Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2023, 10:00
Čas čítania 1:06
Martin Mičuda

Škoda predstavila najluxusnejší Enyaq. Konečne má funkciu, ktorá mu vždy chýbala

Škoda predstavila najluxusnejší Enyaq. Konečne má funkciu, ktorá mu vždy chýbala
Zdroj: Škoda Auto
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY ŠKODA
Uložiť Uložené

Nový Enyaq L&K rozpoznáš podľa špeciálneho sivého laku Platinum, spleti dodatočných chrómových a strieborných doplnkov.

Škoda už dávnejšie naznačovala, že elektrický model Enyaq rozšíri o ďalšiu výbavovú verziu. Po športovo ladených variantoch Sportline či RS tentoraz spoznávame luxusné vyhotovenie, ktoré ponesie tradičné označenie L&K, teda Laurin & Klement. Ide však najmä o výbavu, nie o technickú stránku. Novinka totiž podľa očakávaní neprekováva Enyaq RS vo výkone, dokonca nemusí mať ani pohon oboch náprav.

Odporúčané
TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen 18. februára 2023, 9:30

Stupeň Laurin & Klement má totiž v základe zadný elektromotor, ktorému však Škoda pridala výkon, preto disponuje silou až 210 kW/286 koní. Tieto hodnoty však platia počas 30 sekúnd a za predpokladu, že akumulátor je nabitý na minimálne 88 percent a jeho teplota je v rozmedzí 23 až 50 °C. Novinka zvládne akceleráciu z 0 na 100 km/h len za 6,7 sekundy a jej WLTP dojazd je až 570 kilometrov. Verzia s pohonom oboch náprav dá stovku za 6,6 sekundy, jej papierový dojazd je však nižší – 550 kilometrov.

Škoda, Enyaq iV, Laurin a KlementŠkoda, Enyaq iV, Laurin a KlementŠkoda, Enyaq iV, Laurin a KlementŠkoda, Enyaq iV, Laurin a Klement
Zobraziť galériu
(7)

Enyaq L&K rozpoznáš podľa špeciálneho sivého laku Platinum, spleti dodatočných chrómových a strieborných doplnkov či špecifických 20" diskov. Štandardne bude mať Matrix-LED svetlá aj osvetlenú masku Crystal Face. Nový najluxusnejší stupeň sa pritom týka ako klasického karosárskeho variantu, tak aj štýlovejšej verzie Coupé. V interiéri dominuje svetlá koža, v sériovej výbave sú ventilované a masážne sedadlá. 

Odporúčané
Z nového X6 M Competition nám padla sánka. 625-koňové BMW popiera fyzikálne zákony Z nového X6 M Competition nám padla sánka. 625-koňové BMW popiera fyzikálne zákony 10. apríla 2021, 9:30

Zásadnou novinkou pre modelový rad Enyaq je nový softvér ME 4, ktorý sľubuje väčšiu intuitívnosť pri práci s veľkým dotykovým displejom. Škoda upravila menu klimatizácie, jemne zlepšila grafiku a nové sú aj mapové podklady. Tou najpodstatnejšou zmenou však je možnosť priamo cez infotainment aktivovať predhrievanie batérie, ktoré Enyaqu chýbalo. Ešte predtým, ako sa teda vyberieš na nabíjačku, stlačením príslušnej položky pripravíš batériu na nabíjanie, čím sa zvýši jej teplota a bude mať najvyšší možný nabíjací výkon.

Škoda, Enyaq iV, Laurin a Klement
Zdroj: Škoda Auto
Domov
Zdieľať
Diskusia