar, ktorá hrala ženu zamilovanú do učiteľa vo filme Kuru Otlar Üstüne (Sušené bylinky).

Odporúčané
10 filmov, ktoré dostali v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niektoré z nich boli podpriemerné filmy 10 filmov, ktoré dostali v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niektoré z nich boli podpriemerné filmy 3. júna 2023, 12:30

Vietnamsko-francúzsky režisér Tran Anh Hung získal cenu za najlepšiu réžiu za film Pot-au-Feu, milostný príbeh so Juliette Binoche a Benoîtom Magimelom, ktorý sa odohráva vo francúzskom zámku z 19. storočia.
 
Najlepší scenár podľa poroty napísal Judži Sakamoto k filmu režiséra Hirokazu Kore’edu Monster.

Festival v Cannes je medzinárodný filmový festival, ktorý sa koná každoročne vo francúzskom meste Cannes od roku 1946.

Domov
Zdieľať
Diskusia